Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Ημέρα κούφιων πανηγυρισμών; η ημέρα αγώνων και δράσης για τα δικαιώματα της γυναίκας;

Του Κώστα Λαλένη
υπ.δημάρχου
«Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς
και φιλόσοφους πρέπει να αποκτήσουμε
μορφωμένες γυναίκες» Α.ΑΝΤΑΜΣ




Οκτώ Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Το 1910 στην διεθνή γυναικεία διάσκεψη της Κοπενχάγης καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μετά από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Οι γυναίκες λοιπόν όλων των χωρών του κόσμου, σε λίγες μέρες, θα γιορτάσουν και πάλι την ημέρα τους.
Αυτή η μέρα δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους. Έτσι επί 80 σχεδόν χρόνια η 8η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες όλων των χωρών μαζί και κάθε χώρας χωριστά να προβάλουν τις γενικές και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους και να σφυρηλατούν τους δεσμούς της φιλίας και της αλληλεγγύης τους, στον αγώνα για ένα ευτυχέστερο μέλλον.
Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το γυναικείο κίνημα στη διάρκεια των 80 χρόνων του είναι το γεγονός ότι το ευρύ αυτό κίνημα έπαψε να είναι ξεκομμένο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά προοδευτικά κινήματα, και ότι διοχετεύτηκε μέσα στο μεγάλο κανάλι των λαϊκών και εθνικών αγώνων, αλλά και αυτών για την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης, για την αποτροπή του πυρηνικού αφανισμού.
Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης. Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά ημέρα αγώνων δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων.

Θα ήταν παράλειψή μου αν την ώρα τούτη, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν ξαναθυμίσω μερικές γυναίκες, εκτός από την Κλάρα Τσέτκιν, που με τον αγώνα τους και τα λόγια τους μένουν αθάνατες στην ιστορία του Παγκόσμιου γυναικείου Κινήματος. Μία τέτοια γυναίκα είναι η Ολυμπία Ντε Γκούς, που ακόμη από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, στη διακήρυξή της για τα δικαιώματα της γυναίκας έλεγε:
«Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Όλοι οι πολίτες, άντρες και γυναίκες, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να φορεί την τήβεννο και να κάθεται στη δικαστική έδρα. Γυναίκες ξυπνήστε».
Η Φλώρα Τριστάν έλεγε, το 1843, απευθυνόμενη σε εργάτες: «Ζητώντας δικαιοσύνη για τον εαυτό σας αποδείξτε πρώτα εσείς πως είσθε δίκαιοι. Διακηρύξατε σεις ότι αναγνωρίζετε την γυναίκα σαν ίση σας».
Μια άλλη αγωνίστρια του γυναικείου κινήματος στάθηκε η Κουβανέζα Άννα Μπέτανκουρτ. Στις 14 Απριλίου 1869 συνήλθε η ιστορική συνέλευση γυ Γκουϊμάρο και διακήρυξε το πρώτο Κουβανέζικο σύνταγμα. Τότε η περίφημη Κουβανέζα Άννα Μπέτανκουρτ, που αγωνιζόταν για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, ανέπτυξε για πρώτη φορά τις αρχές του γυναικείου κινήματος, λέγοντας ανάμεσα στ’ άλλα:
«Πολίτες: Η Κουβανέζα γυναίκα, κλεισμένη στο σκοτεινό και ήσυχο σπίτι της, περίμενε υπομονετικά και καρτερικά αυτή την ιερή ώρα, κατά την οποία η Επανάσταση θα της επιτρέψει να χειραφετηθεί. Ζητάμε ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα, γιατί τότε μόνον η Ελευθερία θα είναι πλήρης».


Στην πατρίδα μας υπήρξαν, κατά καιρούς, όπως υπάρχουν και σήμερα μεγάλες Ελληνίδες πρωτοπόρες του Γυναικείου Κινήματος. Βέβαια η πρώτη που κατέχει τα σκήπτρα είναι η Καλλιρόη Παρέν. Ήταν η πρώτη που σήκωσε το βάρος του αγώνα για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Τέτοιες άξιες γυναίκες υπήρξαν, μέχρι σήμερα, πάρα πολλές. Η Αύρα Θεοδωροπούλου, η Μαρία Σβώλου, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Αγνή Ρουσοπούλου, η Θάλεια Κολυβά, η Λιλή Ιακωβίδη, η Αλεξάνδρα Γραικιώτου και άλλες.
Σήμερα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τις ξαναθυμόμαστε και τις τιμάμε. Τα έργα τους, τα λόγια τους αποτελούν ιερή παρακαταθήκη για τις σημερινές γυναίκες και τις γυναίκες των επόμενων γενεών.
Στα 1962 στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η μεγάλη Ελληνίδα παιδαγωγός και από τις πιο θαρραλέες πρωτοπόρους του γυναικείου κινήματος Ρόζα Ιμβριώτη, σε εφημερίδα της εποχής έγραφε:
«Σήμερα όπως κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη γιορτάζουμε την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Πιο σωστό είναι να πούμε πως αυτή την ημέρα κάνουμε απολογισμό της δουλειάς μας, οι γυναίκες. Σκεφτόμαστε το δρόμο που περάσαμε και το δρόμο που ξανοίγεται μπροστά μας. Ο απολογισμός του γυναικείου μόχθου είναι πάντα βαρύς και πολύμορφος και επιβεβαιώνει τη μεγάλη αλήθεια που είπε ο Γκόρκι: “Οι λαϊκές μάζες είναι οι πραγματικοί, οι συνειδητοί δημιουργοί μιας νέας ζωής”.

Εμείς υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή,
την πιο ενεργητική συμμετοχή τους στη χάραξη της πολιτικής.
Χρειαζόμαστε τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στους παραδοσιακούς στερεοτυπικούς ρόλους της ανατροφής των παιδιών.
Έχουμε ανάγκη τη φαντασία των γυναικών,
τη δημιουργικότητά τους,
την ευαισθησία τους, το γούστο τους, τη διπλωματία τους, την επιδεξιότητά τους, τη μόρφωσή τους, την αισθητική τους.
Είναι αρετές που θα τις έχουμε ανάγκη όλο και πιο πολύ στην νέα κοινωνία που έρχεται, την κοινωνία της γνώσης,

Αλλά για να συμμετάσχουν οι γυναίκες πιο ενεργά δεν αρκούν τα λόγια
Χρειάζονται και πολιτικές και μέσα από την αλλαγή των πολιτικών θα αλλάξουν και οι νοοτροπίες.

Εδώ θα δανειστώ μια φράση της Μαργαρίτας Ντυράς η οποία είπε, «ότι το σημαντικό δεν είναι να σχεδιάζουμε μόνο πολιτικές αλλά να ανατρέπουμε τα καθιερωμένα»


Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος για την συμμετοχή των γυναικών και για τη λήψη μέτρων και πολιτικών που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της γυναίκας. Εμείς θέλουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά.
Εμείς θα δώσουμε υπεύθυνες θέσεις σε γυναίκες. Θα εμπιστευτούμε και θα βασιστούμε σε αυτές.
Έχουμε ανάγκη την ενεργητικότητά τους, τη ζωντάνια τους, τη σοφία τους, την εμπειρία τους. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους.
Η παράταξή μας παρακολουθεί και μελετά τη διεθνή εμπειρία και είμαστε αποφασισμένοι , μόλις αναλάβουμε την διοίκηση στον δήμο να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γυναικών.

Καλούμε όλες τις γυναίκες
Να συμμετάσχουν στην «Δύναμη ανανέωσης και Δημουργίας» αναλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις, τόσο σήμερα, όσο και στον προεκλογικό μας αγώνα, αλλά και μετά όταν θα είμαστε Διοίκηση,
Να καταθέσουν τις απόψεις τους,
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες,
Να θέσουν στόχους και στρατηγικές,
Να ανατρέψουμε τα καθιερωμένα
Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο Περιστέρι

Να προχωρήσουμε μαζί…
Τα βήματα δεν έχουν φύλο…
Χρόνια πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου