Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Συνέντευξη του Κώστα Λαλένη στην εφημερίδα «The New Paper»

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της παράταξής σας, μετά την πετυχημένη εκδήλωση κατά γενική ομολογία της κοπής της πίτας;


Τα βήματά μας ήταν, είναι και θα είναι σταθερά. Βήματα που μας οδηγούν στη διοίκηση του δήμου γιατί έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τον Περιστεριώτικο λαό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε βηματισμό πολιτικής ευθύνης. Η πορεία μας έχει αποδείξει του λόγου το αληθές. Δεν ήρθαμε από το πουθενά. Σχεδόν οκτώ χρόνια, αγωνιζόμαστε για τις θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε ανοιχτοί σε όσα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Έτσι βαδίζαμε, έτσι θα βαδίζουμε. Όπως είπατε άλλωστε, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ήταν πετυχημένη κατά γενική ομολογία. Η επιτυχία αυτή δείχνει περίτρανα ότι οι Περιστεριώτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την παράταξη που θα βγάλει την πόλη μας από τα αδιέξοδα στα οποία την έχουν οδηγήσει οι επιλογές της διοίκησης Παχατουρίδη.



Ποιά είναι η άποψή σας για στο σχέδιο «Καλλικράτης»;


Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του, έχει αποδείξει ότι επιθυμεί και στηρίζει την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, κινείται και το σχέδιο Καλλικράτης. Βέβαια κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για το κόστος υλοποίησής του. Λένε όμως τη μισή αλήθεια και αυτό είναι χειρότερο και από ψέμα. Στο πέρασμα του χρόνου θα φανεί ότι με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και πολλά άλλα που προβλέπονται στο σχέδιο, θα επέλθει εξοικονόμηση χρημάτων και οι υπηρεσίες στους πολίτες θα είναι σημαντικές. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Το νέο δημαρχείο Περιστερίου. Κόστισε κάποια χρήματα. Βέβαια ο δήμαρχος, αν και το κονδύλι το είχε εξασφαλίσει η παράταξή μας πήρε δάνεια για την αποπεράτωσή του και ακόμη δεν λειτουργεί. Δεν θα το σχολιάσω ξανά γιατί είναι πλέον γνωστό σε όλους ποια παράταξη πήρε την απόφαση για το νέο δημαρχείο. Πέρα όμως από πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο νέο δημαρχείο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς στις διάσπαρτες υπηρεσίες.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή που βάζει τα θεμέλια για την δημοκρατική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή στο διοικητικό σύστημα της χώρας που φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής τον πολίτη και την τοπική ανάπτυξη.
Αυτονόητο είναι ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και δεν επιτυγχάνεται εύκολα, ανέξοδα η μέσα σε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αρχή έγινε, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι ανεξάρτητα εάν συμφωνούν η διαφωνούν με τον στόχο του σχεδιασμού η τις επιμέρους ρυθμίσεις, να συμβάλλουν στον διάλογο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.



Τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι η αποχώρηση του κ. Κελάφα έχει προκαλέσει ρήγμα στο συνδυασμό σας;


Οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι έχουν οικοδομηθεί πάνω σε γερές – λαϊκές βάσεις με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Οπότε τα ρήγματα ας τα ψάξουν αλλού.

Η παράταξή μας δεν ήταν και δεν είναι ένα γυάλινο ποτήρι που μπορεί να ραγίσει. Είναι μπετό. Σας υπενθυμίζω, ότι στις εκλογές του 1994, όταν άξιος αντιδήμαρχος και στέλεχος της τότε Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με ιστορία ,πολιτικό λόγο
με μεγάλο «ειδικό βάρος»και προτάσεις για την αυτοδιοίκηση, έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές, οι Περιστεριώτες έδωσαν τη διοίκηση στον Θόδωρο Δημητρακόπουλο από την πρώτη Κυριακή. Φανταστείτε τώρα, ποια απάντηση θα πάρουν όσοι επιχειρήσουν να ικανοποιήσουν προσωπικές και μόνο φιλοδοξίες, πολύ περισσότερο όταν δεν ανήκουν στον δικό μας πολιτικό χώρο τον οποίο απλώς «χρησιμοποίησαν» και προσπαθούν τώρα μάταια να κουρσέψουν.



Ο ίδιος πάντως φέρεται να δηλώνει ότι εκπροσωπεί την ανανέωση της παράταξή σας.


Ίσως και κάποιος άλλος να φέρεται ότι δήλωσε αστροναύτης. Είναι; Και γιατί ο επικεφαλής μιας παράταξης θα πρέπει να σχολιάσει ό,τι φέρεται να δήλωσε κάποιος πολίτης; Ακούστε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα στην πολιτική. Οι πολιτικοί άνδρες έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Έχουν προτάσεις και βγαίνουν και τις λένε. Εκτός και αν δεν έχουν και περιορίζονται σε διαρροές. Έτσι είναι και ασφαλείς. Δεν εκτίθενται. Ποιος θα κρίνει τη διαρροή; Οι διαρροές όμως δεν είναι πολιτική. Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά. Οι παρατάξεις έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τις προτάσεις τους για την πόλη. Ιδού η Ρόδος. Αλλιώς, όποιος φέρεται το ένα και φέρεται το άλλο, τότε άγεται και φέρεται. Όταν αποκτήσει δική του γνώμη ας την καταθέσει στον Περιστεριώτικο λαό για την εκτιμήσει. Οι λύσεις στα προβλήματα θέλουν προτάσεις, όχι διαρροές. Επαναλαμβάνω: Ιδού η Ρόδος. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην παραπολιτική και στο παρασκήνιο. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας στο προσκήνιο και τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής μας.
Τώρα όσο αφορά στην ανανέωση που επαγγέλλεται αυτό δεν.. προκύπτει από τους άμεσους συνεργάτες του. Εάν τώρα πρόκειται για ..ιδέες, πρέπει κατ αρχήν να έχεις και μετά να τις κρίνουμε.



Πως κρίνετε το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια;




Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι οι πολίτες εκλέγουν δημοτικούς συμβούλους, για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προσπαθούν καθημερινά για το καλό της πόλης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας αυτό κάνουν. Τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις γειτονιές. Πράττουν αυτό που ζητούν οι Περιστεριώτες με την ψήφο τους. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μας αφορούν. Ας κρίνουν τη στάση τους οι δημότες.



Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι κοντά. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας.


Τα βήματά μας είναι γνωστά σε όλους. Όπως είπα, είναι σταθερά. Είναι βήματα πολιτικής ευθύνης και μας οδηγούν στη διοίκηση του δήμου. Οι προτάσεις μας, άνοιξαν το δρόμο γιατί είναι σύγχρονες και επίκαιρες. Να σας πω όμως, ότι στα γραφεία του συνδυασμού μας υπάρχουν προτάσεις για τις γειτονιές και την αναβάθμισή τους, από Περιστεριώτες όλων των περιοχών της πόλης. Αποφασίζουμε για τους πολίτες μαζί με τους πολίτες. Δεν αποφασίζουμε στο σκοτάδι. Δεν ανακοινώνουμε με διαρροές. Είμαστε στο φως. Σύντομα οι προτάσεις μας θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν. Εάν μελετήσετε παλαιότερες προτάσεις μας θα παρατηρήσετε ότι είναι επίκαιρες ακόμη και σήμερα. Θα εμπλουτιστούν, καθώς υπάρχουν νέα δεδομένα και θα διαπιστώσουν όλοι ότι θα αποτελούν τις λύσεις στα προβλήματα.
Θα βαδίσουμε με στόχο την επίτευξη βαθειάς ενότητας Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Πιστεύουμε στην δύναμη της συνεργασίας. Πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή και στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών και των δράσεών μας.
Καλέσαμε και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, την κοινωνία των πολιτών, όλους τους ενεργούς πολίτες, όλες τις αντιπολιτευόμενες προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις, τις κινήσεις πολιτών, σε διάλογο, για την δημιουργία μιας νέας δημοτικής συνεργασίας, που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της πόλης.


Δηλαδή, τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε στον ψηφοφόρο του Περιστερίου για να σας εμπιστευτεί;


Είναι όλα διαφορετικά. Καταρχάς, το υψηλό για την πόλη χρέος είναι κοινή διαπίστωση. Ο δήμαρχος, κατάφερε με την πολιτική του να χρεώσει τον δήμο όσο δεν τον χρέωσαν δυο δήμαρχοι μαζί σε διάστημα 12 ετών. Εμείς δεν θα έρθουμε σαν τον Όλι Ρεν να ζητήσουμε μέτρα. Η αύξηση για την κοινωνική πολιτική εξισώνεται από τη διοίκηση με τις γλάστρες που τοποθετεί στους δρόμους. Θυμάστε τα τρία υπόγεια γκαράζ; Θυμάστε τις εξαγγελίες για το περιβάλλον; Τι έγινε; Είδαμε κάποια αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής; Έγινε κάτι για την ανεργία; για την τρίτη ηλικία; για την άγαμη μητέρα; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά το πρόγραμμά μας. Όταν λέμε ότι το πρόγραμμά μας είναι ανθρωποκεντικό το εννοούμε. Ζητούμε την ψήφο του ψηφοφόρου για ολόκληρο το Περιστέρι και όχι μόνο για το κέντρο, την βιτρίνα, για όλους τους Περιστεριώτες της Ανθούπολης ,της Ν.Ζωής, του Λόφου Αξιωματικών, του Ιερόθεου, της Α.Τριάδας και όλων των παραμελλημένων περιοχών της περιφέρειας.
Προτείνουμε την εμπειρία, την εντιμότητα, την ηθική, την διαφάνεια, το νοικοκύρεμα, το όραμα για την πόλη και την νέα γενιά και όχι την αδιαφάνεια, το χρέος, την διαπλοκή, την σπατάλη. Και φυσικά όχι την εποικοινωνιακή τακτική του απερχόμενου δημάρχου και όσων τον μιμούνται τελευταία.
Η δράση του επικοινωνιακού… αναισθητικού έχει περάσει και οι Περιστεριώτες σήμερα παρά ποτέ ζητούν να ξανακερδίσει η πόλη μας την χαμένη της αξιοπρέπεια.
Και επειδή πρέπει να έχουμε και χιούμορ, κλείνοντας, καλώ όσους μας αντιγράφουν να στηρίξουν και τις προτάσεις που αντιγράφουν και μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου