Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Αγαπητοί Συνδημότες στα προηγμένα Κράτη οι άνθρωποι που έχουν πρόθεση να θέσουν τον εαυτόν τους στην υπηρεσία των πολιτών, στις τοπικές κοινωνίες, οι σκέψεις και οι απόψεις τους είναι διυλισμένες με γνώμονα την προσφορά που ορισμένες φορές φτάνει στα όρια του αλτρουισμού. Όταν οι κάτοικοι αναφέρονται στον πρώτο πολίτη ως είθισται να λέμε, τον Δήμαρχο προσβλέπουν στο πρόσωπό του και με τον τρόπο που θα πολιτευθεί ότι έχει τις ενδεδειγμένες λύσεις για τα οποία προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, η οποία τον ανέδειξε στο αξίωμα που καλείται να υπηρετήσει. Στο Βέλγιο π.χ. οι κατέχοντες το αξίωμα του Δημάρχου, όχι μόνο δεν διανοούνται να αυτοπροβάλλονται, δαπανώντας χρήματα από οποιαδήποτε πηγή και χορηγούς. Αλλά τους ξενίζουν και ως άκουσμα αυτού του είδους οι μεθοδολογίες. Η δε προσήλωσή τους σε έργα υποδομών πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος είναι πρώτης προτεραιότητας. Τα χρήματα δε που μπαίνουν στα ταμεία ενός οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλες τις πηγές, Κρατικές επιχορηγήσεις, δημοτικοί φόροι κ.τ.λ. τα διαχειρίζονται με προσοχή και με φειδώ. Τα δε φαινόμενα των αναθέσεων είναι άγνωστα. Δεν προχωρούν σε σύναψη δανείων με τα πιστωτικά ιδρύματα παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υποθηκεύουν το μέλλον των συμπολιτών τους.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα καλούν σε συγκεντρώσεις φορείς, προσωπικότητες και πολίτες τους αφουγκράζονται κάνοντας διορθωτικές κινήσεις. Εμείς εδώ τι τηρούμε από αυτά ?
Ας πάρουμε για παράδειγμα την πόλη μας και ας δούμε πως πολιτεύονται αυτοί που ασκούν διοίκηση. Πρώτο και κυρίαρχο θέμα κατά την άποψη αρκετών είναι η προβολή του Δημάρχου όπου και όποτε δει. Επ’ ευκαιρία των εορτών μαζί και τα κάλαντα και τον Άγιο Βασίλη μας προέκυψε και άλλος με «ΔΩΡΑ». Τώρα θα ήταν υπερβολή να πω και να θυμίσω εκείνο το αρχαίο ρητό «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες». Για πολλοστή φορά επαναλαμβανόμενα, κουραστικά και ανούσια κυκλοφόρησε τεύχος πολυτελέστατο σε συσκευασία, σε χιλιάδες αντίτυπα, κύριος γνωρίζει πόσο στοίχισε και από βρέθηκαν τα χρήματα, μπορούν οι Περιστεριώτες να το μάθουν ? Το έχουμε ξαναδεί το έργο τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένοι έχουν πάθει αμνησία και δεν θυμούνται ή δεν κουράστηκαν να προβάλουν με φωτογραφίες και πλαστικά χαμόγελα τα ίδια και τα ίδια και την ενός ανδρός αρχή.
Κάτι καινούργιο έχουν να μας δείξουν ? Η απάντηση είναι ναι. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου ο Δήμαρχος «δείχνει ότι όταν ανεβαίνουμε στους κλωβούς του Αττικό Μετρό πρέπει να φοράμε κράνος, ασκώντας χρέη επιβλέποντος μηχανικού, μηχανολόγου, γεωλόγου, ή παρατηρητή εδάφους αέρος και ότι άλλο ήθελε προκύψει.
Μετά το ζεϊμπέκικο στο ΑΛΤΕΡ, επιβάλλεται μια ξενάγηση στις στοές του ΜΕΤΡΟ, εορταστικά για να δεθεί το γλυκό ….. το είχαμε υποσχεθεί το κάνουμε πράξη!!! Μόνο που δεν είδαμε πουθενά στο έντυπο φωτογραφίες από τις ξεχασμένες γειτονιές στην πόλη με δρόμους που μοιάζουν «βομβαρδισμένο τοπίο» από τις λακκούβες.
Δεν είδαμε καμία φωτογραφία με κομμένα δέντρα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις τοπικές εφημερίδες. Δεν είδαμε φωτογραφίες με αυθαιρεσίες όπως καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλων Δημοσίων χώρων. Να γράψουν για την αύξηση των Δημοτικών Τελών και αυτό δικό τους έργο είναι, γιατί δεν το προβάλλουν στο έντυπο? Να γράψουν ότι δεν έφτιαξαν ούτε ένα Πάρκινγκ στην πόλη που ασφυκτιά. Όπως έργο δικό τους είναι και ή μη αξιοποίηση και προβολή του έργου των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, βαπτίζοντας π.χ. φεστιβάλ εικαστικών τεχνών την παρουσία ενός καταξιωμένου εικαστικού με τα δυο μέλη της οικογένειάς του! Δεν είδαμε φωτογραφίες από τα δεκάδες αδέσποτα τετράποδα που κυκλοφορούν στην πόλη και ρυπαίνουν το περιβάλλον και ελλοχεύει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία. Και αυτό έργο δικό τους είναι. Αυτά τα λίγα παραδείγματα φτάνουν συμπολίτες για να μάθουμε ότι όχι μόνο το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία αλλά και άλλα πράγματα είναι « ανθυγιεινά» για τους πολίτες όταν δεν προβάλλονται και αποκρύπτονται.
Για όλα αυτά και όχι μόνο οι Περιστεριώτες θυμωμένοι συζητούν σε παρέες ότι επιβάλλεται να γίνει ένα πλατύ μέτωπο συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με δράσεις κοινές από τη βάση πρώτα όλης της αντιπολίτευσης. Με τους πνευματικούς ανθρώπους και άλλων προσωπικοτήτων της πόλης για να σταματήσει επιτέλους αυτό το μοντέλο της απολιτικής ιλουστρασιόν παρωδίας κατά την άποψη των περισσοτέρων. Η αρχή συμπολίτες μου έγινε σε επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία του Κώστα Λαλένη και της παράταξης Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας, εκπροσωπούνται πλέον ισότιμα στη Δημαρχιακή Επιτροπή . Άντε καλή αρχή…… Για το Περιστέρι μας, την πόλη μας. Η ισχύς εν τι ενώσει.
Λύτρας Δημήτρης
Γλύπτης-Περιστέρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου