Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μύθος και… παραμύθι

Του Κώστα Λαλένη

Εάν κάποιος ανατρέξει σε λεξικά, θα διαπιστώσει ότι η λέξη μύθος έχει συγγένεια με τη λέξη παραμύθι.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι γιαγιάδες και οι μητέρες, αναφέρονταν σε μύθους, δίκην νανουρίσματος, προκειμένου να κοιμηθούν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους.
Ο μύθος, στις αφηγήσεις, έχει αναφορές σε υπεράνθρωπους που κατάφεραν να κάνουν όσα φαίνονται ακατόρθωτα για τους απλούς ανθρώπους.
Τα παραμύθια, είναι φανταστικές ιστορίες, με περιεχόμενο σχεδόν αντίστοιχο με τους μύθους.
Στις μέρες μας όμως η λέξη παραμύθι είναι συνώνυμη με τη λέξη ψεύδος.
Βέβαια αυτά είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι εσχάτως και το Περιστέρι... έγινε μύθος.
Κι όμως. Ο δήμαρχος, στην εκδήλωση του εμπορικού συλλόγου της πόλης μας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είπε ότι έκανε το Περιστέρι μύθο. Κατά την επιχειρηματολογία του, τόνισε ότι πήρε μια σκοτεινούπολη και την άλλαξε. Πρόσθεσε ότι το καρουσέλ και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γενικότερα, έφεραν 600.000 επισκέπτες και βοήθησαν στην αναμόρφωση της πόλης.
Μα αυτό λέμε και εμείς. Αυτό που ο ίδιος παραδέχτηκε. Ότι θα πληρώνουν ακόμη και τα εγγόνια μας το χρέος που έβαλε στο δήμο για έργα βιτρίνας. Πόσα χρήματα ήρθαν στην πόλη από τους επισκέπτες; Πόσο ανέβηκε ο τζίρος των καταστημάτων; Πόσα ήταν τα έξοδα για τη διαφήμιση και πόσα τα έσοδα; Μιλά για έργα και η πραγματικότητα είναι άλλη.
Η αύξηση του κονδυλίου για κοινωνική πολιτική, κοστίζει όσο οι 300 γλάστρες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στους δρόμους. Φέτος που δεν ήρθαν τα κανάλια την ημέρα των Χριστουγέννων δεν είδαμε το ενδιαφέρον του για τους άπορους. Βλέπουμε άστεγους να κοιμούνται δίπλα σε ακαθαρσίες και σκοτωμένα ζώα, βλέπουμε παιδιά να παίζουν δίπλα σε σύριγγες, βλέπουμε την εγκληματικότητα. Μέχρι και το δημαρχείο λήστεψαν. Ποια μέτρα έλαβε ο δήμαρχος για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Τι έκανε για το κυκλοφοριακό και το περιβάλλον; Πως βοήθησε την τοπική αγορά; Με ποιες πρωτοβουλίες έδωσε λύσεις στα προβλήματα των νέων, της άγαμης μητέρας, των ηλικιωμένων;
Τελικά, το μόνο που έκαναν τα φώτα, ήταν να δουν καθαρά οι Περιστεριώτες, ότι η διοίκηση Παχατουρίδη μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Ευγένιου Τριβιζά.
Τον τίτλο τον έδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος. «Σκοτεινούπολη». Το σίγουρο όμως είναι ότι το τέλος δεν θα είναι ευτυχές για τη διοίκηση.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι το Περιστέρι είναι μια σκοτεινούπολη, γιατί η διοίκηση έριξε φως στην είσοδο της πόλης, αλλά σκοτάδι στην ελπίδα και την ψυχή των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου