Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Το Βήμα του δημότη. Πλατεία τσόντα- παιδική χαρά Π Τσαλδάρη Ραβινέ Ορφέως




Μια πλατεία έτσι χωρίς λόγο με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει τον κόσμο των ιδεών περί πολιτισμού του δήμαρχου ( ο τροχός του χρόνου όπως ο τροχός της τύχης η τηλεόραση στη πόλη μας .
Θυμωμένοι με την επιμονή του να μας αντιμετωπίζει σαν αδαείς πολίτες και να επαίρεται ότι δημιουργεί πολιτισμό στην πόλη, μας αναγκάζει να τον αντιμετωπίσουμε με την πρέπουσα σκληρότητα.
Με αφορμή την νέα πλατεία-παιδική χαρά που κατασκευάζει στην συμβολή των οδών
Π Τσαλδάρη – Ραβινέ- Ορφέως να μας επιτρέψει ένα διαφωτιστικό διάλογο.
Η συγκεκριμένη πλατεία-παιδική χαρά δεν προβλέπεται στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Περιστερίου γιατί αποτελεί αδόμητο τμήμα των Προσφυγικών Πολυκατοικιών με απλά λόγια είναι παράνομη αυθαίρετη και δύσκολα ο οργανισμός Αθήνας θα ενέκρινε αντίστοιχη πρόταση τροποποίησης σχεδίου πόλης.

Βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από την πλατεία Κ Παλαμά, 200 μέτρα από την πλατεία Δημαρχίας, 250 μέτρα βόρεια από ανώνυμη πλατεία στο πρώην κτήμα μπαμπάλα δηλαδή λειτουργικά σαν χώρος πλατείας πλεονάζει αποτελεί σπατάλη χώρου και δημόσιου χρήματος.

Με πρόχειρο υπολογισμό πρόκειται για 7 στρέμματα υποχρεωτικά αδόμητου τμήματος των Προσφυγικών πολυκατοικιών που η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει μόνο δενδροφυτεύσεις.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Περιστέρι υποφέρει τους Θερινούς μήνες ,σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζει υψηλότερη θερμοκρασία κατά 7 βαθμούς Κελσίου από τους προνομιούχους δήμους του Λεκανοπεδίου λόγω τσιμεντοποίησης και έλλειψης πρασίνου.

Η αλλαγή λοιπόν που μας προτείνει ο Δήμαρχος εκτός από παράνομη είναι περιβαλλοντικά βάρβαρη προσβάλει επιβαρύνει βάναυσα το μικροκλίμα της πόλης.. Όταν πλακοστρώνεται πάνω από το 55% της συγκεκριμένης έκτασης , καταλαβαίνει κάθε καλόπιστος πολίτης την θερμοκρασιακή επιβάρυνση που προκαλεί , δεν κατανοεί τους σκοπούς της συγκεκριμένης παρέμβασης παραβίασης, προσβάλει πολιτικά πολιτιστικά την κοινή λογική όλων.

Ο αδικαιολόγητος τρόπος παρέμβασης στο αδόμητο περιβάλλον της πόλης μειώνει σημαντικά τις δυνατότητες νόμιμης δενδροφύτευσης.
Οφείλει να γνωρίζει ο δήμαρχος την προσφορά των δένδρων σε οξυγόνο απορρύπανση ηχορύπανση σκίαση πανίδα στη ζωή της πόλης .
Δυστυχώς για την πόλη δήμαρχε η παρέμβαση σας για διαμόρφωση της (πλατείας-παιδικής χαράς) πάσχει και λειτουργικά ,δεν δημιουργεί φιλική σχέση επικοινωνίας μεταξύ των χρήσεων που περιλαμβάνει, ( πλατεία τσόντα παιδική χαρά) .
Ο παραλογισμός της σχεδιαστικής σας παρέμβασης να θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερο ένα τόπο προβολής των ιδεών σας , ( ένταξη γλυπτού στο χώρο) σας αναγκάζει να παραβιάζετε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους, να υπερυψώσετε περιμετρικά της παρέμβασης παραβίασης τείχος από οπλισμένο σκυρόδεμα ύψους από 0,60μ έως 1,50μ, συνολικού όγκου πάνω από 500μ3, με συνέπεια να υπερθερμαίνετε το μικροκλίμα και να σπαταλάτε υλικά και δημόσιο χρήμα.
Κατακερματίζει αδικαιολόγητα σε τρία επίπεδα τον χώρο της πλατείας δυσκολεύοντας την πρόσβαση των πολιτών, ειδικά των υπερηλίκων , τους αναγκάζει να ανέβουν 8-10 σκαλοπάτια για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα περιμετρικά παγκάκια της πλατείας.
Περιορίζετε την ομαλή πρόσβαση των πολιτών ΑΜΕΑ τους επιβάλλετε να εισέρχονται αναγκαστικά από ράμπα πρόσβασης που κατασκευάσατε στην οδό Ραβινέ.
Δεν σέβεστε τα λίγα εναπομείναντα δένδρα, με την αναλγησία σας τα θάψατε κυριολεκτικά λόγω της τεχνητής επιχωμάτωσης που απερίσκεπτα προκαλέσατε.
Σπαταλάτε πάνω από 600 Μ3 φερτό φυσικό καλλιεργήσιμο χώμα σε βάρος των δένδρων και των αγροτικών καλλιεργειών για να ικανοποιήσετε τις ιδέες σας περί πολιτισμού με κίνδυνο να σαπίσουν στ άμεσο μέλλον τα θαμμένα κατά 1μ δένδρα.
Έχετε υπερυψώσει τείχη από οπλισμένο σκυρόδεμα ύψους έως και 1,50μ περιμετρικά της παιδικής χαράς με αποτέλεσμα να την απομονώνετε λειτουργικά οπτικά από τον ευρύτερο χώρο της (πλατείας).
Θα αναγκασθείτε μελλοντικά να κατασκευάσετε κανάλι απορροής όμβριων γιατί το δάπεδο της παιδικής χαράς έχει κατασκευασθεί χαμηλότερα από το φυσικό έδαφος και σίγουρα θα λιμνάζουν νερά.
Οι γονείς δεν μπορούν να κάθονται στην πλατεία και να επιτηρούν με ασφαλή τρόπο το παιχνίδι των παιδιών τους στη παιδική χαρά.
Σαν (αδαείς) πολίτες δεν θαμπωνόμαστε από τις ακριβές επενδύσεις μαρμάρου που επιλέξατε για το δάπεδο και τις σκάλες της πλατείας.
Όσο για το τροχό του χρόνου που εντάσσετε σαν γλυπτική πολιτισμική παρέμβαση στο χώρο, πάσχει λειτουργικά αισθητικά ρωτήστε την σχολή Καλών Τεχνών.

Οι παρεμβάσεις- παραβιάσεις σας μας επιβεβαιώνουν δυσάρεστα ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε με σύνεση τα προβλήματα της πόλης.
Σας προτείνουμε να αλλάξετε νοοτροπία και αισθητική ανησυχούμε για την παρέμβαση σας στη κεντρική πλατεία της πόλης.
Η πόλη αξίζει καλλίτερης τύχης δεν ανέχεται άλλο την προχειρότητα και επιπολαιότητα των παρεμβάσεων σας.

Το κομμουνισμός η βαρβαρότητα που «εντάχθηκε» στο έργο σας, είναι ένα σύνθημα που του δίνετε νόημα με τις ανάλγητες αυθαίρετες περιβαλλοντικά βάρβαρες πολιτιστικά πρόχειρες ,προκλήσεις , παρεμβάσεις- παραβιάσεις σας.

Φεβρουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου