Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Συνέντευξη του Κώστα Λαλένη στην εφημερίδα «The New Paper»

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της παράταξής σας, μετά την πετυχημένη εκδήλωση κατά γενική ομολογία της κοπής της πίτας;


Τα βήματά μας ήταν, είναι και θα είναι σταθερά. Βήματα που μας οδηγούν στη διοίκηση του δήμου γιατί έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τον Περιστεριώτικο λαό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε βηματισμό πολιτικής ευθύνης. Η πορεία μας έχει αποδείξει του λόγου το αληθές. Δεν ήρθαμε από το πουθενά. Σχεδόν οκτώ χρόνια, αγωνιζόμαστε για τις θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε ανοιχτοί σε όσα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Έτσι βαδίζαμε, έτσι θα βαδίζουμε. Όπως είπατε άλλωστε, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ήταν πετυχημένη κατά γενική ομολογία. Η επιτυχία αυτή δείχνει περίτρανα ότι οι Περιστεριώτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την παράταξη που θα βγάλει την πόλη μας από τα αδιέξοδα στα οποία την έχουν οδηγήσει οι επιλογές της διοίκησης Παχατουρίδη.



Ποιά είναι η άποψή σας για στο σχέδιο «Καλλικράτης»;


Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του, έχει αποδείξει ότι επιθυμεί και στηρίζει την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, κινείται και το σχέδιο Καλλικράτης. Βέβαια κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για το κόστος υλοποίησής του. Λένε όμως τη μισή αλήθεια και αυτό είναι χειρότερο και από ψέμα. Στο πέρασμα του χρόνου θα φανεί ότι με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και πολλά άλλα που προβλέπονται στο σχέδιο, θα επέλθει εξοικονόμηση χρημάτων και οι υπηρεσίες στους πολίτες θα είναι σημαντικές. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Το νέο δημαρχείο Περιστερίου. Κόστισε κάποια χρήματα. Βέβαια ο δήμαρχος, αν και το κονδύλι το είχε εξασφαλίσει η παράταξή μας πήρε δάνεια για την αποπεράτωσή του και ακόμη δεν λειτουργεί. Δεν θα το σχολιάσω ξανά γιατί είναι πλέον γνωστό σε όλους ποια παράταξη πήρε την απόφαση για το νέο δημαρχείο. Πέρα όμως από πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο νέο δημαρχείο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς στις διάσπαρτες υπηρεσίες.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή που βάζει τα θεμέλια για την δημοκρατική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή στο διοικητικό σύστημα της χώρας που φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής τον πολίτη και την τοπική ανάπτυξη.
Αυτονόητο είναι ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και δεν επιτυγχάνεται εύκολα, ανέξοδα η μέσα σε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αρχή έγινε, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι ανεξάρτητα εάν συμφωνούν η διαφωνούν με τον στόχο του σχεδιασμού η τις επιμέρους ρυθμίσεις, να συμβάλλουν στον διάλογο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.



Τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι η αποχώρηση του κ. Κελάφα έχει προκαλέσει ρήγμα στο συνδυασμό σας;


Οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι έχουν οικοδομηθεί πάνω σε γερές – λαϊκές βάσεις με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Οπότε τα ρήγματα ας τα ψάξουν αλλού.

Η παράταξή μας δεν ήταν και δεν είναι ένα γυάλινο ποτήρι που μπορεί να ραγίσει. Είναι μπετό. Σας υπενθυμίζω, ότι στις εκλογές του 1994, όταν άξιος αντιδήμαρχος και στέλεχος της τότε Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με ιστορία ,πολιτικό λόγο
με μεγάλο «ειδικό βάρος»και προτάσεις για την αυτοδιοίκηση, έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές, οι Περιστεριώτες έδωσαν τη διοίκηση στον Θόδωρο Δημητρακόπουλο από την πρώτη Κυριακή. Φανταστείτε τώρα, ποια απάντηση θα πάρουν όσοι επιχειρήσουν να ικανοποιήσουν προσωπικές και μόνο φιλοδοξίες, πολύ περισσότερο όταν δεν ανήκουν στον δικό μας πολιτικό χώρο τον οποίο απλώς «χρησιμοποίησαν» και προσπαθούν τώρα μάταια να κουρσέψουν.



Ο ίδιος πάντως φέρεται να δηλώνει ότι εκπροσωπεί την ανανέωση της παράταξή σας.


Ίσως και κάποιος άλλος να φέρεται ότι δήλωσε αστροναύτης. Είναι; Και γιατί ο επικεφαλής μιας παράταξης θα πρέπει να σχολιάσει ό,τι φέρεται να δήλωσε κάποιος πολίτης; Ακούστε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα στην πολιτική. Οι πολιτικοί άνδρες έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Έχουν προτάσεις και βγαίνουν και τις λένε. Εκτός και αν δεν έχουν και περιορίζονται σε διαρροές. Έτσι είναι και ασφαλείς. Δεν εκτίθενται. Ποιος θα κρίνει τη διαρροή; Οι διαρροές όμως δεν είναι πολιτική. Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά. Οι παρατάξεις έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τις προτάσεις τους για την πόλη. Ιδού η Ρόδος. Αλλιώς, όποιος φέρεται το ένα και φέρεται το άλλο, τότε άγεται και φέρεται. Όταν αποκτήσει δική του γνώμη ας την καταθέσει στον Περιστεριώτικο λαό για την εκτιμήσει. Οι λύσεις στα προβλήματα θέλουν προτάσεις, όχι διαρροές. Επαναλαμβάνω: Ιδού η Ρόδος. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην παραπολιτική και στο παρασκήνιο. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας στο προσκήνιο και τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής μας.
Τώρα όσο αφορά στην ανανέωση που επαγγέλλεται αυτό δεν.. προκύπτει από τους άμεσους συνεργάτες του. Εάν τώρα πρόκειται για ..ιδέες, πρέπει κατ αρχήν να έχεις και μετά να τις κρίνουμε.



Πως κρίνετε το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια;




Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι οι πολίτες εκλέγουν δημοτικούς συμβούλους, για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προσπαθούν καθημερινά για το καλό της πόλης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας αυτό κάνουν. Τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις γειτονιές. Πράττουν αυτό που ζητούν οι Περιστεριώτες με την ψήφο τους. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μας αφορούν. Ας κρίνουν τη στάση τους οι δημότες.



Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι κοντά. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας.


Τα βήματά μας είναι γνωστά σε όλους. Όπως είπα, είναι σταθερά. Είναι βήματα πολιτικής ευθύνης και μας οδηγούν στη διοίκηση του δήμου. Οι προτάσεις μας, άνοιξαν το δρόμο γιατί είναι σύγχρονες και επίκαιρες. Να σας πω όμως, ότι στα γραφεία του συνδυασμού μας υπάρχουν προτάσεις για τις γειτονιές και την αναβάθμισή τους, από Περιστεριώτες όλων των περιοχών της πόλης. Αποφασίζουμε για τους πολίτες μαζί με τους πολίτες. Δεν αποφασίζουμε στο σκοτάδι. Δεν ανακοινώνουμε με διαρροές. Είμαστε στο φως. Σύντομα οι προτάσεις μας θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν. Εάν μελετήσετε παλαιότερες προτάσεις μας θα παρατηρήσετε ότι είναι επίκαιρες ακόμη και σήμερα. Θα εμπλουτιστούν, καθώς υπάρχουν νέα δεδομένα και θα διαπιστώσουν όλοι ότι θα αποτελούν τις λύσεις στα προβλήματα.
Θα βαδίσουμε με στόχο την επίτευξη βαθειάς ενότητας Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Πιστεύουμε στην δύναμη της συνεργασίας. Πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή και στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών και των δράσεών μας.
Καλέσαμε και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, την κοινωνία των πολιτών, όλους τους ενεργούς πολίτες, όλες τις αντιπολιτευόμενες προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις, τις κινήσεις πολιτών, σε διάλογο, για την δημιουργία μιας νέας δημοτικής συνεργασίας, που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της πόλης.


Δηλαδή, τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε στον ψηφοφόρο του Περιστερίου για να σας εμπιστευτεί;


Είναι όλα διαφορετικά. Καταρχάς, το υψηλό για την πόλη χρέος είναι κοινή διαπίστωση. Ο δήμαρχος, κατάφερε με την πολιτική του να χρεώσει τον δήμο όσο δεν τον χρέωσαν δυο δήμαρχοι μαζί σε διάστημα 12 ετών. Εμείς δεν θα έρθουμε σαν τον Όλι Ρεν να ζητήσουμε μέτρα. Η αύξηση για την κοινωνική πολιτική εξισώνεται από τη διοίκηση με τις γλάστρες που τοποθετεί στους δρόμους. Θυμάστε τα τρία υπόγεια γκαράζ; Θυμάστε τις εξαγγελίες για το περιβάλλον; Τι έγινε; Είδαμε κάποια αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής; Έγινε κάτι για την ανεργία; για την τρίτη ηλικία; για την άγαμη μητέρα; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά το πρόγραμμά μας. Όταν λέμε ότι το πρόγραμμά μας είναι ανθρωποκεντικό το εννοούμε. Ζητούμε την ψήφο του ψηφοφόρου για ολόκληρο το Περιστέρι και όχι μόνο για το κέντρο, την βιτρίνα, για όλους τους Περιστεριώτες της Ανθούπολης ,της Ν.Ζωής, του Λόφου Αξιωματικών, του Ιερόθεου, της Α.Τριάδας και όλων των παραμελλημένων περιοχών της περιφέρειας.
Προτείνουμε την εμπειρία, την εντιμότητα, την ηθική, την διαφάνεια, το νοικοκύρεμα, το όραμα για την πόλη και την νέα γενιά και όχι την αδιαφάνεια, το χρέος, την διαπλοκή, την σπατάλη. Και φυσικά όχι την εποικοινωνιακή τακτική του απερχόμενου δημάρχου και όσων τον μιμούνται τελευταία.
Η δράση του επικοινωνιακού… αναισθητικού έχει περάσει και οι Περιστεριώτες σήμερα παρά ποτέ ζητούν να ξανακερδίσει η πόλη μας την χαμένη της αξιοπρέπεια.
Και επειδή πρέπει να έχουμε και χιούμορ, κλείνοντας, καλώ όσους μας αντιγράφουν να στηρίξουν και τις προτάσεις που αντιγράφουν και μετά τις εκλογές.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες,
Οι παρακάτω υπογράφοντες διαμερισματικοί σύμβουλοι
του 3ου Δημοτικού .Δημοτικού Διαμερίσματος Περιστερίου νοιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε γιά την ΜΗ λειτουργία του θεσμού των Διαμερισμάτων στο Περιστέρι.
Ο θεσμός των Δημοτικών Διαμερισμάτων, λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια στο Περιστέρι, όπως προβλέπει ο νόμος γιά τους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων.
Με την έναρξη της λειτουργίας τους δημιουργήθηκαν ελπίδες, γιά αποκέντρωση, συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα και καλύτερη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές με το Δήμο.
Στο Περιστέρι όμως τα Δημοτικά Διαμερίσματα υπολειτουργούν με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, ενώ σημαντική ευθύνη έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση διότι δεν εξέδωσε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Παρ΄ότι ο νόμος 3463 άρθρο 117 ορίζει ρητά ότι «κάθε διαμέρισμα έχει ιδιαίτερο δημοτικό κατάστημα» ο Δήμος Περιστερίου δεν τον εφαρμόζει.

Παρ΄ότι ο νόμος 3463 στο άρθρο 120 ορίζει ότι «το δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του στα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων»
ο Δήμος Περιστερίου δεν έχει δώσει καμία αρμοδιότητα!!!

Εμείς πολλές φορές θέσαμε στο Διαμερισματικό Συμβούλιο το θέμα των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, αλλά η Διοίκηση του Δήμου δεν έκανε τίποτα.

Πιστεύουμε ότι ο θεσμός των Δημοτικών Διαμερισμάτων είναι σημαντικός γιά το Δήμο μας και απαιτούμε:
1. Να εκδοθεί αμέσως το Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.
2. Ο Δήμος Περιστερίου να μεταβιβάσει αρμοδιότητες στα Διαμερίσματα.
3. Κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα να έχει δικό του κατάστημα, με το απαραίτητο προσωπικό, γιά καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
4. Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στα διαμερίσματα μέσω του νέου νομοσχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που θα ψηφισθεί στο άμεσο μέλλον.

Περιστέρι 15 Μαρτίου 2010
Οι διαμερισματικοί Σύμβουλοι
του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
1ου Διαμερίσματος
Μαρίνης Παναγιώτης
Ροδίτου Γεωργία
Χριστοθανοπούλου Παναγιώτα

2ου Διαμερίσματος
Δασκαλάκης Κυριάκος
Δασκαλάκη Πολυξένη
Δριβάκου Ελένη
Κλάδης Παναγιώτης

3ου Διαμερίσματος

Βουρλιωτάκη Κατερίνα
Καρδαράκος Δημήτριος
Λαινάς Ανδρέας
Μαρωνίτης Λάμπρος
Χουσιάδου Πόπη

4ου Διαμερίσματος

Ζώη Αθανασία
Λιλυμπάκη Παρασκευή
Μαραγκουδάκη Γεωργία
Παντουβέρης Κωνσταντίνος

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ;

του Μιχάλη Δούναβη
μαθηματικού, δημ.συμβούλου


Στη συνέχεια προηγούμενου άρθρου μου που αναφερόμουν σε όσα δεν έκανε η Διοίκηση Παχατουρίδη απ αυτά που επανειλημμένα υποσχέθηκε, όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές ,τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω και μερικά από τα έργα υποδομής ,αναψυχής και αναπνοής που είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος ότι ξεκινάνε αλλά ακόμη περιμένουμε.

¬ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΤΖΩΝ ΚΕΝΕΝΤΥ. Εμείς σας παραδώσαμε μελέτη με κολυμβητήριο, υπόγειο πάρκινκ για τους περιοίκους και τους επισκέπτες, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου με πυκνό πράσινο και φυσικά την υπάρχουσα Παιδική Χαρά. Η μελέτη αυτή στοίχησε στους Περιστεριώτες 60 εκατομμύρια δραχμές. Η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν την χρησιμοποίησε, δημοπράτησε μόνο το κολυμβητήριο με μελέτη κατασκευή ,βγήκε ο Ανάδοχος, εγκαταστάθηκε, όμως το έργο δεν προχωρά για άγνωστους λόγους Αραγε τι περιμένουν να περάσει ό χρόνος ώστε να αυξάνεται και το κόστος?
¬ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (ΝΕΑ ΖΩΗ). Με τα λίγα χρήματα που μας εγκρίθηκαν λόγω σεισμών αναπλάσαμε ένα μικρό μέρος κατασκευάζοντας την Παιδική Χαρά μέσω ΑΣΔΑ. Το 2006 μας παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 69 στρέμματα και μαζί με τα 46 που είχαμε έγιναν 115 στρέμματα. Ο κ. Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα επεκταθεί ή οδός Τεμπών διερχόμενη, από τον χώρο που ήδη κατέχουμε (στα σύνορα με το εναπομείναν στρατόπεδο). Έτσι θα υπήρχε απ ευθείας σύνδεση με το ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ για μας τους Περιστεριώτες αλλά και για τους κατοίκους Πετρούπολης, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων που περνώντας μέσα από την πόλη μεγαλώνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο τεράστιος αυτός χώρος εφ όσον αναπλαστεί ήπια χωρίς κοπή δένδρων , θα γίνει πνεύμονας ζωής και αναψυχής για τους δημότες. Δεν χρειάζονται πλακοστρώσεις , κτήρια κ.λ.π. παρά μόνον πέργκολες, καθιστικά, φωτισμός και εκεί που υπάρχουν ανοικτοί χώροι να γίνουν μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις για μη οργανωμένες ομάδες ,αλλά για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γυμναστούν τις ελεύθερες ώρες μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον.
¬ ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ Αλήθεια ο χώρος που έχει αναπλαστεί μεταξύ Πελασγίας και Πελοπίδα γιατί παραμελήθηκε? Γιατί δεν αγοράστηκε ο δίπλα χώρος ώστε μεταξύ ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ και ΕΚΑΤΟΔΕΝΔΡΩΝ να υπάρχει χώρος αναψυχής?
¬ Λ. ΘΗΒΩΝ .Ως δημότες βλέπουμε την βελτίωση (πλακόστρωση και δενδροφύτευση ) της διαχωριστικής λωρίδας της Λεωφόρου ΘΗΒΩΝ μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ενωσης . Καλή η επέμβαση ,όμως το κυρίαρχο στη Λ. ΘΗΒΏΝ είναι η μη ύπαρξη πεζοδρομίων κυρίως από Πελασγίας μέχρι Αναπαύσεως και η κατάληψή τους από μηχανές και αυτοκίνητα καταστημάτων που τα εμπορεύονται. Είναι εικόνα δρόμου Περιστερίου αυτή,πυκνής κυκλοφοριακής φόρτισης όπου διέρχονται κάτοικοι από όλο το λεκανοπέδιο? Ετσι αλλάζει το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ?
¬ Οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ καθυστερούν κάτι για το οποίο εσείς δεν φταίτε ,ούτε όμως έχετε μερίδιο και στην κατασκευή τους που προσπαθείτε με τις ταμπέλες που βάζετε να προσπορηθείτε την κατασκευή τους όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το έργο είναι κρατικό.
¬ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ .Τελείωσε εδώ και 1,5 χρόνο,εσείς το εγκαινιάσατε ,μοιράσατε την ημέρα αυτή και 300.000 κλειδιά για να μπαίνουν οι δημότες ,αλλά οι υπηρεσίες ακόμη δεν λειτουργούν πλην ελαχίστων .Περιμένετε άραγε τις παραμονές των εκλογών για να κάνετε νέα φιέστα ,κάτι για το οποίο σας παραδέχομαι ,αλλά παρακαλώ μην ξοδέψετε άλλα χρήματα ,φτάνει πιά γιατί αφού το χρέος μας 70 εκατομμύρια ευρώ είναι ο μισός Πραγματικός Προϋπολογισμός του Δήμου, φοβάμαι μήπως οι δημότες εκτός από τους αυξημένους φόρους που πληρώνουν στην Πολιτεία για τις σπατάλες και ρεμούλες άλλων (Υπουργών και Κυβερνήσεων )τους επιβάλλετε και εσείς πρόσθετους Δημοτικούς φόρους για την κάλυψη των δανείων που έχετε κάνει. ΠΡΟΣΟΧΗ κ..Δήμαρχε στα οικονομικά οι πολίτες δεν θα αντέξουν άλλα μέτρα από όπου και αν προέλθουν.
¬ κ.Δήμαρχε ζούμε σε μια πόλη της αταξίας.
Ο κεντρικός πεζόδρομος Εθνικής Αντιστάσεως είναι επικίνδυνος γιατί όπως καλά γνωρίζετε κυκλοφορούν πολλά μηχανάκια και τα βράδια αυτοκίνητα.
Η Αιμιλίου Βεάκη παρά τις τοπικές παρεμβάσεις είναι επικίνδυνη ,αφού πετάγονται κυβόλιθοι και ένας υπεύθυνος δεν στάλθηκε στον Εισαγγελέα .
Ο κάθε κατασκευαστής που φτιάχνει πολυκατοικία ή διώροφη οικοδομή, κρατά όλη την πρόσοψη του κτηρίου για είσοδο –έξοδο αυτοκινήτων πράγμα παράνομο ,αρκετοί δημότες τοποθετούν γλάστρες, ντενεκέδες, καρέκλες και άλλα εμπόδια για να κρατήσουν θέσεις πάρκινγκ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος στάθμευσης ..Αλήθεια την Δημοτική Αστυνομία γιατί την έχετε? Μήπως για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια? ή μήπως δεν θέλετε να στενοχωρήσετε τους παράνομους ,αδιαφορώντας για τους νομοταγείς? Μήπως η επιβολή της νομιμότητας σε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες έχει πολιτικό κόστος (χάσιμο ψήφων)?
Για να ξεχωρίσετε κ. Δήμαρχε πρέπει και να βελτιώσετε την ζωή των πολιτών έστω και κατελάχιστο , αυτό θα μείνει και οι επόμενοι θα προσθέσουν ότι μπορέσουν.
Ήταν και αυτές λίγες σκέψεις σύντομες για την ανάδειξη μερικών προβλημάτων ,ώστε να γίνει καλύτερη η Πόλη που κατοικούμε, η Πόλη που αγαπάμε

Λάσπη στον ανεμιστήρα ρίχνουν οι «ημέτεροι» της διοίκησης του δήμου Περιστερίου.

Λάσπη στον ανεμιστήρα έριξαν για ακόμη μια φορά, οι «ημέτεροι» και τα... προοδευτικά παπαγαλάκια, με αφορμή τη στάση του συνδυασμού μας στο θέμα του νυχτερινού ωραρίου και των υπερωριών, των εργαζόμενων στον δήμο Περιστερίου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 15 Απριλίου, συζητήθηκε το θέμα που αφορά το ωράριο εργασίας και οι αμοιβές όσων εργάζονται νύχτα και αυτών που κάνουν υπερωρίες.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, νυχτερινό ωράριο και υπερωρίες κάνουν συνεχώς οι ίδιοι άνθρωποι. Εάν ήταν μόνο αυτοί που επιθυμούν να εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες η παράταξή μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» δεν θα είχε αντίρρηση.

Διαπιστώσαμε όμως, και από καταγγελίες του συλλόγου των εργαζόμενων, πως υπερωρίες και νυχτερινά κάνουν πάντα οι ίδιοι παρά το γεγονός ότι έχουν εκφράσει επιθυμία και αρκετοί άλλοι.

Έτσι, προτείναμε, οι υπερωρίες και τα νυχτερινά να γίνονται κυκλικά, ώστε να ωφεληθούν όλοι εκείνοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Δυστυχώς, η διοίκηση με την τακτική που ακολουθεί επιτρέπει να ωφελούνται μόνο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που όλως τυχαίως φέρονται και ψηφοφόροι της παράταξης του κ. Παχατουρίδη.

Το κακό όμως δεν σταματά στα ρουσφέτια της διοίκησης.

Η πρόταση αφορούσε υπερωρίες και νυχτερινά στο μηχανολογικό και στο τμήμα πρασίνου. Δηλαδή σε τμήματα που δεν εργάζονται νύχτα. Εκτός και αν ο κ. Παχατουρίδης μπορεί να μας δείξει τους κηπουρούς που εργάζονται στις 3 τα ξημερώματα. Επιπλέον σχεδόν όλο το αντικείμενο του μηχανολογικού δηλ.οι επισκευές των αυτοκινήτων εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες. Ποιοί λοιπόν θα τα επισκευάζουν στις 3 τα ξημερώματα;

Για τους λόγους αυτούς επιλέξαμε την αποχή.

Επίσης, καλούμε τους «ημέτερους» και τα παπαγαλάκια που φορούν την ταμπέλα της προόδου, να πάψουν τη σπέκουλα και να σταματήσουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν μας αγγίζει κανενός η λάσπη.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να βλέπει τις ανάγκες των πολλών. Η πολιτική της εξυπηρέτησης και της ενίσχυσης του εισοδήματος των «κολλητών» δεν είναι δημοκρατική πράξη. Αντίθετα, γυρίζει την πόλη στην εποχή των κοινωνικών φρονημάτων. Και αυτό πρέπει να το σκεφτούν όλοι. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όλοι.
Εμείς δηλώνουμε και θα το κάνουμε πράξη ότι είμαστε με τους εργαζόμενους και το εννοούμε θα επαναφέρουμε την ισονομία και την δικαιοσύνη που κατάργησε η διοίκηση Παχατουρίδη.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Υπουλο χτύπημα στις προοδευτικές δυνάμεις Περιστερίου. Μαϊμού δημοσκοπήσεις επιχειρούν να παραπλανήσουν τον Περιστεριώτικο λαό

Προσπάθεια παραπλάνησης των προοδευτικών δυνάμεων του Περιστερίου βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με το πρόσχημα των δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ Περιστερίου, δέχονται τηλεφωνήματα – κυρίως στα κινητά τους – και ρωτώνται για τον δήμαρχο που θα επιθυμούσαν να αναδειχτεί από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για δημοσκοπήσεις «μαϊμού» καθώς δεν αναφέρεται το όνομα της εταιρείας, ενώ η ερώτηση γίνεται μόνο για δύο υποψήφιους δημάρχους.

Ενημερώνουμε τους Περιστεριώτες ότι αυτό είναι παράνομο και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Όπως ορίζει ο νόμος, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιούν ποιοτικές έρευνες τηλεφωνικά, αρχίζουν τη συνέντευξη λέγοντας την ταυτότητά τους. Δηλαδή το όνομα και τα στοιχεία της εταιρείας. Στη συνέχεια κάνουν τις ερωτήσεις, εφόσον ο πολίτης που καλείται να πάρει μέρος στην έρευνα δέχεται να απαντήσει.

Στις δημοσκοπήσεις, στην πρώτη φάση η ερώτηση αφορά όλους του υποψήφιους των παρατάξεων. Στη συνέχεια, καταγράφεται η δημοφιλία των υποψηφίων και μετά ενδέχεται, οι ερωτήσεις να αφορούν τους δυο κυριότερους αντίπαλους.

Δημοσκόπηση χωρίς ταυτότητα εταιρείας, δεν είναι δημοσκόπηση. Άρα, τα τηλεφωνήματα στοχεύουν στην παραπλάνηση του προοδευτικού κόσμου της πόλης μας και δεν προέρχονται από επίσημες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Επίσης, το γεγονός ότι τα τηλεφωνήματα γίνονται μόνο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί την βεβαιότητα ότι ο οποιοσδήποτε εμπνευστής του αφελούς αυτού εγχειρήματος έχει σκοπό την δημιουργία σύγχυσης στον χώρο της παράταξής μας αλλά και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην πόλη μας.

Βέβαια είναι απορίας άξιο, πως οι δήθεν δημοσκοπήσεις διενεργούνται μετά το ηχηρό μήνυμα του γραμματέα του κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη, σε όσους εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και σε όσους ψευδώς διαδίδουν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για το χρίσμα.

Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε, ότι δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή των υποψήφιων δημάρχων.

Εκ παραλλήλου, ενημερώνουμε τους αφελείς - εμπνευστές του προβοκατόρικου σχεδίου ότι οι διαδικασίες δεν μπορούν να αρχίσουν, δοθέντος ότι δεν έχουν οριστεί οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν από το σχέδιο «Καλλικράτης».

Προειδοποιούμε τους κουτοπόνηρους που επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσουν τα ύπουλα χτυπήματά τους και τα σχέδια που εξυφαίνουν σε βάρος των Περιστεριωτών και του κινήματός μας, να διακόψουν άμεσα κάθε προβοκατόρικη ενέργεια. Η αναπαραγωγή της αναχρονιστικής, παλαιοκομματικής πονηριάς, μόνο τους ίδιους μπορεί να βλάψει.

Οι ίδιοι κύκλοι παλιότερα μιλούσαν για το νέο που έρχεται. Υποστήριζαν ότι έκλεισε ο κύκλος των δυο μεγάλων κομμάτων και την ίδια ώρα ξεδιάντροπα απηύθυναν κάλεσμα - ελεημοσύνη να τους στηρίξουν. Τελείως απολίτικα, ζητούσαν βοήθεια είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ. Αυτοί είναι. Πως θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση για την πόλη μας ένας πολιτικά ζητιάνος; Ποιος θα εμπιστευτεί κάποιον που έρχεται από το που θενά και δεν ξέρει που πάει;

Η παράταξή μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» παρακολουθεί τις προβοκατόρικες ενέργειες των κύκλων που διαρρέουν ανακρίβειες στους Περιστεριώτες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, οι προοδευτικές δυνάμεις του Περιστερίου θα δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, τόσο σε εκείνους που κινούνται στο παρασκήνιο γιατί δεν έχουν προτάσεις για να είναι στο προσκήνιο, όσο και στη συντηρητική πολιτική του δημάρχου.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Απάντηση στους..ανεξάρτητους που δήθεν υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι

Εγκύκλιος Ξυνίδη για τους ... βιαστικούς των δημοτικών εκλογών: «οι πρωταγωνιστές τέτοιων φαινομένων θέτουν εαυτούς σε δυσμενή θέση».
22/3/2010

Εγκύκλιο προς όλες τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, κοινοποίησε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Βουλευτής Σωκράτης Ξυνίδης, με την οποία καταδικάζει, "φαινόμενα δημιουργίας προκατασκευασμένων δήθεν "αυθόρμητων" αυτοδιοικητικών "πρωτοβουλιών" που σαν στόχο, παρά το περιτύλιγμα, έχουν τη δημιουργία προκριμάτων ή ακόμη και τετελεσμένων με φόντο τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, το ερχόμενο φθινόπωρο."

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αφού επισημαίνει ότι "οι πρωταγωνιστές τέτοιων φαινομένων δεν αποκτούν πλεονεκτήματα" διατυπώνει με έντονο τρόπο την δυσαρέσκειά του αλλά και την άποψη, ότι

"ενδεχομένως θέτουν το ενδιαφέρον τους για την έκφραση υποστήριξής τους από το Κίνημα σε δυσμενέστερη θέση."

Η παρέμβαση του Σ.Ξυνίδη -διατυπωμένη με αυστηρότητα και εναρμονισμένη στο πνεύμα των όσων προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος- καταλήγει με την ακόλουθη προτροπή:

"Για τους παραπάνω λόγους τα μέλη του Κινήματος και ιδίως τα μέλη των οργάνων του έχουν απόλυτη υποχρέωση όχι μόνο να απέχουν από τέτοιες κινήσεις αλλά και να τις αποτρέπουν. Οι σχετικές διαδικασίες με τις οποίες θα αποφασιστεί η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς και υποψηφίους δημάρχους θα ανακοινωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου και θα γίνει με συντεταγμένες και καταστατικές διαδικασίες"

ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011

Του Κώστα Καράμπελα
δημ.συμβούλου

Τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα, θα γίνει η νέα γενική απογραφή πληθυσμού. Η γενική απογραφή πληθυσμού γίνεται κάθε δέκα χρόνια - η τελευταία έγινε το 2001- ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τον αριθμό των κατοίκων μιας περιοχής, καταγράφονται σημαντικές πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικιακή σύνθεση, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική διάρθρωση, το επίπεδο ζωής, τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, την ανεργία, τον αριθμό των μεταναστών και τη χώρα προέλευσής τους.
Η σημασία της σωστής απογραφής είναι μεγάλη για τη λήψη αποφάσεων από τη κεντρική κυβέρνηση αλλά και άλλους φορείς, καθώς επίσης και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Περιστεριώτες πρέπει να απογραφούν στην πόλη τους
Ειδικά γιά το Περιστέρι, που είναι μεγάλος Δήμος και με μεγάλα προβλήματα, η σωστή απογραφή θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της πόλης.
Στις τελευταίες δύο απογραφές, το 1991 και το 2001, πολλοί Περιστεριώτες απογράφηκαν στα χωριά τους και στα εξοχικά τους, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του Δήμου Περιστερίου να εμφανίζεται μειωμένος και τα αποτελέσματα της απογραφής αναξιόπιστα.
Η μεγαλύτερη όμως ζημιά για το Περιστέρι, που προκαλείται από την απογραφή των κατοίκων του σε άλλους Δήμους, έχει σχέση με τα οικονομικά του Δήμου και θα την αναλύσουμε παρακάτω.

Πόσους κατοίκους έχει το Περιστέρι;
Κανείς πραγματικά δεν ξέρει. Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους που έχουν ευθύνη γιά την πόλη να μιλάνε γιά 250.000, άλλοι γιά 300.000 και άλλοι γιά 350.000.
Ας δούμε πρώτα τις επίσημες απογραφές:

2001 .................137.918
1991..................137.288
1981..................140.830
1971..................118.320
1961....................79.221
1951....................35.733
1940....................21.537

Εγώ πιστεύω ότι ο πραγματικός πληθυσμός του Περιστερίου πλησιάζει τους 200.000 κατοίκους και το υπολογίζω από τα ρολόγια της ΔΕΗ, δηλαδή 70.000 ρολόγια με 2,8 κατοίκους μέσο όρο μας δίνουν 196.000.
Με την υπόθεση ότι στην προηγούμενη απογραφή ένας στους τέσσερις απογράφηκε εκτός Περιστερίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι είναι 185.000 περίπου.




Τα έσοδα του Δήμου από την κρατική επιχορήγηση,
είναι βάσει πληθυσμού.
Ο πληθυσμός, ο οποίος προσδιορίζεται με την απογραφή, είναι το σημαντικότερο κριτήριο γιά την κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους Δήμους.
Σήμερα ο Δήμος Περιστερίου παίρνει από το κράτος, από την κατανομή των ΚΑΠ, περίπου 200 ευρώ το έτος ανά κάτοικο. Αν υπολογίσουμε ότι η απογραφή ισχύει γιά 10 χρόνια, ο Δήμος, για κάθε κάτοικο που απογράφεται στο Περιστέρι θα επιχορηγηθεί στη δεκαετία με 2.000 ευρώ.
Συνεπώς, η απόφαση ενός Περιστεριώτη να απογραφεί εκτός της πόλης του θα στοιχίσει στο Δήμο 2.000 ευρώ στη δεκαετία.

20.000.000 ευρώ το όφελος του Δήμου
αν απογράψει επιπλέον 10.000 κατοίκους
Οι αριθμοί μιλάνε: Αν απογραφούν 10.000 επί πλέον κάτοικοι επί 2.000 επιχορήγηση ανά κάτοικο, στη δεκαετία ο Δήμος Περιστερίου θα εισπράξει επί πλέον 20.000.000 ευρώ.
Το Περιστέρι τα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Με αυτά τα 20.000.000 μπορεί να αγοράσει ένα μέρος από τους χώρους που έχουν χαρακτηρισθεί για πράσινο και κινδυνεύουν να κτισθούν αν δεν πληρωθούν.
Άλλο παράδειγμα: Αν απογραφούν στο Περιστέρι επί πλέον 40.000 κάτοικοι, ο Δήμος θα εισπράξει στη δεκαετία 80.000.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να αλλάξουν πραγματικά την πόλη μας.
Εκτός από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους υπάρχουν και άλλα ποσά που παίρνουν οι Δήμοι, βάσει του πληθυσμού, όπως η ΣΑΤΑ κ.λ.π., οπότε τα παραπάνω ποσά είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Πρόταση για διαπαραταξιακή επιτροπή
Από τα παραπάνω είναι φανερή η σημασία της μεγάλης κινητοποίησης για την απογραφή, τον Μάρτιο του 2011, των κατοίκων του Περιστερίου στο τόπο που μένουν και έχουν τα συμφέροντά τους.
Η κινητοποίηση πρέπει να αρχίσει αμέσως και να γίνει υπόθεση όλων των Περιστεριωτών και όλων των παρατάξεων του Δήμου. Δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, οι Δημοτικές εκλογές του 2010, επειδή είναι λίαν πιθανή η αλλαγή διοικήσεως στο Δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του πρέπει να αποφασίσει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επεξεργασθεί τον τρόπο ενημέρωσης των κατοίκων.

Ολοι οι φορείς της πόλης πρέπει να βοηθήσουν
Εκτός από το Δήμο, που θα έχει το κύριο βάρος, απαραίτητη είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης μας ώστε να πείσουν τον κόσμο στα σχολεία, στις υπηρεσίες, στην εκκλησία, στα καταστήματα, ακόμα και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις για τη σημασία της απογραφής στην πόλη μας.
Μπορούμε να αλλάξουμε το Περιστέρι

Κώστας Καράμπελας
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου