Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Κώστας Λαλένης: « Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα». «Δυστυχώς κ. Παχατουρίδη πτωχεύσατε τον δήμο».

Ο δήμος Περιστερίου σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει συνολικό χρέος στο 150% των τακτικών του εσόδων. Ετσι, όχι μόνο δεν έχει την δυνατότητα να πάρει άλλα δάνεια αλλά του επιβάλλεται «Μνημόνιο» ως υπερχρεωμένος δήμος.

Λυπάμαι που έξη μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές επιβεβαιώνομαι.

Ελεγα ότι οι Παχατουρίδηδες έφεραν το «μνημόνιο» στην χώρα και ότι θα ακολουθήσει και το «μνημόνιο» στο Περιστέρι.

Δυστυχώς για την πόλη και τους Περιστεριώτες… πτωχεύσαμε.

Επι σειρά ετών, σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σε δηλώσεις και ανοιχτές ομιλίες μου, στον τοπικό τύπο και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επεσήμαινα τον οικονομικό κατήφορο, στον οποίο οδηγεί το Περιστέρι ο κ. Παχατουρίδης.

Σχεδόν 8 χρόνια, έλεγα για τον υψηλό δανεισμό. Για τα χρέη και τα δάνεια που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Όλοι οι Περιστεριώτες θυμούνται ότι ανέφερα πως όσα χρήματα δεν δανείστηκαν 2 δήμαρχοι, μαζί τα προηγούμενα 24 χρόνια, τα έχει δανειστεί ο νυν δήμαρχος.

Παρέλαβε χρέος 9.000.000 ευρώ και ξεπέρασε τα 90.000.000 ευρώ.

Εξηγούσα καθημερινά, πως και γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Γιατί ο δήμος βρίσκεται στο κόκκινο.

Γι΄ αυτό και οι σημερινές διαπιστώσεις δεν με εκπλήσσουν.

Όταν μια λυόμενη κατασκευή 40τ.μ το λεγόμενο πράσινο σπίτι, στοίχισε στους Περιστεριώτες 160.000 ευρώ, δηλαδή όσο ένα διαμέρισμα, τότε πώς να μην φτάσουμε στη χρεοκοπία;
Όταν μία και μόνο φιέστα, τα περίφημα εγκαίνια του Δημαρχείου τα οποία έγιναν δύο φορές για τις προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες του δημάρχου στοίχησαν 600.000 ευρώ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πανάκριβα, πολυτελή διαφημιστικά έντυπα -δήθεν για να προβληθεί το έργο του δήμου-, στην πραγματικότητα όμως για να δούμε δεκάδες φωτογραφίες του κ.Παχατουρίδη πεταγόντουσαν κυριολεκτικά στους δρόμους της πόλης, πώς να μην καταρρεύσουμε!

Όταν οι σπατάλες αποτελούσαν καθημερινότητα, πώς να μην φτάσει η πόλη μας στο τελευταίο σκαλοπάτι;

Και μέσα σε όλα αυτά, ο δήμαρχος, συνέχισε να δανείζεται και για να δικαιολογηθεί, παρουσίαζε τα έργα υπουργείων και άλλων φορέων σαν να ήταν δικά του.

Ζητούσα συνεχώς να παρουσιάσει οικονομικά στοιχεία και δεν το έκανε.

Κατά την προεκλογική περίοδο, παρουσίασα στοιχεία με την υπογραφή του σε τηλεοπτικό σταθμό και τα αρνήθηκε όλα.

Είχα παρουσιάσει στοιχεία από τον ισολογισμό της 31/12/ 2009 με την υπογραφή τη δική του και τις υπογραφές του αντιδημάρχου των οικονομικών κ. Λώλου και του διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας κ. Γιαννόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα χρέη ανέρχονται σε 52.093.167 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα λίζινγκ, οι υποχρεώσεις προς τρίτους και τα χρέη των δημοτικών νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Με υπολογισμούς που κάναμε, όλα μαζί, άγγιζαν τα 80.000.000 ευρώ.

Ό δήμαρχος, έλεγε μάλιστα στα κανάλια, ότι έχει πλεόνασμα 2.652.000 ευρώ. Δηλαδή παρουσίαζε για πλεόνασμα, τις δυο μισθοδοσίες των υπαλλήλων, που τον υποχρεώνει ο νόμος να έχει στο ταμείο του!

Ακόμη και πριν από δύο μήνες, στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Σταυρούλιας, μέσα από ένα ονειρικό παραλήρημα εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο την υπερηφάνεια του, γιατί ο δήμος είναι εύρωστος και έχει πλεόνασμα.
Του απάντησα τότε ότι είναι εκτός πραγματικότητας και φαίνεται πως ζει σε άλλη πόλη. Τι λέτε σήμερα κύριε Σταυρούλια;

Ιδού όμως το πραγματικό του έργο της διοίκησης Παχατουρίδη.

Η πτώχευση.

Και δυστυχώς εμφανίστηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Σήμερα τι λέει στου πολίτες της… καρδιάς του;

Τολμά να πει για μια φορά την αλήθεια; Ότι δηλαδή χρέωσε εκείνους και τα παιδιά τους για πάρα πολλά χρόνια;

Τολμά να πει ότι οδήγησε το Περιστέρι σε πτώχευση;

Τολμά να πει αυτό που του καταμαρτυρώ τόσα χρόνια, ότι έβαλε το Περιστέρι στην «εντατική»;

Και τώρα πιπιλίζει…άλλη καραμέλα «Δεν μου δίνουν χρήματα δεν μπορώ να κάνω έργο». Το πάρτι .. τελείωσε και πρέπει να το καταλάβει.

Αυτό είναι το έργο του.

Λυπάμαι που δικαιώνομαι, γιατί το ζητούμενο για μένα ήταν είναι και θα είναι να μείνει στις επόμενες γενιές έργο και όχι χρέη.

Όταν επεσήμαινα όμως όσα συνέβαιναν δεχόμουν κριτική.

Πολλοί σιωπούσαν αν και έβλεπαν.

Κάποιοι άλλοι, τοπικοί παράγοντες και νεόκοποι σωτήρες της πόλης, αλλά και παράγοντες άλλων βαθμίδων, δεν ήθελαν να ‘’σπάσουν αυγά’’.

Προτιμούσαν την οδό των δημοσίων σχέσεων. Επέλεγαν τις ισορροπίες από τη ρήξη.

Τα πολιτικά τερτίπια τους, δεν συμβάδιζαν με το σχέδιό μου για μια ευρωπαϊκή πόλη.

Για μια πόλη που δεν θα έχει χρέη πραγματικά και όχι στα λόγια.

Ο Λαλένης ήταν αγκάθι που έπρεπε να αφαιρεθεί, διότι δεν εξυπηρετούσε το «σύστημα» και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.

Σήμερα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί;

Να ξέρουν ότι η οκταετής αλλά και η σημερινή σιωπή τους για το κατάντημα της πόλης είναι εκκωφαντική.

Όσοι έφεραν το δήμο σε αυτή την οικονομική κατάσταση πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και να λογοδοτήσουν όπου κριθεί ότι πρέπει να το κάνουν.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να στρέψουν το "ενδιαφέρον" τους σε άλλη πόλη, γιατί έτσι όπως κατάντησαν το Περιστέρι – μαζί με τον δήμαρχο βέβαια – δεν προσφέρεται πια για πολιτικά και άλλα παιχνίδια.

Και επειδή τα όποια δάκρυά τους θα είναι κροκοδείλια, να ξέρουν, ότι στο μέλλον, θα δώσω όσες μάχες χρειαστεί, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα τα βήματα που οδήγησαν το Περιστέρι στη χρεοκοπία και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου