Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική

Του Κώστα Λαλένη

Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας


Η Ελλάδα, ήταν χώρα εξαγωγής μεταναστών. Όταν άρχισε να υποδέχεται μετανάστες, ως άπειρη χώρα, βρέθηκε σε σύγχυση και έκανε αρκετά λάθη. Είχε να αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες μεταναστών. Ήρθαν οικονομικοί μετανάστες, ήρθαν άνθρωποι που ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο που διεξαγόταν στην πατρίδα τους και βέβαια κάποιοι που είδαν την Ελλάδα, ως αγορά εύκολου πλουτισμού από προϊόντα παρανομίας. Έτσι, η σύγχυση και η απειρία οδήγησαν πολλές φορές σε λάθος αποφάσεις. Υπήρχαν οι οικογενειάρχες, υπήρχαν και κακοποιοί. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός πως ορισμένοι φοβήθηκαν τον χαρακτηρισμό του ρατσιστή. Η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να μην αποκλείει αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύει. Αρκετές φορές μάλιστα, ακόμη και τους μετανάστες από άλλους μετανάστες.Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι αποτελεσματική και συνεκτική, ώστε να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες υποδοχής των μεταναστών πρέπει να συμπεριφέρονται πιο ηθικά στους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Αλλωστε οι μετανάστες άφησαν το στίγμα τους στην κατασκευή των υποδομών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλούργησαν. Τελευταίο παράδειγμα; Πριν από λίγες μέρες, ο Αλέξης Γιαννούλιας επικράτησε στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος για τη θέση στη Γερουσία που κατείχε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Στις γενικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, ο 33χρονος πολιτικός - ο οποίος είναι ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι - θα αντιμετωπίσει το Ρεπουμπλικανό ομοσπονδιακό βουλευτή Πολ Κερκ.
Άρα, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μετανάστης και να γίνει διαχωρισμός από τον αλλοδαπό κακοποιό. Στη συνέχεια, να ληφθούν αποφάσεις για τον αριθμό που αντέχει η χώρα να οριστούν οι όροι για την ένταξή τους και αφού συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας. Είτε αφορά πρόσβαση στη μόρφωση, είτε αφορά εργασία και ασφάλιση είτε ψήφο.
Ασφαλώς και πρέπει να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση και να αναθεωρηθεί η διαδικασία έκδοσης ασύλου.
Επιθυμούμε η μετανάστευση να γίνεται από επιλογή και όχι από ανάγκη.
Οι τοπικές κοινωνίες δυστυχώς περιθωριοποιούν τους μετανάστες και οι ίδιοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Πρέπει λοιπόν να αναπτύξουμε ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας που να εγγυάται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου