Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Προϋπολογισμός δήμου Περιστερίου 2009

Τοποθέτηση του Κώστα Λαλένη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Περιστερίου για τον προϋπολογισμό του 2009

Ακουσα την πεντάλεπτη(!) εισήγησή σας για τον προυπολογισμό του 2009, που είναι μια μικρή εισήγηση, ενός μεγάλου θέματος, ενός μεγάλου δήμου.
Εκτος χρόνος της διοίκησης σας κ.δήμαρχε και θα περίμενε κανείς και από την εμπειρία που έπρεπε να έχετε αποκτήσει ότι θα συντάσσατε ένα προυπολογισμό,ο οποίος αν μη τι άλλο θα ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ένα προυπολογισμό που θα αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση του δήμου, η περίπου την πραγματική κατάσταση και εν πάσει περιπτώσει θα είχε στοιχεία κοινωνικού και ανθρώπινου χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο λαός ασφυκτιά οικονομικά, που είναι σε απόγνωση, που παλεύει να κρατήσει τα νοικοκυριά του μέσα από την λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Αντ αυτού φέρατε ένα προυπολογισμό που δεν έχει κανένα στοιχείο κοινωνικής ευαισθησίας, αντίθετα μάλιστα φορτώνετε στις πλάτες των δημοτών νέα βάρη και φόρους, τους δίνετε με άλλα λόγια την χαριστική βολή.

Η ουσία είναι ότι, πέντε χρόνια τώρα, στην διοίκηση του Δήμου κ.Παχατουρίδη, δεν έχετε καταφέρει τίποτε σημαντικό!
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας του Δήμου μας έχουν χειροτερεύσει σημαντικά και το χρέος στο οποίο βυθίσατε τον Δήμο προκαλεί ήδη επικίνδυνους κλυδωνισμούς.
Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών του κέντρου και των παρυφών (συνοικιών) της πόλης διευρύνονται. Οι δημότες μας δεν περνάνε καλύτερα, η ποιότητα ζωής τους ολοένα και χειροτερεύει.
Η σπατάλη σας κύριοι της διοίκησης «καλά κρατεί», ενώ το «τίμημα» αυτής της πολιτικής καλούνται να το πληρώσουν οι Δημότες με την φορομπηχτική σας πολιτική!
Η γραφειοκρατία σας όχι απλά παραμένει αλλά
διευρύνεται, η «αδιαφάνεια» και αυτή διευρύνεται, το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχετε στόχους συγκεκριμένους και προτεραιότητες που να στηρίζονται σε μεταρρυθμιστικές τομές και νέα οργάνωση που να προοιωνίζουν καλύτερες μέρες για την πόλη και τους Δημότες.
Θα φτιάξετε μια πόλη φιλική στον πολίτη; θα φτιάξετε μια πόλη σύγχρονη; θα σκύψετε επιτέλους στα προβλήματα των κατοίκων; θα βοηθήσετε να λυθεί το κυκλοφοριακό; η ρύπανση; θα αυξήσετε το πράσινο; θα βελτιώσετε τα σχολεία; θα ασκήσετε κοινωνική μέριμνα; πώς; και πότε;
Όλα αυτά χρειάζονται πόρους, οργάνωση, αλλαγές, παρακολούθηση και αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων, χρειάζεται και οικονομικό νοικοκύρεμα και πολιτική βούληση που δεν την έχετε!
Και δυστυχώς από ότι φαίνεται ούτε ο προϋπολογισμός σας του 2009 περιέχει ανάλογα στοιχεία!
Ωστόσο κινείται όπως και ο προϋπολογισμός του 2008 με εκπληκτική συνέπεια, με ένα ισοπεδωτικό σύστημα εσόδων – εξόδων, με λογιστικούς ακροβατισμούς και λογιστικά τρίκ που δεν οδηγεί το Δήμο πουθενά, αντίθετα οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα!
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Πόλης που «λαχανιάζουν» τα τελευταία χρόνια, προβλέπετε το 2009 να σταματήσουν πλήρως δηλαδή να περιπέσουν «σε κώμα».
Η πόλη κ.Δήμαρχε, με τον νέο αυτόν προϋπολογισμό που φέρνετε για ψήφιση και με την ανυπαρξία νέων μεγάλων έργων υποδομών δεν θα μείνει, απλά στάσιμη, αλλά θα κάνει «βήματα πίσω»

Πράγματι κύριε Παχατουρίδη, σύμφωνα με μια προσφιλή σας έκφραση, αξίζουμε μια καλύτερη πόλη
Ποια πόλη όμως;
- Την πόλη της «εικονικής» πραγματικότητας, μέσα από μυριάδες λαμπάκια και ασύστολο γκλάμουρ;
- Την πόλη της έλλειψης έργων υποδομής και έργων που θα ανακούφιζαν το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, την υποβάθμηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας!
- Την πόλη των ανισοτήτων, όπου ακολουθείτε την ευαγγελική αποστροφή των εξωραϊσμένων εξωτερικά σημείων και την βρωμιά και την έλλειψη φροντίδας για τις συνοικίες του Περιστερίου;
- Την πόλη που ξέχασε την διεκδίκηση και τον αγώνα και περιήλθε όπως εσείς θεωρείτε, σε ευτυχία και νάρκη από τις πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δίνοντας την εντύπωση ενός διαχρονικού show;


Δημιουργήσατε κ. δήμαρχε,μια εικονική πραγματικότητα, που την χρηματοδοτείτε απλόχερα, με υπέρογκες αυξήσεις των βασικών τελών και τις δημοτικές επιβαρύνσεις, με μεταφορά κονδυλίων, με σπατάλες και χλιδή.
Μια πραγματικότητα που μόνο στόχο και σκοπό έχει την προσωπική σας προβολή!

Περιφρονείτε το άξιο στελεχιακό δυναμικό του Δήμου. Παροπλίζετε άξιους υπαλλήλους με γνώση και εμπειρία με κριτήρια πολιτικά.
Φιμώσατε και εξακολουθείτε να φιμώνετε ακόμη και εκείνες τις φωνές των συνεργατών σας, που τολμούν να προτείνουν, που τολμούν να αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.
Αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε και αυτή ακόμη την ύψιστη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου με περιφρόνηση.Κρύβετε τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε ώρες ακατάλληλες και μακρυά από το δημαρχείο γιατί δεν αντέχετε την συμμετοχή των δημοτών.
Πού είναι η συνεργασία σας με τις δημοτικές δυνάμεις;
Που είναι η εμπλοκή, με εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων;
Που είναι η συμμετοχή των διαμερισμάτων στον προυπολογισμό;
Γιατί δεν συνεδρίασαν τα διαμερισματικά συμβούλια να πάρετε υπόψιν σας τις προτάσεις τους;
Και με την ευκαιρία να σας ρωτήσω έχετε πρόθεση να στεγάσετε τα διαμερίσματα να διαθέστε προσωπικό και να δώσετε αρμοδιότητες;
Μήπως δεν θέλετε να λειτουργήσουν διότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις αυθαιρεσίες της διοίκησής σας; Και μη μου πείτε ότι περιμένετε το ΥΠΕΣΔΑ εύκολη δικαιολογία, διότι εφόσον θέλετε μπορείτε.

Κύριε δήμαρχε, ο περσινός προυπολογισμός ήταν ύψους 117.000.000 Ευρώ τα βεβαιωθέντα μέχρι τον Οκτώβρη είναι 60.000.000 είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να κλείσει στο επόμενο δίμηνο.Για το 2009 έχετε ένα ποσό 120.000.000 Ευρώ θέλω να ξέρω ποιόν κοροιδεύετε;
Παραλάβατε ένα χρέος 9.000.000 ευρώ από τις διοικήσεις Φωλόπουλου-Δημητρακόπουλου είκοσι ετών που αφορούσε έργα υποδομής και αγορά γης και σε πέντε χρόνια το φτάσατε 40.000.000 ευρώ, χωρίς να κάνετε κανένα μεγάλο έργο και χωρίς να αγοράσετε ούτε ένα μέτρο γης. Και μην μου πείτε ότι δεν σας αφήνει η αντιπολίτευση να αγοράσετε τα συγκεκριμένα οικόπεδα που με τόση σπουδή και με τέτοιους όρους φέρατε στο Δ.Σ. όταν επί 6 χρόνια αδιαφορείτε για τα 7.000 στρέμματα που διεκδικεί η μονή Λαμίας στο Ποικίλο όρος
Δεν έχετε την δυνατότητα να πληρώσετε τα 3.000.000 ευρώ των τόκων τον χρόνο που «φορτώσατε» με τον δανεισμό σας στους δημότες έτσι ώστε να πολλαπλασιάζετε το χρέος μεταθέτοντάς το στις επόμενες διοικήσεις και τις επόμενες γενιές της πόλης.
Πού διοχετεύσατε κύριε δήμαρχε τα κονδύλια που πήρατε από την Σ.Α.Τ.Α και που είναι αποκλειστικά για τεχνικά έργα;
Ποια μεγάλα έργα έχετε να επιδείξετε; Μήπως αυτά που εκτέλεσαν η χρηματοδότησαν άλλοι φορείς και τα «βαφτίσατε» δικά σας;
Να υπενθυμίσω.
Στρατόπεδο Καραισκάκη από τον ΑΣΔΑ ,πλατεία στην οδό Ραβινέ από τον ΑΣΔΑ.
Η παρέμβαση που πρόκειται να γίνει στην οδό και οδοστρωμάτων με καθυστέρηση 6 ετών από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»
Ανάπλαση του Αλσους του οποίου πρέπει να θυμίσω την τσιμεντοποίηση απέτρεψαν στο παρά 5΄’ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι φορείς και ο λαός της πόλης, γίνεται με χρήματα της Νομαρχίας μετά από επίμονες παρεμβάσεις της παράταξής μας.
Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται επίσης από την Νομαρχία.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ είσαστε τελευταίοι στις εντάξεις και απορροφητικότητα από τους όμορους δήμους με πρώτη την Αγ.Βαρβάρα και αυτό αποδεικνύει την ανικανότητά σας και 69 στις εντάξεις σε όλη τη χώρα.
Να αναφερθώ επιγραμματικά και στις «επιδόσεις»σας στην κοινωνική πολιτική. Απευθύνομαι στην «κοινωνία μπροστά» και στην κοινωνική σας ευαισθησία.
Παραλάβατε ένα αξιοσημείωτο έργο, το οποίο, όχι μόνο δεν το αναπτύξατε αλλά το υποβαθμίσατε και τείνετε να το εξαφανίσετε.

Σπεύσατε να βάλλετε τροφεία στους ΒΝΠ σταθμούς και να επιβαρύνετε έτσι τα νέα ζευγάρια.
Είχαμε 4 ΚΑΠΗ στην τελευταία θητεία μας τα κάναμε 8. Τόσα σας παραδώσαμε τι κάνατε 6 χρόνια; Ούτε φυσικοθεραπευτήρια δεν μπορέσατε να οργανώσετε.
Υποβαθμίσατε όλες τις κοινωνικές παροχές που παραλάβατε.
Αυξήσατε τα δημοτικά τέλη 5% όταν ο δήμος Πειραιά τα έχει καθηλωμένα για τρία χρόνια και ο δήμος Αθηναίων επίσης για φέτος. Προφανώς τα εισοδήματα στο Κολωνάκι και στον Προφήτη Ηλία έπεσαν κάτω από τα αντίστοιχα στο Περιστέρι.
Ένα είναι βέβαιο ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζετε στις υπηρεσίες του Πράσινου και τις καθαριότητας θα έχετε περισσότερα έξοδα. Αλλά βέβαια λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι αφενός μεν πλασματικός ως προς το μέρος των εσόδων και εξόδων, είναι εξωφρενικά πλασματικός και αφετέρου διογκωμένος με υπερχρέωση η του Δήμου μέσω, δανεισμού και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να το γνωρίζει ο Περιστεριώτικος Λαός.
Σας προτείνω κύριε δήμαρχε σήμερα που η οικονομική συγκυρία έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες, πολύ περισσότερο στο Περιστέρι να δείξετε μια ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία να καταργήσετε τα τροφεία από τους ΔΒΝΠΣταθμούς να άρετε την αύξηση των δημοτικών τελών και αντ αυτών να εισπράξετε τα τέλη από τις διαφημιστικές πινακίδες που ουσιαστικά τα χαρίζετε τα τελευταία χρόνια και είναι μεγάλη η απώλεια εσόδων από τον δήμο.


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός που φέρνει ο κ.Δήμαρχος είναι
- Πλασματικός
- Αντιαναπτυξιακός
- Φορομπηχτικός
- Αντικοινωνικός
- Κάλπικος!

Για όλα αυτά:
Καταψηφίζουμε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό πλην όμως των δαπανών για έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων, κάθε μορφής και σχέσεων εργασίας.
Αναγνωρίζουμε ως Παράταξη το έργο τους, τον αγώνα τους και την προσπάθειά τους, πάνω από εφήμερες Διοικήσεις και σλόγκαν.
Καταψηφίζουμε την εικονική πραγματικότητα και το ζοφερό όραμά σας για το άμεσο μέλλον.
Εμείς δεν είμαστε «αντί» αλλά «μαζί».
Η παράταξή μας πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποτελεί προϊόν σύνθεσης απόψεων, όλων των ενδιαφερομένων: των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, των κοινωνικών φορέων της πόλης , του κάθε απλού δημότη.
Η ευθύνη για τον ελλιπή, άχρωμο, αντιαναπτυξιακό, πλασματικό και διογκωμένο προϋπολογισμό που μας καταθέτετε είναι αποκλειστικά δική σας κ.Παχατουρίδη.

5 σχόλια:

  1. Περιττό να πω ότι συμφωνώ με όλα όσα ειπώθηκαν. Θεωρώ τον Παχατουρίδη τον χειρότερο δήμαρχο που έχει βγει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κ.Λαλένη και χρόνια πολλά.
    Είναι πολύ άδικα τα όσα καταλογίζετε στον Κ.Παχατουρίδη που παρέλαβε τον δήμο Περιστερίου απο τον κ.Δημητρακοπουλο μη έχοντας κάνει ο τελευταίος τίποτα απολύτως.Εγώ,αν και νέος(είμαι μόλις 18 ετών) βλέπω ότι το Περιστέρι αλλαξει,αλλάζει και θα αλλάξει.Τόσα έργα που έγιναν στον δήμο μας,δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού.Καλό θα ήταν λοιπόν,να κοιτάτε τι γινόταν πριν επι δημαρχίας Δημητρακόπουλου(που προσκειται στο ΠΑΣΟΚ,όπως κι εσεις αν δεν κάνω λάθος) και τι γίνεται με τον κ.Παχατουρίδη(που είναι αναξάρτητος-θεωρητικά-).Γι αυτό κ.Λαλένη μη στέκεστε στα ψηλά γράμματα και κοιτάξτε την πολη που κατεβαίνεται ως υποψηφιος χωρις να εθελοτυφλείτε.Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διεκδίκισης της δημαρχίας...
    Καλή τύχη στον προεκλογικό σας αγώνα και Καλή Χρονιά!
    Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. prepei oloi mazi na doulepsoume gia thn dhmokratia..oi agwnes epitugxanontai mono me thn mazikothta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Χρήστο,καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
    Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για τα σχόλιά σου και για το ενδιαφέρον σου για την πόλη σου.Με ικανοποιεί ιδιαίτερα να ανταλλάζω απόψεις με την νέα γενιά,γιατί εσείς είσαστε η ελπίδα και το μέλλον του τόπου.Πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι με το blog μου στοχεύω κυρίως να ενημερώνω αλλά και να αφουγκράζομαι τις αγωνίες και τις απόψεις των νέων.
    Αποψή μου είναι ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι αυτοσκοπός αλλά διάθεση προσφοράς και μόνο.
    Στα 38 χρόνια που υπηρετώ την πόλη γνωρίζω και τα προβλήματα αλλά έχω και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο.Τα προηγούμενα χρόνια έγινε ένα τεράστιο έργο-κυρίως υποδομών- από τους δημάρχους Φωλόπουλο και Δημητρακόπουλο.Αποχετεύσεις,αγωγοί ομβρίων,απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων,σχολεία,γήπεδα,ΚΑΠΗ,Βρεφικοί σταθμοί.Κάποιοι έδωσαν αγώνες ετών για να υπάρχουν όλα αυτά σήμερα,για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές με την πρώτη βροχή.Αρα είναι άδικο να ακούγεται ότι δεν έγινε τίποτε απολύτως.Ασφαλώε και ο σημερινός δήμαρχος καλλώπισε κάποια σημεία της πόλης και αυτό είναι θετικό όμως όλα αυτά μπορούσαν να γίνουνε με πολύ λιγότερα χρήματα και όχι με δανικά 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα τα πληρώσετε εσείς και τα παιδιά σας.Το Περιστέρι Χρήστο μου έχει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια,έχει άστεγους,έχει νέους άνεργους,έχει μετανάστες ,έχει ανύπαντρες μητέρες,πρέπει να σκύψουμε πάνω τους και να τους βοηθήσουμε.Πίσω από την βιτρίνα υπάρχουν άλυτα προβλήματα και δυστυχία.Αυτή είναι η αντίθεσή μου.Η άποψή μου και λόγω επαγγέλματος είναι ότι προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος.Ο δήμος πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσωπο,και αυτά δεν είναι ψιλά γράμματα.Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά και θα χαρώ να συζητήσω μαζί σου και από κοντά.Κ.Λαλένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Χρήστο

    Όταν μιλάτε για τα έργα που έγιναν στο Περιστέρι τι ακριβώς εννοείτε?

    -Το νέο πολεοδομικό σχέδιο με μετατροπή δεκάδων πλατειών σε (ιδιωτικά) πάρκινγκ το όποιο ευτυχώς αναιρέθηκε μετά από πρωτοβουλία εκατοντάδων πολιτών?

    -Την εξαφάνιση του πρασίνου από το Περιστέρι (δεν μιλάω για γκαζόν κ θάμνους, μιλάω για πνεύμονες οξυγόνου). Συγκεκριμένα σε γνωστή πλατεία αντί να ξοδευτούν χρήματα για δενδροφύτευση δόθηκαν σε πίνακες φυτών και πουλιών που αναρτήθηκαν σε κολώνες φωτισμού μέσα στην πλατεία.

    Ο καλλωπισμός του Περιστερίου δεν είναι το πρωτεύον θέμα. Χρειαζόμαστε ΠΡΑΣΙΝΟ και περισσότερους ελεύθερους χώρους κ όχι ξεπούλημα οικοπέδων στην εκκλησία (πχ Εθνικής Αντιστάσεως & Καρυάτιδος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή