Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη στον «Ελεύθερο Διάλογο» 18 ιουνίου 2008

Ο Κώστας Λαλένης λύνει την σιωπή του.


Για όλους και για όλα μιλά ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» κ. Κώστας Λαλένης, στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ο κ. Λαλένης, ασκεί κριτική στη διοίκηση Παχατουρίδη, λύνει τη σιωπή του, για όσα συμβαίνουν στην πόλη, και απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον της παράταξής του και τον ίδιο.


ΕΡ. Πολλές φορές επιτίθεστε με οξύτητα στον δήμαρχο και τη διοίκησή του. Είναι τόσο μεγάλες οι διαφωνίες σας;


ΑΠ. Διαφωνούμε πολιτικά μαζί του γιατί είναι εκφραστής αντιλαϊκής, συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης αντίληψης την οποία εφαρμόζει στην πράξη. Η αντιματώπιση του δήμου σαν να είναι ανώνυμη εταιρία και η προσπάθεια για προσωπική προβολή του δημάρχου, έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη πραγματικότητα, στην οποία, ένας υπερχρεωμένος δήμος δείχνει να ευημερεί.

Άρα η διαφωνία μας έγγυται στο τι Περιστέρι θέλουμε. Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη παντού. Σε κάθε γειτονιά. Θέλουμε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Και όλα αυτά βέβαια, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Περιστεριώτες. Πείτε μου τι έκανε έως σήμερα η διοίκηση Παχατουρίδη και δεν χρέωθηκαν οι πολίτες; Από το ένα δάνειο στο άλλο πηγαίνει. Το μόνο που διαπραγματεύεται είναι η επιπλέον χρέωση των πολιτών, κάνοντας διακανονισμούς με τις τράπεζες. Έφτασε στο σημείο να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει αυτά που έχει πάρει. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι όσα δάνεια δεν

πήραν 3 δήμαρχοι τα τελευταία 20 χρόνια, τα έχει πάρει ο κ. Παχατουρίδης σε μια θητεία του. Ε, τι να κάνουμε; Να του πούμε μπράβο; Παρουσιάζει το έργο της κεντρικής διοίκησης ως δικό του. Βάφτισε τα ΚΕΠ του υπουργείου Εσωτερικών, μικρά δημαρχεία. Μας είπε ότι έφερε το ΜΕΤΡΟ στην πόλη. Έ, ας περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα κάνει η κεντρική διοίκηση για να ξέρουμε τι θα μας πει. Εαν μου πείτε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση θα σας πως το επόμενο επιχείρημα του δημάρχου. Έχει γίνει πια η προσωποποίηση του εμπαιγμού. Αυτά που πραγματικά πρέπει να κάνει ή δεν τα κάνει και εμπαίζει τους Περιστεριώτες ή δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει δάνειο. Πού είναι τα τρία πάρκινγκ που έλεγε ότι θα είναι έτοιμα τον περασμένο Νοέμβριο; Ας χαρακτηρίσει την πράξη ο Περιστεριώτικος Λαός. Τί έκανε για το κυκλοφοριακό; Για το περιβάλλον; Για το Ποικίλο Ορος; Έφτασε στο σημείο να μας πει ότι χάρη σε εκείνον ο Ατρόμητος συμμετείχε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εάν είναι έτσι, χάρη σ’ εκείνον υποβιβάστηκε; Πως να τα χαρακτηρίσουμε όλα αυτά; Θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης; Δηλαδή μετά από αυτά τι να κάνουμε; Να τον χειροκροτήσουμε επειδή χρεώνει και εμπαίζει τους πολίτες;


ΕΡ. Δηλαδή δεν έχει κάνει κάτι καλό;


ΑΠ. Δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Αυτό που γίνετε για την Πόλη το επικροτούμε. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε όσα σας είπα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε κάτι για το κυκλοφοριακό ή για το περιβάλλον. Μετά από δικές μας πιέσεις προς τη Νομαρχία Αθηνών, εγκρίθηκε κονδύλι 3,5 εκατ. Ευρώ για την ανάπλαση του Αλσους.Να σας θυμίσω τους αγώνες που κάναμε για να αποτρέψουμε την οικοπεδοποίηση του Αλσους που μεθόδευε ο Δήμαρχος.Με παρέμβασή μας επίσης, νέο κονδύλι 5 εκατ. Ευρώ ενέκρινε η Νομαρχία Αθηνών πριν από λίγες μέρες για αντιπλημμυρικά έργα στις γειτονιές της Ν.Ζωής,του Λόφου,Ανθούπολης και τα Ασπρα Χώματα. Υπάρχουν χρήματα στη Νομαρχία για το Περιστέρι αλλά ο Δήμαρχος δεν πηγαίνει τις μελέτες για να τα πάρει Εκτός και αν δεν υπάρχουν χρήματα για τις μελέτες. Να μας το πει.. Εμείς θα τις κάνουμε; Εμείς πιέσαμε και ιδού το αποτέλεσμα.

Ακόμη και από τη θέση της αντιπολίτευσης δίνουν με τις μάχες μας.


ΕΡ. Πως σχολιάζετε την ανεξαρτητοποίση του Δ.Κελάφα;


ΑΠ. «Πολύς ντόρος για το τίποτε» λέει ο λαός μας.

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο για τον όρο «ανεξαρτητοποίηση» που χρησιμοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος.

Θεωρώ ότι ο όρος είναι πολιτικά αδόκιμος γιατί δεν λεει τίποτε. Η εμεπειρία δείχνει ότι συνήθως, τον όρο «ανεξαρτητοποίηση» τον χρησιμοποιούν όσοι θέλουν – στα πρότυπα του κ. Παχατουρίδη – να θολώσουν τα νερά και να εμφανίζονται πως είναι με όλους και με όλα.

Οποιος έχει τις ίδιες πολιτικές αρχές με εμάς,όπως τις έχουμε εκφράσει στην διακήρυξή μας,δεν μπορεί να είναι «ανεξάρτητος».Οσοι αυτοορίζονται ως «ανεξάρτητοι» εγκαταλείπουν τον κοινό μας στόχο και ταυτόχρονα αποδυναμώνουν τα «επιχειρήματά» τους και τις θέσεις τους.

Αναφορικά με το ερώτημά σας, πιστεύω ότι στην προοδευτική πολιτική, η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε ιδεολογικό επίπεδο. Η θέση μου ήταν και εξακολουθεί να είναι η επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο.

Άρα, η έκφραση και η προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, δεν βοηθούν στην επαναφορά της πολιτικής. Εαν υπήρχαν απόψεις θα μπορούσα να πω, ότι διαφωνεί γιατί δεν υιοθετούμε τις απόψεις του. Μια δήλωση έκανε πρόσφατα για τους δεσμευμένους χώρους και αυτή είναι η δική μας άποψη που εκφράστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Περιμένω λοιπόν να ακούσω που διαφοροποιούνται οι θέσεις και οι απόψεις του από τις δικές μας, δεδομένου ότι στα έξι τελευταία χρόνια που είναι δημοτικός σύμβουλος, δεν εξέφρασε καμία πολιτική θέση, ούτε πολιτική διαφωνία του.


ΕΡ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην παράταξή σας δεν υπάρχει ενιαία γραμμή και αναπτύσσονται διαφορετικές απόψεις...


ΑΠ. Η ελευθερία έκφρασης γνώμης, αποτελεί θεμέλιο λίθο της παράταξής μας. Η διαφορετική προσέγγιση των εξελίξεων, για μας είναι υγεία. Είναι το όχημα που μας πηγαίνει συνεχώς πιο πέρα. Είναι κάτι που το θέλουμε.

Μέσα από τις διαφορετικές απόψεις παράγουμε πολιτική και δεν μένουμε στη διαχείρηση. Συνθέτουμε και προχωρούμε.

Σέβομαι την διαφορετικότητα της προσέγγισης των προβλημάτων και την ενθουσιώδη διάθεση για επίλυσή τους,ιδιαίτερα από τους νέους της παράταξής μας και τους διαμερισματικούς μας συμβούλους.Αυτή η προσέγγιση μπορεί να γίνει πράξη μόνο στα πλαίσια της μεγάλης προοδευτικής παράταξής μας και μόνο με ενότητα και αγώνα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι όποιος η όποιοι από εμάς απολαμβάνουν την ασφάλεια την δυναμική και τον σεβασμό του χώρου που τους φιλοξενεί πρέπει εξ ίσου να δεχθούν και τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Επιλεκτικοί προσδιορισμοί δεν επιτρέπονται σε συλλογικούς χώρους.

Απέναντι στο νέο και το διαφορετικό είμαστε ανοιχτοί ακόμη και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε πεπατημένες πρακτηκές και αντιλήψεις.

Όμως, διαφωνούμε με προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες που υπονομεύουν τον κοινό στόχο.


ΕΡ Το μέλλον του Κώστα Λαλένη; Ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι του για το άμεσο και το απώτερο μέλλον;


ΑΠ. Από την πολιτική είμαστε όλοι περαστικοί.Προσωπική μου άποψη είναι ότι η προοδευτική πολιτική δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι χώρος για καρέκλες,θρόνους και εξουσίες που μετατρέπονται σε αλλαζονικές συμπεριφορές.

Τα αξιώματα για μένα ποτέ δεν υπήξαν «αυτοσκοπός». Άλλωστε η διαδρομή μου μέχρις ότου αναδειχθώ επικεφαλής της παράταξής μας υπήρξε διακριτική και αθόρυβη. Απεχθάνομαι το θόρυβο που γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και προσπαθεί να πλασσάρει σαν «προϊόν» κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είσαι.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι ζήτημα προσφορά και μόνο στην πόλη και τους πολίτες. Υπηρετώ με συνέπεια την πόλη μας, τους πολίτες, την παράταξή μας, τις ιδέες μας, γιατί έτσι πιστεύω ότι υπηρετεί κανείς τη δημοκρατία.

Είμαι επικεφαλής του αγώνα της παράταξής μας, πάντα σε συμφωνία με την ετυμηγορία του περιστεριώτικου λαού.

Είμαι πρώτος μεταξύ ίσων, όχι στα δικαιώματα αλλά στις υποχρεώσεις. Δηλώνω ότι θα εγγυηθώ την ενότητα αυτής της παράταξης ενάντια στα συμφέροντα που θέλουν τη συρρίκνωσή της.


ΕΡ. Πως πιστεύετε ότι μπορεί η παράταξή σας θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;


ΑΠ. Με ενότητα και αγώνα. Με ιδεολογική καθαρότητα στο πρόγραμμα και τις αποφάσεις. Βλέπουμε τους Περιστεριώτες στα μάτια. Έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα. Είμαστε στις γειτονιές. Μεταφέρουμε τα προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο και αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους. Ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον ποιοί είμαστε και ότι ενοούμε αυτά που λέμε.


ΕΡ. Είστε ανοιχτός σε συνεργασίες;


ΑΠ. Η παράταξή μας δεν είναι μια «κλειστή ομάδα». Πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας και γι’ αυτό εργάζομαι συνέχεια ωστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ εταίρων αλλά ότι θα υπάρχει συμφωνία δράσης για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων. Στο πρόσφατο παρελθόν ζήτησα τη συνεργασία και άλλων προοδευτικών δημοτικών σχηματισμών και κινήσεων. Θεωρώ πως είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου. Αύριο θα είναι αργά και θα έχουμε όλοι ευθύνη. Εμείς συνεχίζουμε να συζητούμε, ίσως να υπάρξουν και εκπλήξεις.

ΕΡ. Δηλαδή;

ΑΠ. Ας μείνουμε σε αυτά μέχρι στιγμής.

ΕΡ. κ. Λαλένη σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.


ΑΠ. κ. Γκαντήραγα σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου