Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Παιδικοί σταθμοί Περιστερίου: Δυσβάσταχτα τροφεία έβαλε ο Δήμαρχος αλλά οι σταθμοί είναι χωρίς προσωπικό. Κινδυνεύει η ασφάλεια νηπίων και βρεφών

Ο δήμαρχος Περιστερίου, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αναγκάζει τα νέα ζευγάρια που έχουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό.


Τρίτος βρεφονηπιακός σταθμός Περιστερίου σε ακατάλληλο κτίριο δίπλα σε βενζινάδικο


Τέταρτος βρεφονηπιακός σταθμός Περιστερίου. Ακατάλληλο ισόγειο δίχως αύλειο χώρο για να παίζουν τα παιδιά


Ωστόσο, δεν φρόντισε για πρόσληψη προσωπικού με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σταθμών, ενώ τίθεται πρόβλημα και ως προς την ασφάλεια των βρεφών και των νηπίων.

Στις αρχές Ιουνίου 2008 οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς επέδωσαν υπόμνημα, στη διοίκηση των παιδικών σταθμών με κοινοποίηση στον δήμαρχο Περιστερίου και την αρμόδια αντιδήμαρχο, στο οποίο εκφράζουν την αγωνία τους για τα προβλήματα τα οποία αντί να μειώνονται όπως τους υπόσχονται επί έξι χρόνια να αυξάνονται.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δίνουν τις απαντήσεις και δημοσιοποιούν – με το υπόμνημά τους – το κάλπικο ενδιαφέρον του δημάρχου.

Παραθέτουμε σημεία του υπομνήματος.

«Ενώ ο 1ος δήμος της χώρας, ο δήμος Αθηναίων, αλλά και οι όμοροι δήμοι λειτουργούν τους σταθμούς τους σύμφωνα με τους νόμους, δηλ.44 προνήπια πρέπει να εποπτεύονται από 2 παιδαγωγούς, 2 βοηθούς, και μία προϊσταμένη απαλλαγμένη από καθήκοντα παιδαγωγού, ο 4ος δήμος της χώρας το Περιστέρι, λειτουργεί με σοβαρά προβλήματα, πέρα από τους νόμους.».Περισσότερα από 75 προνήπια εξαναγκάζονται από την διοίκηση να εποπτεύουν μία η στην καλύτερη περίπτωση δύο παιδαγωγοί

Ειδικότερα αναφέρουμε:

1.Την έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους ιδιαίτερα δε στους εκπαιδευτικούς

Οι ελάχιστοι παιδαγωγοί που προσλαμβάνονται είναι μόνο για 8 μήνες με σύμβαση και συνήθως μαθήτριες του ΟΑΕΔ 17-18 ετών που κάνουν την πρακτική τους.

2. Την έλλειψη ανάλογων χώρων σε σχέση με τα νήπια-βρέφη

Στους περισσότερους σταθμούς οι χώροι απασχόλησης των παιδιών είναι δυσανάλογα μικροί με τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών.

3. Την ακατάλληλη κτιριακή υποδομή

Πολλά κτίρια είναι πλήρως ακατάλληλα, χωρίς αντισεισμική θωράκιση και χωρίς αύλειους χώρους, κτίρια δίπλα σε βενζινάδικα.

4. Την έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού

Οι σταθμοί λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πλυντήρια πιάτων, χωρίς ψύξη-θέρμανση, χωρίς παιδικές χαρές. με λιγοστή κάλυψη σε γραφική ύλη και σε εποπτικό-ψυχαγωγικό υλικό.

5.Την μη εφαρμογή του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών και κοινοτικών παιδικών σταθμών, ο οποίος προβλέπει την συγκρότηση των σταθμών σε τμήματα και την αναλογία παιδιών και προσωπικού ώστε και σωστή εκπαίδευση να παρέχεται αλλά κυρίως σωστή φροντίδα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κάθε βρεφικό τμήμα πρέπει να φιλοξενεί δώδεκα βρέφη[12], με δύο παιδαγωγούς και μία βοηθό.

Κάθε παιδικό τμήμα πρέπει να φιλοξενεί είκοσι πέντε [25] παιδιά με μία παιδαγωγό και μία βοηθό.

Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στους παιδικούς σταθμούς κύριε δήμαρχε;

Η μειωμένη δύναμη προσωπικού τόσο εκπαιδευτικού όσο και βοηθητικού, σε συνδυασμό με τα υπεράριθμα παιδιά που φιλοξενούνται στους σταθμούς δημιουργούν προϋποθέσεις άκρως επικίνδυνες για τα βρέφη και τα νήπια παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού το οποίο είναι άξιο συγχαρητηρίων για τον αγώνα που δίνει καθημερινά να υπερβεί τις δυσκολίες.

Και καταλήγουν οι εργαζόμενοι στο υπόμνημά τους:

Η μειωμένη δύναμη προσωπικού, έχει επιπτώσεις, στην ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, στην αύξηση του κινδύνου για σφάλματα η παραλήψεις, στην ασφάλεια των παιδιών, στην μείωση του ηθικού και την σωματική και ψυχική κόπωση του προσωπικού κ.α.

«Με αγανάκτηση παρακολουθούμε να θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών επιδιώξεων βασικές αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και κατάφορη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων…

…Θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή-εκπαίδευση των παιδιών και η εξυπηρέτηση του εργαζόμενου γονέα, αποτελεί θεμελιώδη και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.»

Και ο κύριος δήμαρχος καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα.

Γνωρίζετε τα σοβαρά αυτά ζητήματα των παιδικών σταθμών; Αν ναι τι κάνατε επί έξι χρόνια για να τα αντιμετωπίσετε;

Βάλατε τροφεία και «χαρατσώσατε» τα νέα ζευγάρια. Πού πήγανε αυτά τα χρήματα κύριε δήμαρχε; Γιατί δεν προσλαμβάνετε προσωπικό; Γιατί είναι τα βρέφη σε ακατάλληλα κτίρια; Γιατί δεν υπάρχουν εποπτικά όργανα και υποδομές για την εκπαίδευση των παιδιών; Γιατί δεν ακούτε τις κραυγές αγανάκτησης και αγωνίας των παιδαγωγών;

Ποιος θα «πληρώσει» όταν θρηνήσουμε το πρώτο θύμα;

Εσείς κύριε δήμαρχε έχετε ακέραια την ευθύνη. Αναλάβετέ την πριν είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου