Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Μήνυμα του Κώστα Λαλένη για την 36η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ο Κώστας Λαλένης αποτίει φόρο τιμής



Τριάντα έξι χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ο Ελληνικός λαός τιμά τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, αποδίδει φόρο τιμής σ' όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία, έχοντας πάντα στη σκέψη τους εκείνους τους στόχους που παρέμειναν ως παρακαταθήκη από τα οράματα μιας ολόκληρης εποχής, και μιας γενιάς που δεν απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Ήταν η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας. Σηματοδότησε και θα συνεχίσει πάντα να σηματοδοτεί τον αγώνα του Ελληνικού λαού για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεχή πρόοδο της χώρας μας και του λαού μας.
Τριάντα έξι χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση ο Ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται και ικανοποίηση και δικαίωση για τα μεγάλα και στέρεα βήματα που έχει κάνει. Οικοδόμησε μια σταθερή δημοκρατία και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα τoυ για τη διεύρυνσή της, αλλά και για την ποιοτική της εξέλιξη. Συνεχίζει τον αγώνα του για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, και παράλληλα αναζητά νέους δρόμους και νέα μοντέλα διακυβέρνησης που να καθιστούν ουσιαστική τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Σήμερα η εθνική ανεξαρτησία, απαιτεί μια ισχυρή Ελληνική κοινωνία, και οικονομία. Η λαϊκή κυριαρχία, την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν, αλλά και την κατάκτηση της γνώσης και των νέων τεχνολογιών. Η κοινωνική απελευθέρωση, απαιτεί τομές στην παιδεία, και κατανόηση της ανάγκης να διαμορφώσουμε μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία αλληλεγγύης, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, θα αγωνίζεται για βιώσιμη ανάπτυξη, θα προασπίζει το περιβάλλον και θα μάχεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ξενοφοβίας, και ρατσισμού.
Η παράταξή μας « ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» θα συνεχίσει με την πολιτική της , και μαζί με τον δημοκρατικό λαό του Περιστερίου να κάνει πράξη τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, και να αναζητά πάντα, ιδιαίτερα σ' έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, τις νέες απαντήσεις που απαιτούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν παραμένει, απλώς επίκαιρο, αλλά υπογραμμίζει το καθήκον όλων μας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τονίζει την ανάγκη της συμμετοχής και των πολιτικών αγώνων για ένα καλύτερο αύριο.

Άρθρο – παρέμβαση του Κ. ΛαλένηΓια μια Νέα Δημοτική Συνεργασία

Η ανάγκη για αλλαγή στο Περιστέρι είναι επιτακτική.
Η σημερινή δημοτική αρχή έχει φέρει το δήμο μας σε δυσχερή θέση. Μέσα σε 7 χρόνια ο δήμος έχει χρεωθεί με το υπέρογκο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 20 δισ. δραχμές). Σκοπεύει μάλιστα, να συνεχίσει την ίδια τακτική και τον τελευταίο χρόνο της θητείας της, αφήνοντας ένα «ναυαγισμένο» δήμο στην επερχόμενη διοίκηση.
Είναι δε εμφανής η απουσία ουσιαστικής πολιτικής. Η δημοτική αρχή εξαντλεί τη δυναμικότητα της και τους οικονομικούς πόρους του δήμου προκειμένου να βελτιώσει το επικοινωνιακό προφίλ του σημερινού δημάρχου.
Το όποιο έργο της όμως είναι δυσανάλογο των υπέρογκων δανείων που έχει πάρει.
Κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο δεν έχει γίνει, ούτε καν έχει δρομολογηθεί στην πόλη τα τελευταία 7 χρόνια.
Η καθημερινότητα του πολίτη επιβαρύνεται συνεχώς. Καθημερινά στους δρόμους επικρατεί χάος. Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής είναι οι τελευταίες προτεραιότητες της διοίκησης.
Με αγώνα των κατοίκων αποφεύχθηκε η τσιμεντοποίηση του άλσους. Το θέμα του Ποικίλου όρους έχει βαλτώσει. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του προβλήματος πέρα από κάποιες τηλεοπτικές πομφόλυγες του Δημάρχου. Η κοινωνική πολιτική δεν υφίσταται καθόλου σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δέχονται τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Παιδεία και πολιτισμός είναι πολιτικές «άγνωστες» στην σημερινή διοίκηση.
Εμείς πιστεύουμε ότι στο Περιστέρι έχει ανάγκη μιας άλλης πολιτικής.
Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει.
Στη θέση της όμως πρέπει να έρθει μια διοίκηση σύγχρονη, αποτελεσματική, διάφανη, που να ακούει τη φωνή των πολιτών. Μια διοίκηση προσανατολισμένη στη λύση των προβλημάτων και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων και τις δημόσιες σχέσεις. Μια διοίκηση που να έχει όραμα και σχέδιο δράσης για το Περιστέρι και την ανάπτυξή του.
Μια ανάπτυξη όμως που θέτει τον πολίτη στο προσκήνιο, που θέλει τον πολίτη συμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν, μια ανάπτυξη που θέτει ως προτεραιότητα την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες, μιας ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη και δεν θα βασίζεται μόνο στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, μιας πράσινης ανάπτυξης Η Παράταξή μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» είναι ανοικτή στο διάλογο. Πιστεύει στη δύναμη της συνεργασίας. Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες, σε νέες δράσεις, σε ρήξεις και ανατροπές. Δεν θεωρούμε την κατάληψη της εξουσίας αυτοσκοπό. Πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή και συνδιαμόρφωση των πολιτικών και των δράσεών μας.
Η παράταξή μας καλεί όλη την Κοινωνία των Πολιτών του Περιστερίου, όλους τους ενεργούς πολίτες, αντιπολιτευόμενες δημοτικές κινήσεις, τις κινήσεις πολιτών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε διάλογο, για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Συνεργασίας που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της πόλης.
Στόχος μας είναι μια άλλη πολιτική, η διατύπωση και εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος δράσης.
Πιστεύουμε πως οι δυνάμεις που οραματίζονται μια άλλου είδους πολιτική για την πόλη μας, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διατυπώσουμε ένα ριζοσπαστικό και μακρόπνοο πρόγραμμα δράσης για το Περιστέρι. Οι τυχόν διαφορές του παρελθόντος, οι διαφορετικές ιδεολογικές μας προσεγγίσεις και οι κομματικές εντάξεις και δεσμεύσεις δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο.
Πρέπει να διδαχτούμε όλοι μας και πρώτοι εμείς από τα λάθη του παρελθόντος.
Πρέπει να απαλλαγούμε από τα μικροκομματικά συμφέροντα που μας χώριζαν στο παρελθόν και να καθίσουμε άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου σε ισότιμη βάση. Είμαστε έτοιμοι για τη θεσμική κατοχύρωση όλων των απόψεων στη νέα Δημοτική Συνεργασία, υποστηρίζουμε την ισότιμη συγκρότηση των οργάνων της νέας διοίκησης και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος που έχει ανάγκη η πόλη μας και των προτεραιοτήτων που θα δοθούν.
Βασικό «εργαλείο» στη δημιουργία της νέας Δημοτικής Συνεργασίας θα είναι η συμμετοχή των πολιτών και όχι η κομματική προέλευση ή η κομματική δύναμη.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τα παλιά πρότυπα της κομματικής εξάρτησης και από τα συμπλέγματα του ηγεμονισμού και του μικρομεγαλισμού.
Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι μια άλλη πολιτική για το Δήμο Περιστερίου. Μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.
Είναι η ώρα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης, είναι η ώρα των τολμηρών αποφάσεων και των υπερβάσεων, είναι ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα. Μόνο έτσι θα το πάρουμε στα χέρια μας και θα διαμορφώσουμε την τύχη της πόλης μας.
Είναι τώρα η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ας τις πάρουμε όλοι μαζί.

Οι Περιστεριώτες φτιάχνουν την ατζέντα Ρωτάτε – Απαντάμε

Η οικονομική κρίση και η ανεργία είναι τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις επιστολές και τα τηλεφωνήματα που έχουμε λάβει και αφορούν τη στήλη «Ρωτάτε – Απαντάμε».

Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή καλείται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να προωθήσει αποτελεσματικές δράσεις. Οι κοινοτικοί πόροι, είναι ο εν δυνάμει ισχυρός χρηματοδότης των Ο.Τ.Α. Ωστόσο, η σημερινή διοίκηση, αδιαφορεί πεισματικά να αξιοποιήσει τους πόρους που δίνονται.
Εμείς, η παράταξη «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» πιστεύουμε ότι πρέπει να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ παράλληλα έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις που ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία και αντιμετωπίζουν αρκετά το πρόβλημα της ανεργίας.
Για μας η ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η πεζόδρομοι, το πράσινο, η συγκοινωνιακή πρόσβαση, τα κίνητρα για ανταγωνιστικότητα, η συμβουλευτική διακόσμησης και οι εκδηλώσεις δρόμου, θα αναβαθμίσουν το σύνολο της περιοχής. Επίσης η λήψη μέτρων για καταπολέμηση του παραεμπορίου και η υποστήριξη σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με την «κάρτα δημότη» θα δώσουν λύση στα σημερινά αδιέξοδα.
Αναφορικά με την ανεργία, θα προωθηθούν προγράμματα ενεργούς απασχόλησης και νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την «πράσινη» ανάπτυξη. Η επιμόρφωση των εργαζομένων θα είναι συνεχής, με παράλληλη εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και τηλεκατάρτισης, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι άνω των 50 ετών) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Τo μήνυμα των εκλογών του Οκτώβρη. Προμήνυμα των δημοτικών εκλογών του 2010

Στις 4 Οκτώβρη, οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την πολιτική της ΝΔ στο σύνολό της.
Οι σκληρές και αντιλαικές επιλογές της, που δεν απάντησαν στα προβλήματα της κοινωνίας, την έστειλαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες επιθυμούν λύσεις στα προβλήματα. Ξεκάθαρες στρατηγικές, οι οποίες έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο. Τους πολλούς και όχι τους λίγους. Αποφάσεις με κοινωνική ευαισθησία, που απαντούν σε πληθώρα ερωτημάτων που βάζει η σύγχρονη κοινωνία. Η οικονομία, η ανεργία, η διαφάνεια, η υγεία, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και εν γενει η ποιότητα ζωής, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης.
Για όλα αυτά, ο ελληνικός λαός, εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ. Οι... κουμπάροι δεν έχουν θέση σε μια κυβέρνηση με ανθρωποκεντρικές επιλογές.
Τα προβλήματα αυξάνονται, διογκώνονται και οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμες.
Σε όλα τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο θα έπρεπε να είχε και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΝΔ εμπόδισε την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στη σύγχρονη Ευρώπη. Κράτησε στα υπουργικά γραφεία αρμοδιότητες και πόρους που θα αναβάθμιζαν τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην πόλη μας, εκφραστής της χρεοκοπημένης πολιτικής της ΝΔ είναι ο σημερινός δήμαρχος. Ο τρόπος διοίκησής του, οι επιλογές του, η σπατάλη και η κακοδιαχείρηση το τεράστιο χρέος που φόρτωσε στους ώμους των Περιστεριωτών, έφεραν την πόλη στο χείλος του γκρεμού. Η πρωτοφανής έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας που τον διακρίνει για τα ουσιαστικά προβλήματα που βασανίζουν τις οικογένειες των δημοτών μας, τον καθιστά ουραγό της εποχής, η οποία τον έχει προσπεράσει. Με αντιλήψεις που γυρνούν την πόλη πίσω, προκαλεί το κοινό αίσθημα. Περιοριζόμενος στα φώτα νομίζει ότι θα θαμπώσει τους πολίτες και δεν θα δουν τις γειτονιές.
Και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες θέλουν ισχυρή και σύγχρονη αυτοδιοίκηση. Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες, που θα δίνει τις λύσεις που απαιτεί μια σύγχρονη κοινωνία. Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτό που ενίσχυσε την αυτοδιοίκηση στο παρελθόν. Σήμερα, κάνοντας ακόμη ένα σημαντικό βήμα, ενδυναμώνει την αυτοδιοίκηση και βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Η παράταξη «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» είναι ο εκφραστής αυτής της πολιτικής. Λαμβάνοντας το μήνυμα της 4ης Οκτωβρίου, ετοιμάζει την αναγέννηση της πόλης που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2010.

Ιδού η ομορφιά που...απλώνεται στο Περιστέρι



1,2 Το ταρτάν του δημοτικού σταδίου... στην εγκατάλειψη

Στη φωτογραφία, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι το ταρτάν του γηπέδου του Ατρομήτου, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.. Έργο που στοίχισε περίπου 250 εκατ. δρχ. έχει αφεθεί στην τύχη του από τα συνεργεία που εργάζονται στο στάδιο,από τους γερανούς και τα ΙΧ αυτοκίνητα που παρκάρουν επάνω του. Το ενδιαφέρον του δημάρχου για τον κλασικό αθλητισμό, αποδεικνύεται από τις εικόνες που βλέπετε. Μεγάλης έκτασης σχισμένα κομμάτια από τα σιδηροπρίονα, άλλα σημεία κατεστραμμένα από τα λάδια των γερανών και από την εναπόθεση μπαζων. Εκατοντάδες παιδιά που επιθυμούν να αθληθούν, δεν μπορούν. Και αν το προσπαθήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του τραυματισμού. 250 εκατομμύρια δραχμές πεταμένα από την αδιαφορία του δημάρχου, τι κρίμα! Ποιος θα λογοδοτήσει;



3. Τα φώτα της επικοινωνίας

Όλα αυτά τα χριστουγεννιάτικα φώτα που διακρίνονται στη φωτογραφία και που στοίχησαν στους Περιστεριώτες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είναι στοιβαγμένα και πεταμένα στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου πρώην ΑΝΑΝΕΠΕΡ Εκτός από την εικόνα – που μοιάζει με χωματερή - και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, θα πρέπει να μας εξηγήσει ο δήμαρχος, τους λόγους που έχουν πεταχτεί στο συγκεκριμένο σημείο τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.. Θα πρέπει να μας εξηγήσει και αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει και φέτος ή θα αγοράσει καινούρια χρεώνοντας και πάλι τους Περιστεριώτες για τα... επικοινωνιακά φώτα του.




4. Κυκλοφοριακό χάος στην Σαρανταπόρου

Όταν ή προσπάθεια των δημάρχων σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στο περιβάλλον ο δήμαρχος Περιστερίου δαπανά 900.000 Ευρώ για να επιβαρύνει κυκλοφοριακά την πόλη. Μπράβο σας κύριε δήμαρχε για το... εξαιρετικό δημιούργημά σας. Αυτή τη ριζοσπαστική άποψη μόνο η διοίκηση Παχατουρίδη θα μπορούσε να την έχει. Αφού... ζωγράφισε τα δέντρα που έκοψε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ξόδεψε 900.000 ευρώ για να καταντήσει έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία η οδός Σαρανταπόρου. Την έκανε δήθεν ήπιας κυκλοφορίας στενεύοντάς την. Αποτέλεσμα κυκλοφοριακό χάος, πτώση του τζίρου των καταστημάτων,αλλά και κυκλοφοριακό πρόβλημα στις διπλανές οδούς.
5. Ποδηλατόδρομοι των… αυτοκινήτων

Η εικόνα δείχνει πεντακάθαρα, πως η διοίκηση Παχατουρίδη, αντιλαμβάνεται τους ποδηλατόδρομους.
Στην καρδιά του Περιστερίου, στην Αιμιλίου Βεάκη, τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα, εκεί όπου θα έπρεπε να κινούνται ποδήλατα.Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα και στην Φιλικών.
Θα μας εξηγήσει ο δήμαρχος, κάποτε, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό στην πόλη; Έτσι ξαναγεννιέται το Περιστέρι;


6. Επιτέλους πάρκινγκ στην οδό Αγ.Βασιλείου

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί κάποιος να διακρίνει τα σταθμευμένα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο της Αγ. Βασιλείου.
Θα πρέπει να πούμε μπράβο στον δήμαρχο, καθώς σε κάθε γειτονιά δημιούργησε πάρκινγκ. Το υποσχέθηκε... το έκανε πράξη. Βρήκε χώρους για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα.
Μπορεί να μην έφτιαξε τα 3 μεγάλα πάρκινγκ που υποσχέθηκε ότι θα δοθούν προς χρήση τον Νοέμβριο του 2007, αλλά σε επίπεδο γειτονιάς το πρόβλημα λύθηκε.
Έ! Όσο για τους πεζούς... δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ας πάρουν το λεωφορείο. Αν υπάρχει...

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Εικόνα εγκατάλειψης η είσοδος του 11ου ενιαίου λυκείου στην Λεμεσού




Το σχολείο στην οδό Λεμεσού, κάνει ορατό το ενδιαφέρον του δημάρχου για τα σχολικά κτήρια, τους μαθητές και τους γονείς. Ό,τι δεν φαίνεται... αφήνεται. Ό,τι είναι στις γειτονιές – και όχι στο κέντρο – εγκαταλείπεται. Χημικές τουαλέτες δίπλα στο σχολείο, λακκούβες και σκόνη συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής, παρατημένα αυτοκίνητα, σύριγγες, σκοτάδι την νύκτα και λάσπη όταν βρέχει. Από αυτή την είσοδο πηγαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο. Τι θα πει στους γονείς ο κ. Παχατουρίδης;
Γιατί δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου;
Μήπως επειδή η βελτίωση του χώρου δεν έχει επικοινωνιακό ενδιαφέρον;
Ελάτε κ.δήμαρχε να ρίξετε λίγο τσιμέντο, να τοποθετήσετε δύο φωτιστικά σώματα και τρείς μπάρες στην είσοδο, έχετε χρέος να προστατεύσετε τους μαθητές, τους «δημότες της καρδιάς σας»!και ας μην είναι το 11ο ενιαίο λύκειο στο κέντρο της πόλης, στην «βιτρίνα»