Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ηθική πυξίδα η Εθνική Αντίσταση Του Κώστα Λαλένη


Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, θα ήθελα να τονίσω ότι τιμούμε τους αγωνιστές του μπλόκου του Περιστερίου αλλά και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα.
Από την πρώτη στιγμή που οι κατακτητές πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα σύσσωμος ο λαός μας ξεσηκώθηκε και δημιούργησε το ανεπανάληπτο έπος της Εθνικής Αντίστασης. Το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Παντού, στις μεγάλες πόλεις, στην ύπαιθρο και στα βουνά οι Έλληνες πατριώτες όχι μόνο αντιστέκονταν με κάθε μέσο τους βάρβαρους κατακτητές αλλά δημιουργούσαν και το πρότυπο μιας νέας κοινωνίας, πιο δίκαιης και ανθρώπινης.
Είναι καθήκον μας να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους αυτούς που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, από όποια θέση, από όποια αντιστασιακή οργάνωση. Κράτησαν ψηλά την ιδέα του ανθρωπισμού και μας δίδαξαν αξιοπρέπεια.
Η Εθνική Αντίσταση αποτελεί και σήμερα μια πανίσχυρη ηθική πυξίδα. Πρέπει να μάθουμε από τις πληγές του παρελθόντος και τις παραδόσεις μας αλλά προπάντων να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα. Γιατί από την καθαρή αλήθεια δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε ακόμη και αν αυτή είναι πικρή.
Στο μπλόκο του Περιστερίου αλλά και σε όλες τις αναρίθμητες βαρβαρότητες που διέπραξαν οι φασίστες κατακτητές στην Ελλάδα, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Χορτιάτη, στο Κομμένο και αλλού, δυστυχώς, πρωταγωνιστές υπήρξαν και Έλληνες, τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας. Που όχι μόνο έμειναν ατιμώρητοι λόγω της ανώμαλης μεταπολεμικής κατάστασης αλλά έγιναν και οι πρωτεργάτες στις νέες διώξεις των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Οι αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ γέμισαν τις εξορίες, τις φυλακές και στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Και η δικαίωση από το επίσημο κράτος άργησε πολύ να έλθει. Αυτό αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Η ιστορική μνήμη είναι αναγκαία απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Η Εθνική αντίσταση αποτελεί και σήμερα πηγή έμπνευσης.
Και σήμερα, όπως και τότε, στον κόσμο μας περισσεύει η βαρβαρότητα, η εκμετάλλευση, η αδικία, ο πόλεμος, οι φασιστικές δικτατορίες. Σε όλα αυτά πρέπει να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ως Έλληνες αλλά και ως πολίτες του κόσμου.
Το μήνυμα της αντίστασης όμως αφορά και την κοινωνία μας.
Πρέπει να αντιστεκόμαστε και στην πιο μικρή αδικία, στην πιο μικρή προκατάληψη, στον πιο μικρό αποκλεισμό. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Η Ιστορία της πόλης μας, του δημοκρατικού Περιστερίου έχει ταυτιστεί με την αντίσταση στην αδικία και τη βαρβαρότητα, έχει ταυτιστεί με τους αγώνες για τη δημοκρατία και την Ελευθερία.
Σύμβολο των αγώνων και της αντίστασης είναι το Μπλόκο του Περιστερίου και οι νεκροί του. Αυτοί μας εμπνέουν, μας οδηγούν και μας ενώνουν.

2 σχόλια:

  1. Θα παρακαλούσα να αναρτήσετε στοιχεία για αυτό το μπλόκο.Περιστεριώτης ,γέννημα θρέμα,της ηλικίας σας και δεν το γνώριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια από τις πιο ηρωϊκές και αιματηρές σελίδες της πόλης του Περιστερίουαποτελεί το μπλόκο των Γερμανών.
    Στις 6 Ιουλίου του του 1944 έρχεται η σειρά του Περιστερίου να μάθειτι σημαίνει "μπλόκο". Την ημέρα εκείνη 4000 Γερμανοί στρατιώτες με Ελληνες τσολιάδες και χωροφύλακες κυκλώνουν την πόλη και με την απειλή των όπλων συγκεντρώνουν τους άνδρες στον Λόφο Αξιωματικών,εκεί που βρίσκεται η πλατεία Ελ.Βενιζέλου.Με την υπόδειξη μασκοφόρων καταδοτών διαλέγουν πάνω από 150 άνδρες και τους μεταφέρουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα και την Γερμανία.Αλλοι από αυτούς πέθαναν από τα βασανιστήρια αι άλλοι εκτελέστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή