Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Κρυφά και παράνομα σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Περιστέρι

Πως δρομολογήθηκε δάνειο 5.950.000 Eυρώ και εμπαιγμός
Περιβαλλοντικό έγκλημα

Εν κρυπτώ και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η διοίκηση Παχατουρίδη, δρομολογεί εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο γκαράζ της πόλης μας.
Ο δήμαρχος και η παράταξή του, έφεραν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για αγορά μηχανημάτων για το γκαράζ, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 5.950.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως φάνηκε, πίσω από την πρόταση, κρύβονταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες με την πρόταση προθέσεις του κ. Παχατουρίδη.
Συγκεκριμένα, η αγορά περιλαμβάνει 9 συμπιεστές απορριμμάτων, κάτι που κάνει πασιφανές ότι εξυφαίνεται σχέδιο για εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των τουλάχιστον 400 KVA προκαλεί περιβαλλοντικό έγκλημα στην ευρύτερη περιοχή.
Να σημειωθεί ότι το γκαράζ, γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Επιπλέον προκαλείται σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς δεν έχει κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με το νόμο, η διοίκηση, έπρεπε να καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη στη νομαρχία. Στη συνέχεια έπρεπε να γνωστοποιήσει στους πολίτες –όπως πολιτικά και ηθικά οφείλει- τι σκοπεύει να κάνει και να προχωρήσει στο έργο αφού η νομαρχία εγκρίνει τη μελέτη. Αντί της νόμιμης οδού όμως, ακολουθήθηκε άλλη οδός.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απεστάλη στην Περιφέρεια, με στόχο να παρακαμφθεί η νομαρχία, δοθέντος ότι πολιτικά ελέγχεται από τη ΝΔ δηλαδή το κόμμα που στηρίζει τον κ. Παχατουρίδη.
Ερωτήματα εγείρονται και από τη στάση της Περιφέρειας. Ειδικότερα, όταν ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» Κώστας Λαλένης, υπέβαλε ένσταση, επισημαίνοντας την παράβαση του νόμου, όσον αφορά τη δημόσια υγεία και τη μη κατάθεση περιβαλλοντικής μελέτης, η Περιφέρεια, απέρριψε την ένσταση με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον. Έτσι, έγινε προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152.
Εάν όμως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχει έννομο συμφέρον, ποιος έχει; Θα μπορούσε να απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής στο ερώτημα; Ένσταση πάντως, κατέθεσε και δημότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου