Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Κ. Λαλένη στην εφημερίδα Νέα Γνώμη

Το σχέδιό του για το Περιστέρι αναλύει ο υποψήφιος Δήμαρχος, Κώστας Λαλένης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας. Βαθμολογεί τη διοίκηση Παχατουρίδη, αναφέρεται στο χρέος του Δήμου αλλά και στις δυνατότητες των Δημάρχων να διοικήσεων στην οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα.

Η συνέντευξη του κ. Λαλένη έχει ως εξής:

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που
αντιμετωπίζει ο Δήμος Περιστερίου;

Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα Το χρέος όμως, είναι το σημαντικότερο όλων. Αγγίζει τα 95.000.000 ευρώ...

Το Περιστέρι είναι ψηλά στη λίστα των χρεωμένων Δήμων...τι λέτε γι αυτό;

Ο Δήμος μας, βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με τους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας. Είναι πολύ δυσάρεστο γεγονός αυτό . Επισημαίναμε επί σειρά ετών ότι ο κ. Παχατουρίδης δανείζεται αλόγιστα. Παρέλαβε 9.000.000 χρέος και το ανέβασε σε 95.000.000. Έχει δανειστεί περισσότερα χρήματα από όσα δανείστηκαν μαζί, επί 20 χρόνια, ο αείμνηστος Φωλόπουλος και ο Θόδωρος Δημητρακόπουλος. Από την άλλη πλευρά αυξάνονται συνεχώς τα δημοτικά τέλη. Το 1/3 του λογαριασμού της ΔΕΗ αντιστοιχεί στα δημοτικά τέλη. Κι όμως είναι αλήθεια. Δυστυχώς ο Δήμαρχος, έφερε την πόλη σε αυτό το τραγικό σημείο.

Εκτός από το υπερβολικό χρέος, ποια είναι τα άλλα σημαντικά προβλήματα;

Η τοπική αγορά μαραζώνει, η ανεργία αυξάνεται, οι εργαζόμενες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν έχουν καμία βοήθεια. Η νεολαία της πόλης, δεν έχει τους χώρους που αντιστοιχούν στον πληθυσμό, ενώ όσοι υπάρχουν είναι κακοσυντηρημένοι. Η τρίτη ηλικία δεν έχει φροντίδα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντείνεται, το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Τουναντίον μάλιστα. Με δήθεν αισθητικές παρεμβάσεις που έγιναν, π.χ. κοπή δένδρων και προσθήκη πλακών, κακοποίησε το περιβάλλον.

Ο κ. Παχατουρίδης, διεκδικεί ακόμη μια θητεία με σύνθημα «υπευθυνότητα και ανθρωπιά».

Οι Περιστεριώτισσες και οι Περιστεριώτες, γνωρίζουμε πια ότι διοίκησε ανεύθυνα, χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Δεν μπορεί, μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία να επιβάλλονται τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έτσι, δεν βοηθάς τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δεν μπορεί, να ζητάς από τους συνταξιούχους να πληρώνουν τον καφέ τους στα ΚΑΠΗ και μετά να μιλάς για ανθρωπιά. Και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι δεν πληρώνουν σήμερα στα ΚΑΠΗ οφείλεται σε δική μας παρέμβαση. Σας υπενθυμίζω δε, ότι όσα ΚΑΠΗ παρέλαβε τόσα παραδίδει. Αυτό είναι το έργο του για την τρίτη ηλικία

Και ακούστε το απίστευτο.. Το ποσό της αύξησης στο κονδύλι της κοινωνικής πολιτικής, που ενέκρινε, είναι μικρότερο από το ποσό που στοίχησαν οι 300 γλάστρες που τοποθέτησε σε κεντρικό δρόμο

. Δεν νομιμοποιείσαι να μιλάς για κοινωνική πολιτική, όταν η εκκλησία της πόλης βοηθά περισσότερους συνανθρώπους μας από όσους ο Δήμος. Και θα πω κάτι για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα για τη βοήθεια των απόρων, είναι δικό μας. Είχαμε κάνει συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ – μάρκετ. Αντιλαμβάνεστε, πως η διαφορά μας με τον κ. Παχατουρίδη είναι εμφανής. Εμείς δεν το ανακοινώσαμε, γιατί μας ενδιαφέρουν οι συνάνθρωποί μας, ενώ ο κ. Παχατουρίδης, το επικοινώνησε. Το παρουσίασε ως δικό του έργο, υποχρεώνοντας άπορους ανθρώπους, να τον ευχαριστούν μπροστά στις κάμερες, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Εμείς αυτό δεν το λέμε ανθρωπιά. Το λέμε ντροπή. Εάν θέλεις να βοηθήσεις, το κάνεις χωρίς κάμερες. Πριν από λίγο καιρό τοποθέτησε κολωνάκια στον πεζόδρομο του κέντρου, εμποδίζοντας τη διέλευση των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Αυτό εννοεί ανθρωπιά και υπευθυνότητα;. Με το κολυμβητήριο στον λόφο τι έχει γίνει; Μπορεί ο Δήμαρχος να μας εξηγήσει γιατί ο Περιστεριώτης παγκόσμιος πρωταθλητής Βλάσης Μάρας δεν ήρθε στην εκδήλωση για τη βράβευσή του; Ο Δήμαρχος, στην προσπάθειά του να πείσει τους Περιστεριώτες, προβάλλει ως δικά του έργα, ακόμη και όσα έχουν κάνει στην πόλη μας υπουργεία και άλλοι φορείς. Σας υπενθυμίζω τα ΚΕΠ και το ΜΕΤΡΟ καθώς και τα έργα που προβλέπει η σύμβαση των αρμόδιων υπουργείων με την κατασκευάστρια εταιρεία. Με αυτά και αυτά, φτάσαμε να βρισκόμαστε στην πρώτη δεκάδα των πλέον χρεωμένων Δήμων της χώρας. Φτάσαμε στο σημείο, η Πολιτεία να κατηγορεί τον Δήμαρχο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το κτίριο της εργαζόμενης γυναίκας, που έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια, έγινε κτίριο του Ελεγκτή του Δήμου. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμαρχος πρέπει να αποσύρει το σύνθημά του και να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες.

Αναφέρεστε συνεχώς στο χρέος. Έργο δεν έγινε με αυτά τα χρήματα;

Αυτό που υποστηρίζω και έχω αποδείξει, είναι πως σε καμία περίπτωση το όποιο έργο κοστίζει όσο είναι το χρέος. Με αφορμή την ερώτησή σας, καλώ, προσκαλώ και προκαλώ τον Δήμαρχο, να πάμε να κοστολογήσουμε με όποιους επιστήμονες και με όποιον φορέα εκείνος επιθυμεί το έργο που έκανε. Ιδού η Ρόδος. Θα αναφερθώ μόνο σε μια περίπτωση. Μια λυόμενη κατασκευή λίγων τετραγωνικών μέτρων, «το πράσινο σπίτι», κόστισε 145.000 Ευρώ. Οσο ένα δυάρι στην Εκάλη.

Μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία όμως, τι μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος στο μέλλον;

Καταρχάς, οι Δήμοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι διαχειρίζονται κρατικά χρήματα και ότι αρκετοί έχουν πάρει δάνεια με εγγυητή το δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχει πρόβλημα με τους δανειστές του ο Δήμος, το πρόβλημα το έχει το δημόσιο. Σας υπενθυμίζω την περίπτωση του Δήμου Πειραιά. Τον Αύγουστο, βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ήταν έτοιμος να κηρύξει στάση πληρωμών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση στοιχεία για τους χρεωμένους Δήμους, άρα και για το Περιστέρι. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τον κ. Παχατουρίδη. Δεν μπορεί να μιλά για απρόσμενη κρίση. Είναι συνδιαμορφωτής της και μέρος της. Στην περυσινή ΔΕΘ ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ που στηρίζει τον κ. Παχατουρίδη, ζητούσε την ψήφο του ελληνικού λαού, ανακοινώνοντας πάγωμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Ο κ. Καραμανλής, επι της ουσίας ανακοίνωνε μέτρα μνημονίου. Γι’ αυτό ο Δήμαρχος καλά θα κάνει, να είναι φειδωλός όταν μιλά για απρόσμενη κρίση και να απαντήσει γιατί το 1/3 του λογαριασμού της ΔΕΗ πηγαίνει στο Δήμο. Να απαντήσει γιατί χρωστάμε 95.000.000 ευρώ. Να μας πει που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Ο κ. Παχατουρίδης, είναι μέρος της κρίσης και οφείλει να δώσει απαντήσεις στον Περιστεριώτικο λαό.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας Δήμαρχος μέσα στην κρίση; Αν οι εκλογές αναδείξουν το συνδυασμό σας πρώτο, ποιες θα είναι οι
προτεραιότητές σας;

Τα προβλήματα που σας ανέφερα αποτελούν τις προτεραιότητές μας. Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι υπουργοί της κυβέρνησης. Μπορούν όμως να διοικήσουν με σύνεση. Μπορούν να μην επιβαρύνουν τους πολίτες. Επί οκτώ χρόνια, από τη θέση του επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας», εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθώ να προωθήσω λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη. Ο συνδυασμός μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταθέσει προτάσεις υλοποιήσιμες και με χαμηλό κόστος. Με σειρά πρωτοβουλιών θα ανακουφίσουμε εκείνους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδά τους, αλλά σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά τους. Τα δημοτικά τέλη είναι το πιο απλό παράδειγμα. Η τόνωση της τοπικής αγοράς που θα οδηγήσει σε προσλήψεις ανέργων. Αρκετά χρόνια, λέμε και προτείνουμε την κάρτα του δημότη, μέσω της οποίας θα υπάρχει έκπτωση σε καταστήματα της περιοχής. Δωρεάν παροχή αρχιτεκτονικών συμβουλών για τα καταστήματα. Αυτά είναι άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα και δεν κοστίζουν. Όπως διαπιστώνετε υπάρχουν λύσεις και σε όλα τα θέματα. Το ζήτημα είναι, ο τρόπος που διαχειρίζεσαι ή αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και τις ανάγκες σου. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν προτάσεις. Είναι υλοποιήσιμες και χαμηλού κόστους. Με τη βοήθεια επιστημόνων έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βγάλουν την πόλη μας από τα αδιέξοδα. Καλώ λοιπόν όλες τις Περιστεριώτισσες και όλους τους Περιστεριώτες, στις 7 Νοεμβρίου να γυρίσουμε σελίδα. Να αφήσουμε το χθες του χρέους και να πάμε στο αύριο της ανάπτυξης. Όλοι μαζί για όλους εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου