Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΕΝΗΣ: « 60.ΟΟΟ.ΟΟΟ Ευρώ το χρέος του δήμου Περιστερίου. Χρεοκοπήσατε τον δήμο κύριε δήμαρχε».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010


Κύριε Δήμαρχε,

Ακουσα την εισήγησή σας για τον προυπολογισμό του 2010, που στην πραγματικότητα είναι μια περιληπτική έκθεση ιδεών που προσπαθεί να ωραιοποιήσει την δραματική πραγματικότητα του δήμου και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και ένας φιλικά προσκείμενος βαθμολογητής δεν θα μπορούσε να σας βαθμολογήσει πάνω από την βάση..
Σε ένα χρόνο από σήμερα κ.δήμαρχε λήγει η θητεία σας και θα περίμενε κανείς - και από την εμπειρία που έπρεπε να έχετε αποκτήσει- ότι θα συντάσσατε ένα προϋπολογισμό,ο οποίος αν μη τι άλλο θα ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ένα προϋπολογισμό που θα αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση του δήμου, η περίπου την πραγματική κατάσταση και σε κάθε περίπτωση θα είχε στοιχεία κοινωνικού και ανθρώπινου χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο λαός ασφυκτιά οικονομικά, που είναι σε απόγνωση, που παλεύει να κρατήσει τα νοικοκυριά του μέσα από τα συντρίμμια που άφησε η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Αντ αυτού φέρατε ένα προϋπολογισμό που δεν έχει κανένα στοιχείο κοινωνικής ευαισθησίας, κανένα στοιχείο ελπίδας για καλύτερη ζωή στην πόλη.

Η ουσία είναι ότι, επτά χρόνια τώρα, στην διοίκηση του Δήμου κ.Παχατουρίδη, δεν έχετε καταφέρει τίποτε σημαντικό!
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας του Δήμου μας έχουν χειροτερεύσει σημαντικά και το χρέος στο οποίο βυθίσατε τον Δήμο προοιωνίζει ακόμη χειρότερες μέρες.
Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών του κέντρου και των παρυφών (συνοικιών) της πόλης διευρύνθηκαν. Οι δημότες μας δεν περνάνε καλύτερα, η ποιότητα ζωής τους ολοένα και χειροτερεύει, και για κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να γίνει λόγος.
Η σπατάλη σας κύριοι της διοίκησης «καλά κρατεί», ενώ το «τίμημα» αυτής της πολιτικής καλούνται να το πληρώσουν οι Δημότες με την φορομπηχτική σας πολιτική!
Η γραφειοκρατία σας διευρύνεται, η «αδιαφάνεια» και αυτή διευρύνεται, το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχετε στόχους συγκεκριμένους και προτεραιότητες που να στηρίζονται σε μεταρρυθμιστικές τομές και νέα οργάνωση που να προοιωνίζουν καλύτερες μέρες για την πόλη και τους Δημότες.
Υποσχεθήκατε μια πόλη φιλική στον πολίτη, υποσχεθήκατε ότι θα σκύβατε στα προβλήματα των κατοίκων, υποσχεθήκατε ότι θα λύσετε το κυκλοφοριακό, ότι θα αυξήσετε το πράσινο, ότι θα βελτιώσετε τα σχολεία, ότι θα ασκήσετε κοινωνική μέριμνα, πότε; πέρασαν 7 χρόνια, μήπως λίγο πριν τις εκλογές του επόμενου χρόνου;
Όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση, αλλαγές, παρακολούθηση και αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων, οικονομικό νοικοκύρεμα και όχι σπατάλη στην οποία επιδοθήκατε όλα αυτά τα χρόνια με αξιοζήλευτες επιδόσεις. Χρειαζόταν επίσης πολιτική βούληση που δεν την είχατε.
Και δυστυχώς από ότι φαίνεται ούτε ο προϋπολογισμός σας του 2010 περιέχει ανάλογα στοιχεία!
Ωστόσο κινείται όπως και ο προϋπολογισμός του 2009 με εκπληκτική συνέπεια, με ένα ισοπεδωτικό σύστημα εσόδων – εξόδων, με λογιστικούς ακροβατισμούς και λογιστικά τρίκ που δεν οδηγεί το Δήμο πουθενά, αντίθετα οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα!
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Πόλης το 2006 και το 2007 «λαχανιάζουν» το 2008 και το 2009 σταμάτησαν πλήρως και το 2010 προβλέπω να περιπέσουν «σε κώμα».
Η πόλη κ.Δήμαρχε, με τον νέο αυτόν προϋπολογισμό που φέρνετε για ψήφιση και με την ανυπαρξία νέων μεγάλων έργων υποδομών δεν θα μείνει, απλά στάσιμη, αλλά θα κάνει «βήματα πίσω»

Πράγματι κύριε Παχατουρίδη, σύμφωνα με μια προσφιλή σας έκφραση, αξίζουμε μια καλύτερη πόλη
Ποια πόλη όμως;
 Την πόλη της «εικονικής» πραγματικότητας, μέσα από μυριάδες λαμπάκια και ασύστολο γκλάμουρ;
 Την πόλη της έλλειψης έργων υποδομής και έργων που θα ανακούφιζαν το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, την υποβάθμηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας!
 Την πόλη των ανισοτήτων, όπου ακολουθείτε την ευαγγελική αποστροφή των εξωραϊσμένων εξωτερικά σημείων και την βρωμιά και την έλλειψη φροντίδας για τις συνοικίες του Περιστερίου;
 Την πόλη που ξέχασε την διεκδίκηση και τον αγώνα και περιήλθε όπως εσείς θεωρείτε, σε ευτυχία και νάρκη από τις πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δίνοντας την εντύπωση ενός διαχρονικού show;


Δημιουργήσατε κ. δήμαρχε,μια εικονική πραγματικότητα, που την χρηματοδοτείτε απλόχερα, με υπέρογκες αυξήσεις των βασικών τελών και τις δημοτικές επιβαρύνσεις, με μεταφορά κονδυλίων, με σπατάλες και χλιδή.
Μια πραγματικότητα που μόνο στόχο και σκοπό έχει την προσωπική σας προβολή!


 Περιφρονείτε το άξιο στελεχιακό δυναμικό του Δήμου. Παροπλίζετε άξιους υπαλλήλους με γνώση και εμπειρία με κριτήρια πολιτικά.

 Αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε και αυτή ακόμη την ύψιστη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου με περιφρόνηση. Κρύβετε τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε ώρες ακατάλληλες και μακρυά από το δημαρχείο γιατί δεν αντέχετε την συμμετοχή των δημοτών.
Πού είναι η συνεργασία σας με τις δημοτικές δυνάμεις;
Που είναι η εμπλοκή, με εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων;
Που είναι η συμμετοχή των διαμερισμάτων στον προυπολογισμό;
Γιατί δεν συνεδρίασαν τα διαμερισματικά συμβούλια να πάρετε υπόψιν σας τις προτάσεις τους;
Και με την ευκαιρία να σας ρωτήσω πότε θα στεγάσετε τα διαμερίσματα και θα διαθέστε προσωπικό για να δουλέψουν; Και αυτά θα τα κάνετε λίγο πριν τις εκλογές;
Δεν θέλετε να λειτουργήσουν διότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις αυθαιρεσίες της διοίκησής σας.

Κύριε δήμαρχε, ο περσινός προϋπολογισμός ήταν ύψους 145.000.000 Ευρώ τα βεβαιωθέντα μέχρι τον Οκτώβρη είναι 60.000.000 είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να κλείσει στον τρέχοντα μήνα. Για το 2010 έχετε ένα ποσό 160.000.000 Ευρώ θέλω να ξέρω ποιόν κοροϊδεύετε;
Παραλάβατε ένα χρέος 9.000.000 ευρώ από τις διοικήσεις Φωλόπουλου-Δημητρακόπουλου είκοσι ετών που αφορούσε έργα υποδομής και αγορά γης και σε επτά χρόνια το φτάσατε 60.000.000 ευρώ.
Παραλάβατε ένα δήμο με πλεόνασμα 5.000.000 ευρώ και τώρα έχετε έλλειμμα 22.000.000 ευρώ.
Και εάν βέβαια το έλλειμμα αυτό αφορούσε επενδύσεις θα μπορούσε κανείς να το συζητήσει αλλά αυτό αφορά σχεδόν αποκλειστικά δαπάνες για κατανάλωση δηλαδή γιορτές πανηγύρια.
Δεν έχετε την δυνατότητα να πληρώσετε τα 3.000.000 ευρώ των τόκων τον χρόνο που «φορτώσατε» με τον δανεισμό σας στους δημότες έτσι ώστε να πολλαπλασιάζετε το χρέος μεταθέτοντάς το στις επόμενες διοικήσεις και τις επόμενες γενιές της πόλης.
Δεν πληρώνετε εδώ και 5 χρόνια ούτε κεφάλαιο ούτε τόκους και τα μετακυλήσατε σε μια 20ετία με περίοδο χάριτος 4 χρόνων .
Στην ΕΥΔΑΠ οφείλετε 1.500.000 ευρώ και φέτος δεν έχετε πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Πού διοχετεύσατε κύριε δήμαρχε τα κονδύλια που πήρατε από την Σ.Α.Τ.Α και που είναι αποκλειστικά για τεχνικά έργα;
Ποια μεγάλα έργα έχετε να επιδείξετε; Μήπως αυτά που εκτέλεσαν η χρηματοδότησαν άλλοι φορείς και τα «βαφτίσατε» δικά σας;
Να υπενθυμίσω.
Στρατόπεδο Καραισκάκη από τον ΑΣΔΑ ,πλατεία στην οδό Ραβινέ από τον ΑΣΔΑ.
Η παρέμβαση που πρόκειται να γίνει στην οδό και οδοστρωμάτων με καθυστέρηση 7 ετών από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»
Τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται επίσης από την Νομαρχία.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ είσαστε τελευταίοι στις εντάξεις και απορροφητικότητα από τους όμορους δήμους με πρώτη την Αγ.Βαρβάρα και αυτό αποδεικνύει την ανικανότητά σας και 69 στις εντάξεις σε όλη τη χώρα.
Να αναφερθώ επιγραμματικά και στις «επιδόσεις»σας στην κοινωνική πολιτική. Απευθύνομαι στην «κοινωνία μπροστά» και στην κοινωνική σας ευαισθησία.
Παραλάβατε ένα αξιοσημείωτο έργο, το οποίο, όχι μόνο δεν το αναπτύξατε αλλά το υποβαθμίσατε και τείνετε να το εξαφανίσετε.

Σπεύσατε να βάλλετε τροφεία στους ΒΝΠ σταθμούς και να επιβαρύνετε έτσι τα νέα ζευγάρια.
Πόσα αλήθεια χρήματα μπαίνουν στο ταμείο σας από τα τροφεία όταν την ίδια στιγμή σπαταλάτε 50.000 ευρώ για τις χρωματιστές γλάστρες της Π.Τσαλδάρη [ χρεώσατε τους δημότες 135 ευρώ τη μία] !
Είχαμε 4 ΚΑΠΗ στην τελευταία θητεία μας τα κάναμε 8. Τόσα σας παραδώσαμε τι κάνατε 7 χρόνια; Ούτε φυσικοθεραπευτήρια δεν μπορέσατε να οργανώσετε.
Υποβαθμίσατε όλες τις κοινωνικές παροχές που παραλάβατε.
Αυξήσατε τα δημοτικά τέλη 38% όταν ο δήμος Πειραιά τα έχει καθηλωμένα για τρία χρόνια. Φέτος λόγω των επικείμενων εκλογών δεν τα αυξάνετε αφού φροντίσατε να τα προεισπράξετε από πέρσι.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι αφενός μεν πλασματικός ως προς το μέρος των εσόδων και εξόδων, είναι εξωφρενικά πλασματικός και αφετέρου διογκωμένος με υπερχρέωση η του Δήμου μέσω, δανεισμού και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να το γνωρίζει ο Περιστεριώτικος Λαός. Φουσκώνετε τα έσοδα για να έχετε να χαλάτε πολλά χρήματα εν όψει των εκλογών, που θα τα βρείτε; Μα φυσικά θα χρωστάτε και θα στείλετε αλλού τον λογαριασμό.
Σας προτείνω κύριε δήμαρχε σήμερα που η οικονομική συγκυρία έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες, πολύ περισσότερο στο Περιστέρι να δείξετε μια ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία να καταργήσετε τα τροφεία από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και αντ αυτών να εισπράξετε τα τέλη από τις διαφημιστικές πινακίδες που ουσιαστικά τα χαρίζετε τα τελευταία χρόνια και είναι μεγάλη η απώλεια εσόδων από τον δήμο.


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός που φέρνει ο κ.Δήμαρχος είναι
- Πλασματικός
- Αντιαναπτυξιακός
- Φορομπηχτικός
- Αντικοινωνικός
- Κάλπικος!

Για όλα αυτά:
Καταψηφίζουμε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό
Καταψηφίζουμε την εικονική πραγματικότητα και το ζοφερό όραμά σας για το άμεσο μέλλον.

Η παράταξή μας πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποτελεί προϊόν σύνθεσης απόψεων, όλων των ενδιαφερομένων: των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, των κοινωνικών φορέων της πόλης , του κάθε απλού δημότη.
Η ευθύνη για τον ελλιπή, άχρωμο, αντιαναπτυξιακό, πλασματικό και διογκωμένο προϋπολογισμό που μας καταθέτετε είναι αποκλειστικά δική σας κ.Παχατουρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου