Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Προϋπολογισμός Περιστέρι 2011

Τοποθέτηση του Κώστα Λαλένη 22.03.2011

Άκουσα την εισήγησή σας για τον προϋπολογισμό του 2011.Για άλλη μια φορά διαπιστώνω ότι πρόκειται για μια περιληπτική έκθεση ιδεών που προσπαθεί να ωραιοποιήσει την δραματική πραγματικότητα του δήμου.

Πρέπει να ομολογήσω ότι φέτος είσαστε πιο φειδωλός στις υποσχέσεις σας κ. Δήμαρχε και πιο προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Μια σκληρή πραγματικότητα, για την οποία έχετε τεράστια ευθύνη για τις αλόγιστες σπατάλες της οκταετίας της διοίκησής σας.

Ήλπιζα ότι θα συντάσσατε ένα προϋπολογισμό οποίος αν μη τι άλλο θα ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ένα προϋπολογισμό που θα αποτύπωνε την πραγματική κατάσταση του δήμου, η περίπου την πραγματική κατάσταση και εν πάσει περιπτώσει θα είχε στοιχεία κοινωνικού και ανθρώπινου χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο λαός ασφυκτιά οικονομικά, που είναι σε απόγνωση, που παλεύει να κρατήσει τα νοικοκυριά του.

Αντ’αυτού φέρατε ένα προϋπολογισμό που δεν έχει κανένα στοιχείο κοινωνικής ευαισθησίας, κανένα στοιχείο ελπίδας για καλύτερη ζωή στην πόλη.

Η ουσία είναι ότι, οκτώ χρόνια τώρα, στην διοίκηση του Δήμου κ. Παχατουρίδη, δεν έχετε καταφέρει τίποτε σημαντικό!

Τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας του Δήμου μας έχουν χειροτερεύσει σημαντικά και το χρέος στο οποίο βυθίσατε τον Δήμο προοιωνίζει ακόμη χειρότερες μέρες.

Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών του κέντρου και των παρυφών (συνοικιών) της πόλης διευρύνθηκαν. Οι δημότες μας δεν περνάνε καλύτερα, η ποιότητα ζωής τους ολοένα και χειροτερεύει, και για κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να γίνει λόγος.

Τις σπατάλες σας κύριοι της διοίκησης τις έχω καταγγείλει κατεπανάληψη, ενώ το «τίμημα» αυτής της πολιτικής καλούνται να το πληρώσουν οι Δημότες.

Πολύ αργά κύριε αντιδήμαρχε των οικονομικών, κ. Σταυρούλια διαπιστώνετε «κακοκαιρία» για το 2011, η κακοκαιρία στον δήμο μας σοβεί όλα τα χρόνια που διοικείτε αλλά όχι μόνο αδιαφορήσατε, αλλά την επιδείνωσε η κακοδιαχείρισή σας.

Η γραφειοκρατία σας διευρύνεται, η «αδιαφάνεια» και αυτή διευρύνεται, το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχετε στόχους συγκεκριμένους και προτεραιότητες που να στηρίζονται σε μεταρρυθμιστικές τομές και νέα οργάνωση που να προοιωνίζουν καλύτερες μέρες για την πόλη και τους Δημότες.

Υποσχεθήκατε μια πόλη φιλική στον πολίτη, υποσχεθήκατε ότι θα σκύβατε στα προβλήματα των κατοίκων, υποσχεθήκατε ότι θα λύσετε το κυκλοφοριακό, ότι θα αυξήσετε το πράσινο, ότι θα βελτιώσετε τα σχολεία, ότι θα ασκήσετε κοινωνική μέριμνα, πότε; πέρασαν 8 χρόνια.

Όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση, αλλαγές, παρακολούθηση και αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων, οικονομικό νοικοκύρεμα και όχι σπατάλη στην οποία επιδοθήκατε όλα αυτά τα χρόνια με αξιοζήλευτες επιδόσεις. Χρειαζόταν επίσης πολιτική βούληση που δεν την είχατε.

Και δυστυχώς από ότι φαίνεται ούτε ο προϋπολογισμός σας του 2011 περιέχει ανάλογα στοιχεία!

Ωστόσο κινείται όπως και ο προϋπολογισμός του 2010 με εκπληκτική συνέπεια, με ένα ισοπεδωτικό σύστημα εσόδων – εξόδων, με λογιστικούς ακροβατισμούς και λογιστικά τρίκ που δεν οδηγεί το Δήμο πουθενά, αντίθετα οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα!

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Πόλης το 2009 και το 2010 σταμάτησαν πλήρως και το 2011 προβλέπω να περιπέσουν «σε κώμα».

Η πόλη κ. Δήμαρχε, με τον νέο αυτόν προϋπολογισμό που φέρνετε για ψήφιση και με την ανυπαρξία νέων μεγάλων έργων υποδομών δεν θα μείνει, απλά στάσιμη, αλλά θα κάνει «βήματα πίσω»

Πράγματι κύριε Παχατουρίδη, σύμφωνα με μια προσφιλή σας έκφραση, αξίζουμε μια καλύτερη πόλη

Ποια πόλη όμως;


  • Την πόλη της «εικονικής» πραγματικότητας;

  • Την πόλη της έλλειψης έργων υποδομής και έργων που θα ανακούφιζαν το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα; την υποβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας!

  • Την πόλη των ανισοτήτων, των εξωραϊσμένων εξωτερικά σημείων και την βρωμιά και την έλλειψη φροντίδας για τις συνοικίες του Περιστερίου;

  • Την πόλη που ξέχασε την διεκδίκηση και τον αγώνα και περιήλθε όπως εσείς θεωρείτε, σε ευτυχία και νάρκη από τις πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Δημιουργήσατε κ. δήμαρχε, μια εικονική πραγματικότητα, που την χρηματοδοτήσατε απλόχερα, με υπέρογκες αυξήσεις των βασικών τελών και τις δημοτικές επιβαρύνσεις, με μεταφορά κονδυλίων, με σπατάλες και χλιδή.

Μια πραγματικότητα που μόνο στόχο και σκοπό είχε την παραπλάνηση των αισθήσεων και αυτών μόνο στην περιοχή γύρω από το κέντρο.

Είπατε κ. Δήμαρχε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι αριθμοί αλλά η εικόνα της πόλης δηλαδή μόνο η βιτρίνα. Πάντοτε είσασταν οπαδός της λαγνείας των αισθήσεων αδιαφορώντας για την ουσία και το «προϊόν» πίσω από την βιτρίνα.

  • Αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε και αυτή ακόμη την ύψιστη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου με περιφρόνηση. Κρύβετε τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε ώρες ακατάλληλες και μακριά από το δημαρχείο γιατί δεν αντέχετε την συμμετοχή των δημοτών.

Πού είναι η συνεργασία σας με τις δημοτικές δυνάμεις;

Που είναι η εμπλοκή, με εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων;

Που είναι η συμμετοχή των διαμερισμάτων στον προϋπολογισμό;

Και με την ευκαιρία να σας ρωτήσω πότε θα στεγάσετε τα διαμερίσματα και θα διαθέστε προσωπικό για να δουλέψουν;

Δεν θέλατε να λειτουργήσουν διότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις αυθαιρεσίες της διοίκησής σας. Τώρα όμως σας το επιβάλει ο «Καλλικράτης».

Κύριε δήμαρχε, ο περσινός προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων ήταν ύψους 161.000.000 Ευρώ τα βεβαιωθέντα είναι 81.000.000 και τα εισπραχθέντα είναι 70.089.000. Δηλαδή υλοποιήσατε το 44%.

Σε αυτό το σημείο σας διαβάζω ακριβώς τι λέγατε πέρσι στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

«Ο προϋπολογισμός του 2010 έχει συνταχθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειλικρίνεια…αυτό το αποδεικνύει και το ποσοστό υλοποίησης που τα τελευταία χρόνια έχει πλέον ξεπεράσει το 70% και η πρόβλεψη φέτος είναι ότι θα φτάσουμε στο 75% και πάνω».

Και τώρα οι αριθμοί σας διαψεύδουν δραματικά. Διότι λέγατε ότι θα υλοποιήσετε το 75% ,υλοποιήσατε το 44% διαφορά 31% άρα απόκλιση 75% …επί των λεχθέντων.

Για το 2010 έχετε προϋπολογίσει στα έσοδα ένα ποσό 109.000.000 Ευρώ, έχετε βάλει νερό στο κρασί σας για να περιορίσετε την «μέθη»των υποσχέσεων και των προσδοκιών, θέλω να ξέρω εάν πραγματικά πιστεύετε ότι θα τον υλοποιήσετε.

Πού διοχετεύσατε κύριε δήμαρχε τα κονδύλια που πήρατε από την Σ.Α.Τ.Α και που είναι αποκλειστικά για τεχνικά έργα;

Να αναφερθώ επιγραμματικά και στις «επιδόσεις»σας στην κοινωνική πολιτική.

Παραλάβατε ένα αξιοσημείωτο έργο, το οποίο, όχι μόνο δεν το αναπτύξατε αλλά το υποβαθμίσατε και τείνετε να το εξαφανίσετε.

Σπεύσατε να βάλλετε τροφεία στους ΒΝΠ σταθμούς και να επιβαρύνετε έτσι τα νέα ζευγάρια.

Είχαμε 4 ΚΑΠΗ στην τελευταία θητεία μας τα κάναμε 8. Τόσα σας παραδώσαμε τι κάνατε 8 χρόνια; Ούτε φυσικοθεραπευτήρια δεν μπορέσατε να οργανώσετε.

Υποβαθμίσατε όλες τις κοινωνικές παροχές που παραλάβατε.

Στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ελαττώνετε τα ποσά για την κοινωνική πολιτική κατά περίπου 30%, από 9.200.000 το 2010 σε 6.200.000 το 2011.

Ενώ για το 2010 η δαπάνη των ειδικών συνεργατών σας ανέρχεται σε 231.000 ευρώ.

Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι ακριβοπληρωμένοι ειδικοί συνεργάτες σας και τι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο;

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι πλασματικός ως προς το μέρος των εσόδων και εξόδων, είναι αντιαναπτυξιακός διότι κανένα μεγάλο έργο δεν μπορείτε να υλοποιήσετε, σήμερα που εκτός από την οικονομική κρίση έχετε να αντιμετωπίσετε και τα τεράστια χρέη τα οποία φορτώσατε στις πλάτες των δημοτών τα οποία ξεπερνούν τα 70.000.000 ευρώ.

Σας προτείνω κύριε δήμαρχε σήμερα που η οικονομική συγκυρία έχει φέρει σε απόγνωση τους πολίτες, πολύ περισσότερο στο Περιστέρι να δείξετε μια ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία να καταργήσετε τα τροφεία από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός που φέρνει ο κ. Δήμαρχος είναι

- Πλασματικός

- Αντιαναπτυξιακός

- Αντικοινωνικός

- Φορομπηχτικός

Για όλα αυτά:

Καταψηφίζουμε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό

Καταψηφίζουμε την εικονική πραγματικότητα και το ζοφερό όραμά σας για το άμεσο μέλλον.

Η παράταξή μας πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποτελεί προϊόν σύνθεσης απόψεων, όλων των ενδιαφερομένων: των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, των κοινωνικών φορέων της πόλης , του κάθε απλού δημότη.

Η ευθύνη για τον ελλιπή, άχρωμο, αντιαναπτυξιακό, πλασματικό και διογκωμένο προϋπολογισμό που μας καταθέτετε είναι αποκλειστικά δική σας κ. Παχατουρίδη.