Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ







Ο μεγάλος Λαϊκός συνθέτης, στιχουργός, εκτελεστής αλλά και τραγουδιστής.
.
Ο δήμαρχος Περιστερίου οφείλει να τιμήσει τον μεγάλο Λαϊκό

Του Κώστα Λαλένη
υπ.δημάρχου


Από τον Μάρτη του 2007 το χώμα της πόλης του Περιστερίου που τόσο αγάπησε σκεπάζει τον μεγάλο συνθέτη.
Ο Μπάμπης [Λάμπρος] Μπακάλης υπήρξε από τους σημαντικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες ενός ολόκληρου λαού και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές.
Γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας και από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το μπουζούκι.
Από το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και αρχίζει να καταπιάνεται και με την σύνθεση που αποδείχθηκε στην πορεία ότι ήταν το μεγάλο του ταλέντο.
Από το 1950 έζησε στο Περιστέρι [ αρχικά στην οδό Ραβινέ και μέχρι το τέλος της ζωής του στην οδό Αριστοτέλους] που το αγάπησε και θέλησε να είναι και η τελευταία του κατοικία, εδώ γνώρισε και συνεργάστηκε με την Σωτηρία Μπέλλου.
Ο Μπάμπης ήταν ο δημιουργός που ανέδειξε κάποια μεγάλα αστέρια, δίνοντάς τους το πρώτο σουξέ της καριέρας τους, όπως στον Στέλιο Καζαντζίδη, το «θέλω να πεθάνω», στην Γιώτα Λύδια το «βαδίζει μες την ερημιά μια μάνα πικραμένη», στον Στράτο Διονυσίου το «ηλεκτρόφωνο» κ.α.
Πάνω από όλα όμως ο Μπάμπης υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος.
ευαίσθητος, συμπονετικός, δίκαιος, ευγενής, γενναιόδωρος, χαρισματικός.
Τα σπάνια χαρίσματά του διαποτίζουν τη μουσική του.
Ο Μπάμπης υπήρξε εξαίρετος συνθέτης, εκτελεστής αλλά και τραγουδιστής.
Ήταν από τους τελευταίους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους λαϊκούς βάρδους και συνθέτες,
Βασίλη Τσιτσάνη, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Κώστα Βίρβο, Πόλυ Πάνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Πίσω του άφησε μια παρακαταθήκη 1500 και πλέον τραγουδιών, απαράμιλλα μνημεία λαϊκού πολιτισμού, βγαλμένα μέσα από τη λαϊκή ψυχή, πλημμυρισμένα από στίχους που υμνούν τον αγώνα, το κουράγιο, την αισιοδοξία, την ελπίδα.
Τα τραγούδια του Μπάμπη Μπακάλη είναι σύμβολα του αγώνα του Ελληνικού λαού, της γεμάτη πάθος ελληνικής ψυχής.
Σημαντικά τραγούδια του:
Αναστενάξτε σήμαντρα, Για στάσου χάρε να σου μιλήσω, Γράμμα πικραμένο, Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, Ενας λεβέντης ξαγρυπνά, Θα κλάψω σήμερα, Καρδιά μου καημένη, Ο μελλοθάνατος, Όταν μεθάει ο άνθρωπος, Ούτε τα λεφτά σου ούτε τα καλά σου, Ποτέ δεν είναι αργά, Σαν την καλαμιά , Χτυπούν καμπάνες θλιβερά, κ.α.
Πάντα θα μας έρχεται στο νου και θα μας συγκινεί η εικόνα της μάνας του αγωνιστή, στο συγκλονιστικό τραγούδι το 1947 «κάποια μάνα αναστενάζει», που
Με υπομονή προσμένει και λαχτάρα στην καρδιά ο λεβέντης να γυρίσει απ' τη μαύρη Ικαριά
Το γραφείο του Μπάμπη Μπακάλη

Τα τραγούδια του Μπάμπη έχουν χαραχτεί στη συνείδηση του λαού μας, περιγράφουν τον αγώνα, τον κατατρεγμό των αγωνιστών της Αριστεράς, τις διώξεις, την εξορία, τα πέτρινα χρόνια.
Συνάμα όμως ακτινοβολούν αισιοδοξία, θέληση και κουράγιο για επιβίωση και για ένα νέο ξεκίνημα. Τα τραγούδια του Μπάμπη εξυμνούν την αγάπη και την ελπίδα.

Ο Μπάμπης Μπακάλης συνέδεσε τη ζωή του με όλους τους αγώνες για δημοκρατία.
Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες για ένα καλύτερο Περιστέρι. Αγάπησε την πόλη μας και πάντα αγωνιούσε για την τύχη της.
Την αγάπη αυτή ο Περιστεριώτικος λαός του την ανταπέδωσε και θα του την ανταποδίδει για πάντα. Θα ζει παντοτινά στις καρδιές μας.

Ο δήμος Περιστερίου και ειδικότερα ο δήμαρχος της πόλης αγνόησε επιδεικτικά τον μεγάλο συνθέτη ,ενώ σε άλλες περιπτώσεις με μεγάλη προθυμία τίμησε άλλους που είναι μεν σημαντικοί όμως ούτε έζησαν ούτε τίμησαν την πόλη μας.
Σήμερα τρία χρόνια μετά τον θάνατό του η παράταξή μας ζήτησε από τον δήμαρχο, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να παραχωρηθεί ο τάφος σαν ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη του, όμως δυστυχώς αντί να αποδεχθεί την πρόταση απέστειλε σημείωμα στην οικογένεια για άμεση εκταφή.
Επανερχόμενοι στο αίτημά μας , υπενθυμίζουμε στον δήμαρχο ότι αυτές οι ενέργειες δεν τιμούν την πόλη μας τον δήμο και τον ίδιο. Πρέπει άμεσα να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για λήψη σχετικής απόφασης και του θέτω δημόσια το αίτημα να δοθεί το όνομα του Μπάμπη Μπακάλη σε ένα χώρο της πόλης μας.

1 σχόλιο: