Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Άλλα 5.000.000 ευρώ δάνειο!!! Ξεπερνά πλέον τα 52.000.000 ευρώ ο δανεισμός του Δήμου Περιστερίου !!!!


Άλλα 5.000.000 ευρώ δάνειο ψήφισε τον Απρίλιο του 2009 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου. Και με ποια αιτιολογία; Δεν έχουν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων!! Σε τέτοιο σημείο έφθασαν το Δήμο με τις αλόγιστες σπατάλες τους.
Στη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το δάνειο, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης, αποκαλύφθηκε και το συνολικό μέγεθος του σημερινού δανεισμού του Δήμου Περιστερίου.
Τα δάνεια του Δήμου Περιστερίου ξεπερνούν τα 52.000.000 ευρώ!!!
Αν προσθέσουμε και τους τόκους που δεν πληρώνει ο Δήμος Περιστερίου και κεφαλαιοποιούνται , ο συνολικός δανεισμός είναι ακόμα πιο μεγάλος.
Ο Δήμος Περιστερίου είναι πλέον ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει υποθήκευση του μέλλοντος, αφού οι επόμενες γενιές της πόλης θα κληθούν να πληρώσουν τα δάνεια της σημερινής διοίκησης που αφορούν καταναλωτικές δαπάνες και όχι επενδύσεις. Σημαίνει ακόμα ότι Δήμος πρέπει να πληρώνει τεράστια ποσά σε τόκους, ώστε να μην μπορεί να κάνει έργα η να αγοράζει ακίνητα.
Στην συζήτηση για το δάνειο ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί πιά ο Δήμος να κάνει το παραμικρό έργο μόνος του και ότι μόνο μέσω των προγραμμάτων μπορεί να γίνει έργο στο Περιστέρι. Όμως τα προγράμματα κάποια στιγμή θα σταματήσουν, και να πούμε επίσης, ότι επί Παχατουρίδη ο Δήμος Περιστερίου είναι από τους τελευταίους στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Τα αποτελέσματα της αλόγιστης σπατάλης και του υπερδανεισμού είναι πλέον φανερά στο Περιστέρι. Από τους επίσημους Ισολογισμούς του Δήμου προκύπτει ότι το 2007 και το 2008 δεν αγοράστηκε ούτε ένα μέτρο γης. Το Περιστέρι έχει μεγάλη ανάγκη από πράσινο και από διανοίξεις δρόμων για το κυκλοφοριακό. Γι αυτό οι προηγούμενοι Δήμαρχοι και κυρίως ο Φωλόπουλος και ο Δημητρακόπουλος έριχναν το κύριο βάρος τους στις υποδομές και ειδικά στις αγορές ακινήτων και λιγότερο στις φιέστες.
Αντιθέτως ο Παχατουρίδης ρίχνει το βάρος στον εντυπωσιασμό και στις φιέστες και όχι στις υποδομές. Αυτό εντυπωσίασε τους πολίτες, οι οποίοι φυσικά δεν γνώριζαν τις μελλοντικές συνέπειες και τον επανεξέλεξαν με υψηλά μάλιστα ποσοστά. Όμως ήδη φαίνονται τα άσχημα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής και οι επόμενη γενιά θα το καταλάβει καλά αφού θα αποπληρώνει τα σημερινά δάνεια και δεν θα μπορεί να κάνει έργα για το καλό της πόλης.
‘Οσο και αν φαίνεται απίστευτο είναι αλήθεια. Όλη την παρούσα τετραετία και μέρος της προηγούμενης ο Δήμος Περιστερίου δεν πληρώνει δόσεις για την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των δανείων, ούτε και τόκους οι οποίοι κεφαλαιοποιούνται και ανατοκίζονται
Όταν παρέλαβε το Δήμο την 1.1.2003 ο σημερινός Δήμαρχος το δάνεια ήταν 10.000.000 ευρώ. Σήμερα ξεπερνούν τα 52.000.000 ευρώ.
Αύξησαν το δανεισμό κατά 420 % σε έξι χρόνια
Παρέλαβαν ένα νοικοκυρεμένο Δήμο και τον υπερχρέωσαν, χωρίς τουλάχιστον τα χρήματα να πάνε σε έργα υποδομής. Από τα στοιχεία του Δήμου προκύπτει ότι ο Δημητρακόπουλος αγόραζε κατά μέσο όρο 8 στρέμματα γης το χρόνο για πράσινο, ενώ ο Παχατουρίδης μηδέν!!
Συνεπώς μπορούμε δίκαια να συμφωνήσουμε ότι:
52.000.000 ευρώ δάνεια,
Είναι πολλά ……. Πάρα πολλά,
Για τόσο λίγο έργο.

Κώστας Καράμπελας
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου