Κυριακή 3 Μαΐου 2009

SOS…. για το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Περιστέρι


Έχει καταρρεύσει μεγάλο μέρος της κεραμοσκεπής του, και κινδυνεύει και το υπόλοιπο, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
Πρόκειται για τα το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο Περιστέρι, στην πλατεία Μανώλη Ανδρόνικου, στις όχθες του Κηφισού (δίπλα στα γραφεία του ΟΠΑΠ).
Στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, τέθηκε, για πολλοστή φορά, σχετική ερώτηση από τον Δημ. Σύμβουλο Κώστα Καράμπελα, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο, αν έχουν γίνει ενέργειες από το Δήμο.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι φταίει η …..αρχαιολογική υπηρεσία. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι αμέσως μετά το Πάσχα, μαζί με τον Δημ. Σύμβουλο Κώστα Καράμπελα, θα πάνε στην αρχαιολογική υπηρεσία, για τις σχετικές ενέργειες.
Ελπίζουμε να γίνει κάτι γιατί το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που έχουν απομείνει στο Περιστέρι.
Πρίν 10 χρόνια είχε γίνει από το 14 Γυμνάσιο Περιστερίου, με επιμέλεια του καθηγητή Σταύρου Κουνάδη, καταγραφή για όλα τα ξωκλήσια του Κηφισού. Από την εξαιρετική αυτή δουλειά που υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου καταγράφουμε τα παρακάτω για το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βασίζονται στο Ευρετήριο Μεσαιωνικών Μνημείων Α. Ορλάνδου.
” Είναι δίκλιτος, ξυλόστεγος βασιλική, διαστάσεων 7,00 Χ 11,75, φέρουσα εις το νότιο κλίτος ημιεξάγωνον αψίδα ιερού. Το χώρισμα του κλίτους συντίθενται εκ δύο τεθλασμένων τόξων, άτινα βαίνουσιν επί ενός μέσου κίονος και δύο ημικιόνων προσκεκολλημένων επί δυο μικρών τοίχων. Ο ναός ιδρύθη πιθανότατα επί της θέσεως αρχαιοτέρου βυζαντινού εξ ου προέρχεται το ακέραιον, μήκους 3,30, μετ ένα γλυπτού διακοσμήσεως επιστύλιον τέμπλον του νοτίου κλίτου ως και θωράκιον εντετοιχισμένον εν τη κλίμακι της εισόδου. Εν τη κόγχη του ιερού διετηρήθη άθικτος η εικών της Πλατυτέρας. Επίσης επί του νοτίου τοίχου ζώζονται εικόνες αγίων επισκευασμέναι, εφ’ ών διακρίνονται χαράγματα των ετών 1726 και 1728»

Του Κώστα Καράμπελα
ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

1 σχόλιο: