Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ω… ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»


Eγγραφο των ελεγκτών δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου υγείας επιβεβαιώνει καταγγελίες του Συλλόγου για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του γκαράζ και του νεκροταφείου. Τα κτίρια από αμίαντο, η μη ορθολογική διαχείριση τον απορριμμάτων, η έλλειψη αποδυτήριων για τους εργαζόμενους, η παράτυπη λειτουργία του πλυντηρίου, και ακόμη –ακόμη η στέρηση άδειας λειτουργίας ολοκλήρου του γκαράζ. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά είχαμε και τις καταγγελίες στο Τμήμα Αλλοδαπών από την πλευρά των εργαζομένων, επιστολή διαμαρτυρίας από σχολικό φύλακα, για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και που αποτέλεσε αφορμή ο Σύλλογος να αποκλείσει τα γραφεία αλλοδαπών για διαμαρτυρία. Βέβαια στην παρέμβαση που έκανε ο Σύλλογος στο δημοτικό συμβούλιο, η αρμόδια αντιδήμαρχος κυρία Κορόγιαννη παραδέχτηκε τις ελλείψεις και την επικινδυνότητα του γραφείου αλλοδαπών και υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά, όπως και πριν τρία χρόνια από τον κ. Λύκο, ότι θα μεταφερθούν σύντομα. Δημοσιεύουμε και το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, και την επιστολή του συναδέλφου σχολικού φύλακα.
Τα έγραφα δημοσιεύονται στην συνέχεια


ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Ω΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
Όταν μία ομάδα ανθρώπων που έχουν χάσει τη δουλειά τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο και είναι παραγωγικοί μεν χωρίς αντικείμενο απασχόλησης δε, και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ που αιωρείται επάνω τους σαν Δαμόκλειο Σπάθη , τότε γίνονται ΘΗΡΙΑ ανήμερα στην κοινωνική αδικία, την κρατική αδιαφορία και το αβέβαιο μέλλον . Είναι όμως ενωμένοι , με ένα κοινό σκοπό που είναι ο ορατός και απόλυτος στόχος τους, δηλαδή η εργασία !. Από αυτήν αντλούν όλοι την κοινωνική τους ισορροπία και την προσωπική τους αξιοπρέπεια .
Ενωμένοι από την αρχή του προγράμματος οι Σχολικοί Φύλακες αγωνίστηκαν ώστε να πετύχουν η προτεινόμενη απασχόληση τους να γίνει μόνιμη εργασία .Αυτό το κατάφεραν μετά από πεντέμισι (5 ½) χρόνια μαζικών αγώνων αλλά και συνεχούς προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου τους που δεν ήταν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από σταθερή εργασία σε ένα χώρο ευαίσθητο , αυτό των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Μετά από κοινωνική απαίτηση της σύγχρονης κοινωνίας δημιούργησαν το θεσμό του Σχολικού Φύλακα .
Στο διάστημα αυτό των πεντέμισι χρόνων , που μεσολάβησε μέχρι την οριστική τοποθέτηση τους, προσέφεραν πολλά στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και τους λειτουργούς της παιδείας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων , σε αγαστή συνεργασία πάντοτε μαζί τους , και αυτό επειδή σχεδόν όλοι είμαστε γονείς και γνωρίζαμε τα προβλήματα στα σχολεία.
ΜΕ Προεδρικό Διάταγμα περάσαμε στους Δήμους που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα απασχόλησης και κατάρτισης και λειτουργούμε με συνέπεια στο χώρο εργασίας μας , που είναι τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης . Η αλήθεια είναι , ότι ακόμα και σήμερα μετά από δυόμισι (2 ½) χρόνια σαν Δημοτικοί Υπάλληλοι τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, όμως στα δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο φαίνεται ότι υστερούμε και εξηγούμαι προς αποφυγή παρεξηγήσεων .
Παραδείγματος χάριν :
1) Είμαστε η μόνη ομάδα εργαζομένων στο Δήμο , που φέρουμε μαζί μας ένα bipper , με το οποίο τσεκάρουμε συνεχώς τα διάφορα σημεία ελέγχου του σχολείου , από την αρχή της βάρδιας μας και κάθε δίωρο για να βεβαιώσουμε την παρουσία μας στο φυλασσόμενο χώρο , που μας τοποθέτησαν οι υπεύθυνοι του Δήμου.
2) Απολαβές σε είδη που παρέχονται από την υπηρεσία σε άλλους συναδέλφους από τον Δήμο , δηλαδή γάλατα , το έτος 2007 δεν πήραμε καθόλου και το έτος 2008 πήραμε΄΄ χαριστικά ΄΄τη μισή ποσότητα που αναλογεί στον καθένα μας .
3) Για να πάρουμε την κανονική μας άδεια ( έπειτα από 5 ½ χρόνια στέρφα , βλέπε πρόγραμμα ) πρέπει πρώτα να παίρνουμε άδεια από τον Διευθυντή του Σχολείου που είμαστε και κατόπιν να την εγκρίνει ο αρμόδιος Προϊστάμενος αν και διοικητικά ανήκουμε στον Δήμο και όχι στο Υπουργείο Παιδείας.
4) Ενώ υπάρχει συγκεκριμένο Καθηκοντολόγιο ορισμένο και σταλμένο στους Δήμους από το ΥΠΕΣΔΑ που καθορίζει ακριβώς τα καθήκοντα μας , αναγκαζόμαστε να εκτελούμε πολλές φορές χρέη επιστάτη , ακόμη και τα Σάββατα ( διαγωνισμοί ΑΣΕΠ ), άλλοτε επιβεβλημένα , για να μη ταραχτούν οι σχέσεις μας με τους εκάστοτε διευθυντές των σχολείων , με ότι συνεπάγεται.
5) Έγγραφο συγκεκριμένο που αναγράφονται οι ζημιές , τα συμβάντα και οι παρατηρήσεις καταργήθηκε αυτομάτως με την πρόσληψη μας στον Δήμο.
Μετά από όλα αυτά ΔΙΚΑΙΩΣ αναρωτιόμαστε εάν εμείς οι Σχολικοί Φύλακες του Δήμου Περιστερίου είμαστε Υπάλληλοι Β΄ Κατηγορίας , ενώ εξ ορισμού είμαστε Α΄( Π.Δ. 164/2006) και εάν ο Δήμαρχος γνωρίζει όντως τα ανωτέρω……..
Καλό θα ήτανε να μας καλούσε η γραμματέας του για να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα μας όπως έκανε παλαιότερα σαν αντιπολίτευση κάτι που δεν κάνει τώρα που έγινε Δήμαρχος .
Σχολικός Φύλακας – Δημοτικός Υπάλληλος Β΄ Κατηγορίας

ΣΕΥΥΠ
Τομέας Υγειονομικού & Φαρμακευτικού Ελέγχου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε στο χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων οχημάτων που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Βασιλείου 62 και στο χώρο του κοιμητηρίου του Δήμου σας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 86/16-1-2009 εντολή του Γεν. Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., προέκυψαν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. Ο χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων οχημάτων είναι αρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου από το 1981.
2. Οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους στο χώρο δεν φορούσαν τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας.
3. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν τους χορηγούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία Μέσα Ατομικής Προστασίας
4. Έχουν συμβεί εργατικά ατυχήματα αλλά δεν τηρείται βιβλίο Ατυχημάτων.
5. ΣΤΟ χώρο στάθμευσης υπάρχουν κτίρια που φέρουν πλάκες αμιάντου.
6. Οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι στο κοιμητήριο δεν ενημερώνονται και δεν εκπαιδεύονται στη διαχείριση των μολυσματικών παραγόντων.
7. Δεν διενεργούνται οι προβλεπόμενοι από την νομοθεσία εμβολιασμοί και ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων.
8. Ο χώρος δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία αποδυτήρια εργαζομένων, ιματιοφυλάκια και ντουζ.
9. Εντός του χώρου στάθμευσης πίσω από το πλυντήριο απορριμματοφόρων: γίνεται μεταφόρτωση απορριμμάτων και πλένονται τα οχήματα καθαρισμού των δρόμων (βούρτσες) χωρίς να υπάρχει σύστημα απορροής υδάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής εστίας από τα ύδατα και τη λάσπη που διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρο.
10. Τα σταγονίδια από το πλυντήριο των απορριμματοφόρων χημάτων διασπείρονται στον περιβάλλοντα χώρο λόγω μη παρξης προστατευτικού καλύμματος στην είσοδο του.
11. ΣΤΟ χώρο στάθμευσης δεν υπάρχει σύστημα απορροής των νερών (πλύσεως κ.λ.) προς φρεάτια δαπέδου και αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στο δρόμο.
12. Το δάπεδο του εν λόγω χώρου παρουσιάζει κλίση και η λάσπη που μεταφέρεται από τα οχήματα σε συνδυασμό με ερά πλύσεως ελλοχεύουν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.
ΟΙ Β΄ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΕΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ ΣΚΡΕΜΠΟΥ


Απάντηση στην κακοήθεια
ΚΑΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τ
ο ότι η έκδοση της εφημερίδας θα ενοχλούσε την Διοίκηση του Δήμου το περιμέναμε, αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι θα χρησιμοποιούσε κάποιους αξιολύπητους « συναδέλφους » με δέλεαρ το νυχτερινό επίδομα και τις υπερωρίες, να μοιράζουν αυτά τα εμετικά και ανυπόγραφα κείμενα.
Προσωπικά, εάν δεχθώ τις προτροπές συναδέλφων να μην απαντήσω σε απολίτικα κείμενα, τότε θα έχω διαπράξει με την σιωπή μου μεγαλύτερη απολίτικη ενέργεια.
Από όλα λοιπόν τα κείμενα, πρόστυχα, εμετικά και άλλα «σοβαρά», εγώ επιλέγω να απαντήσω στα τελευταία.
Σε μια Δημοκρατία συνάδελφοι, που οι πάντες και τα πάντα χωρούν και εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους και ο καθένας μας έχει την ατομική του ευθύνη , υπάρχουν και κάποιοι θέσφατοι κανόνες που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και να απαξιώνει, αυτοί λοιπόν οι κανόνες λέγονται «θεσμοί».
Είναι γνωστό ότι η Δημοκρατία μας έχει τρείς βάσεις: Κοινοβούλιο - Αυτοδιοίκηση-Συνδικαλισμός. Το Κοινοβούλιο να νομοθετεί, η Αυτοδιοίκηση για την άμεση εξουσία και συμμετοχή του Πολίτη και ο Συνδικαλισμός για τον διαμαρτυρικό και συνάμα διεκδικητικό του ρόλο.
Τρείς βάσεις με διακριτούς ρόλους. Όποια όμως βάση εκλείψει, τότε έχουμε άνομες εξωθεσμικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα την κατάλυση της Δημοκρατίας. Την ελλειμματική λειτουργία όμως μιας βάσης την διορθώνουμε μέσα από την κριτική - την θέση - την αντίθεση και τέλος με την κορυφαία στιγμή, την στιγμή της επιλογής της πολιτικής και των προσώπων.
Έκανα αυτή την σημείωση για να καταδείξω πόσο λάθος και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδικασία της ισοπέδωσης και της απαξίωσης. Εάν εφαρμοστεί στο κομμάτι που μας αφορά, στον Συνδικαλισμό, οι θέσεις των Προέδρων, των Γραμματέων και των μελών είναι αιρετές και μετακλιτές.
Αυτοί που μένουν και απαιτούν σεβασμό είναι οι θεσμοί και θεσμός είναι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και ανοιχτό είναι σε οποιαδήποτε κριτική αλλά πάντα μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Επιστρέφοντας στο θέμα, θα απαντήσω σε σημεία που θεωρώ ότι χρειάζεται διότι άπτονται της λειτουργίας του θεσμού. Λέω λοιπόν στον ανώνυμο ή στους ανώνυμους «συναδέλφους».Χρησιμοποιούμε όντως τα χρήματα των εργαζομένων για την έκδοση της εφημερίδας και η οποία σκοπό έχει να γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι. Εάν θεωρείτε ότι τίποτε από αυτά που δημοσιεύουμε δεν συμβαίνουν τότε, ναι ασκούμε μια άδικη κριτική απέναντι στην Διοίκηση. Απαντήστε όμως, ζούμε σε άθλιες συνθήκες στο Γκαράζ; ‘Εχουν να γίνουν εμβόλια και εξετάσεις και υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης κάμποσα χρόνια; Ιδιωτικοποιούνται οργανωμένες υπηρεσίες στον Δήμο; Υπάρχουν άθλιες συνθήκες στο τμήμα Αλλοδαπών; Αντιμετωπίζονται οι φύλακες σχολείων σαν εργαζόμενοι Β’ κατηγορίας; Είναι υπεράριθμοι από πλευράς παιδιών και συνάμα τραγική έλλειψη εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Καταβάλανε το επίδομα στους χειριστές Η /Υ;
Υπάρχει το αίτημα του Συλλόγου σε αναμονή για συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο από τις 5 Φλεβάρη;
Εάν λοιπόν όλα τα παραπάνω όντως συμβαίνουν, τότε καλά κάνουμε και τα δημοσιεύουμε και θα συνεχίσουμε, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων.
Ένα ερώτημα όμως έρχεται αυτόματα στο μυαλό μου. Εσείς ρε «συνάδελφοι»,που βρίσκετε τα λεφτά και τυπώνετε σχεδόν καθημερινά την φυλλάδα σας; Μήπως από τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ή έχετε κρυφούς χρηματοδότες; Και ο νοών νοείτω!
Για εσάς τους «ανώνυμους», εάν ζούσαμε στην αρχαία Σπάρτη δεν θα γλιτώνατε από τον Καιάδα, όμως η σύγχρονη Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε με πολύ αίμα και αγώνες, σας πέταξε ήδη στον σύγχρονο Καιάδα της απομόνωσης ,της περιφρόνησης και της απαξίωσης. Όμως ένα να κρατήσετε: ακόμη και για την δική σας ποιότητα «ανθρώπου » υπάρχει χώρος στην εφημερίδα για να εκφραστείτε, χωρίς βέβαια να ασχολείστε με τα απόκρυφα μέρη του σώματος σας και όχι με την ανωνυμία σας. Μόνο οι αρουραίοι βρίσκονται στο σκοτάδι και στους υπονόμους. Οι άνθρωποι ζουν στο φως και στον καθαρό αέρα.
Ολοκληρώνοντας την σκέψη μου, εντύπωση προκαλεί η ένοχη σιωπή της Διοίκησης, πως είναι δυνατόν να μοιράζονται γραφείο - γραφείο και να αναρτώνται στους πίνακες ανακοινώσεων αυτά τα ανώνυμα και εμετικά κείμενα που στο τέλος -τέλος θίγετε και προσβάλλεται το Δ.Σ. των εργαζομένων και δεν έχει δώσει εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ).
Τέλος, «συνάδελφοι», σας λέω ότι τον διάλογο μαζί σας θα τον ακολουθήσω πλέον μόνο μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις ,όπου θα έχουν ουσία και θα δημιουργήσουν θέσεις, εφόσον βέβαια αντέχετε στον διάλογο ή παραβρεθείτε και σε καμία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΜΟΡΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΓΚΑΡΑΖ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σ
υνάδελφοι, μέσα από αυτό το άρθρο θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες του πρασίνου, και της καθαριότητας, συνεχίζουν να στεγάζονται και να λειτουργούν σε χώρο πρασίνου, με αποτέλεσμα να μην έχουν άδεια πολεοδομική. Έτσι αυτοί οι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 16/1996 που ορίζει τους ελάχιστους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία (τα κτίρια που στεγάζουν χώρους εργασίας πρέπει να έχουν δομή, στερεότητα, αντοχή και ευστάθεια. Να έχουν κατασκευασθεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Εκτός του ανωτέρω, και ότι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με εξόδους κινδύνου, πυρασφάλεια, και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ. Η νομοθεσία που προβλέπεται για την υγιεινή σε ένα τέτοιο χώρο καταστρατηγείται. Έπρεπε να υπάρχουν αποδυτήρια τα οποία θα παρέχουν ατομικά ντουλάπια για την φύλαξη των ρούχων του κάθε εργαζόμενου και σε περίπτωση που τα ρούχα εργασίας έρχονται σε επαφή με μολυσματικά υλικά, επικίνδυνες ουσίες και άλλα θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστός χώρος φύλαξης και να γίνεται καθημερινά η πλύση τους, ώστε οι εργαζόμενοι να τα βρίσκουν καθαρά την επόμενη ημέρα. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν και κατάλληλα λουτρά (ντους) στη διάθεση των εργαζομένων.
Η μη τήρηση αυτών τον νόμων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας αλλά και αυτή των οικογενειών μας, από τη στιγμή που λόγω του χώρου και του είδους της εργασίας γινόμαστε φορείς παθογόνων μικροβίων. Καλές οι δαπάνες για τον εξωραϊσμό της πόλης αλλά τι να της κάνεις εάν δεν υπάρχουν ζωντανοί και υγιείς εργαζόμενοι και πολίτες να τις χαίρονται.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΠΕΚΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου