Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Λαλένη Προς τον «ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ»

Με λύπη μας διαβάσαμε την κριτική που ασκεί η έγκριτη εφημερίδα σας, αναφορικά με τη μη παρουσία της παράταξής μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Ανάπλαση» και στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για τον αντιστασιακό Θανάση Χατζή.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι αν και δεν είχα κληθεί, θα συμμετείχα στην εκδήλωση. Ωστόσο, αντικειμενικοί λόγοι – τους οποίους δεν εξετάσατε πριν οδηγηθείτε σε συμπεράσματα - δεν επέτρεψαν την εκπροσώπηση της παράταξής μας.
Επιπροσθέτως, τόσο εγώ, όσο και η παράταξή μας, πιστεύουμε ότι η παρουσία της δεξιάς νομενκλατούρας της πόλης στην εκδήλωση – για επικοινωνιακούς λόγους – δεν αποτελεί λόγο για κριτική στις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, ούτε λόγο για να δοθούν εύσημα σε όσους επιχειρούν να παραδώσουν στη λήθη το παρελθόν τους με εμφανίσεις σε εκδηλώσεις για αντιστασιακούς και κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο, ως να ασπάζονται όψιμα τις σοσιαλιστικές ιδέες και αρχές.
Η παράταξη «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» έχει αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν και θα το πράττει και στο μέλλον, ότι τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τον Θανάση Χατζή.
Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι τους αγωνιστές τους τιμάμε καθημερινά μέσα από τους αγώνες μας και την συνεπή πολιτική μας δράση και όχι κατ ανάγκη μέσα από τα μνημόσυνα.
Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι δεν αρκεί η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων σε θέματα που αφορούν μόνο στο παρελθόν. Η συνάντηση πρέπει να έχει όραμα για το μέλλον.
Κατ’ επανάληψη έχουμε προσκαλέσει τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, για δημιουργία μετώπου απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, της διοίκησης του δήμου μας.
Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε την κριτική άδικη και καλούμε για ακόμη μια φορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του Περιστερίου να προχωρήσουμε μαζί, ισότιμα και χωρίς προαπαιτούμενα, ενάντια στην συντηρητική πολιτική της διοίκησης που μεγένθυνε τα προβλήματα της πόλης.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Κώστας Λαλένης
υπ.δήμαρχος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας»

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Ημέρα κούφιων πανηγυρισμών; η ημέρα αγώνων και δράσης για τα δικαιώματα της γυναίκας;

Του Κώστα Λαλένη
υπ.δημάρχου
«Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς
και φιλόσοφους πρέπει να αποκτήσουμε
μορφωμένες γυναίκες» Α.ΑΝΤΑΜΣ




Οκτώ Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Το 1910 στην διεθνή γυναικεία διάσκεψη της Κοπενχάγης καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μετά από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Οι γυναίκες λοιπόν όλων των χωρών του κόσμου, σε λίγες μέρες, θα γιορτάσουν και πάλι την ημέρα τους.
Αυτή η μέρα δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους. Έτσι επί 80 σχεδόν χρόνια η 8η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες όλων των χωρών μαζί και κάθε χώρας χωριστά να προβάλουν τις γενικές και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους και να σφυρηλατούν τους δεσμούς της φιλίας και της αλληλεγγύης τους, στον αγώνα για ένα ευτυχέστερο μέλλον.
Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το γυναικείο κίνημα στη διάρκεια των 80 χρόνων του είναι το γεγονός ότι το ευρύ αυτό κίνημα έπαψε να είναι ξεκομμένο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά προοδευτικά κινήματα, και ότι διοχετεύτηκε μέσα στο μεγάλο κανάλι των λαϊκών και εθνικών αγώνων, αλλά και αυτών για την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης, για την αποτροπή του πυρηνικού αφανισμού.
Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης. Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά ημέρα αγώνων δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων.

Θα ήταν παράλειψή μου αν την ώρα τούτη, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν ξαναθυμίσω μερικές γυναίκες, εκτός από την Κλάρα Τσέτκιν, που με τον αγώνα τους και τα λόγια τους μένουν αθάνατες στην ιστορία του Παγκόσμιου γυναικείου Κινήματος. Μία τέτοια γυναίκα είναι η Ολυμπία Ντε Γκούς, που ακόμη από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, στη διακήρυξή της για τα δικαιώματα της γυναίκας έλεγε:
«Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Όλοι οι πολίτες, άντρες και γυναίκες, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να φορεί την τήβεννο και να κάθεται στη δικαστική έδρα. Γυναίκες ξυπνήστε».
Η Φλώρα Τριστάν έλεγε, το 1843, απευθυνόμενη σε εργάτες: «Ζητώντας δικαιοσύνη για τον εαυτό σας αποδείξτε πρώτα εσείς πως είσθε δίκαιοι. Διακηρύξατε σεις ότι αναγνωρίζετε την γυναίκα σαν ίση σας».
Μια άλλη αγωνίστρια του γυναικείου κινήματος στάθηκε η Κουβανέζα Άννα Μπέτανκουρτ. Στις 14 Απριλίου 1869 συνήλθε η ιστορική συνέλευση γυ Γκουϊμάρο και διακήρυξε το πρώτο Κουβανέζικο σύνταγμα. Τότε η περίφημη Κουβανέζα Άννα Μπέτανκουρτ, που αγωνιζόταν για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, ανέπτυξε για πρώτη φορά τις αρχές του γυναικείου κινήματος, λέγοντας ανάμεσα στ’ άλλα:
«Πολίτες: Η Κουβανέζα γυναίκα, κλεισμένη στο σκοτεινό και ήσυχο σπίτι της, περίμενε υπομονετικά και καρτερικά αυτή την ιερή ώρα, κατά την οποία η Επανάσταση θα της επιτρέψει να χειραφετηθεί. Ζητάμε ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα, γιατί τότε μόνον η Ελευθερία θα είναι πλήρης».


Στην πατρίδα μας υπήρξαν, κατά καιρούς, όπως υπάρχουν και σήμερα μεγάλες Ελληνίδες πρωτοπόρες του Γυναικείου Κινήματος. Βέβαια η πρώτη που κατέχει τα σκήπτρα είναι η Καλλιρόη Παρέν. Ήταν η πρώτη που σήκωσε το βάρος του αγώνα για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Τέτοιες άξιες γυναίκες υπήρξαν, μέχρι σήμερα, πάρα πολλές. Η Αύρα Θεοδωροπούλου, η Μαρία Σβώλου, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Αγνή Ρουσοπούλου, η Θάλεια Κολυβά, η Λιλή Ιακωβίδη, η Αλεξάνδρα Γραικιώτου και άλλες.
Σήμερα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τις ξαναθυμόμαστε και τις τιμάμε. Τα έργα τους, τα λόγια τους αποτελούν ιερή παρακαταθήκη για τις σημερινές γυναίκες και τις γυναίκες των επόμενων γενεών.
Στα 1962 στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η μεγάλη Ελληνίδα παιδαγωγός και από τις πιο θαρραλέες πρωτοπόρους του γυναικείου κινήματος Ρόζα Ιμβριώτη, σε εφημερίδα της εποχής έγραφε:
«Σήμερα όπως κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη γιορτάζουμε την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Πιο σωστό είναι να πούμε πως αυτή την ημέρα κάνουμε απολογισμό της δουλειάς μας, οι γυναίκες. Σκεφτόμαστε το δρόμο που περάσαμε και το δρόμο που ξανοίγεται μπροστά μας. Ο απολογισμός του γυναικείου μόχθου είναι πάντα βαρύς και πολύμορφος και επιβεβαιώνει τη μεγάλη αλήθεια που είπε ο Γκόρκι: “Οι λαϊκές μάζες είναι οι πραγματικοί, οι συνειδητοί δημιουργοί μιας νέας ζωής”.

Εμείς υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή,
την πιο ενεργητική συμμετοχή τους στη χάραξη της πολιτικής.
Χρειαζόμαστε τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στους παραδοσιακούς στερεοτυπικούς ρόλους της ανατροφής των παιδιών.
Έχουμε ανάγκη τη φαντασία των γυναικών,
τη δημιουργικότητά τους,
την ευαισθησία τους, το γούστο τους, τη διπλωματία τους, την επιδεξιότητά τους, τη μόρφωσή τους, την αισθητική τους.
Είναι αρετές που θα τις έχουμε ανάγκη όλο και πιο πολύ στην νέα κοινωνία που έρχεται, την κοινωνία της γνώσης,

Αλλά για να συμμετάσχουν οι γυναίκες πιο ενεργά δεν αρκούν τα λόγια
Χρειάζονται και πολιτικές και μέσα από την αλλαγή των πολιτικών θα αλλάξουν και οι νοοτροπίες.

Εδώ θα δανειστώ μια φράση της Μαργαρίτας Ντυράς η οποία είπε, «ότι το σημαντικό δεν είναι να σχεδιάζουμε μόνο πολιτικές αλλά να ανατρέπουμε τα καθιερωμένα»


Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος για την συμμετοχή των γυναικών και για τη λήψη μέτρων και πολιτικών που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της γυναίκας. Εμείς θέλουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά.
Εμείς θα δώσουμε υπεύθυνες θέσεις σε γυναίκες. Θα εμπιστευτούμε και θα βασιστούμε σε αυτές.
Έχουμε ανάγκη την ενεργητικότητά τους, τη ζωντάνια τους, τη σοφία τους, την εμπειρία τους. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους.
Η παράταξή μας παρακολουθεί και μελετά τη διεθνή εμπειρία και είμαστε αποφασισμένοι , μόλις αναλάβουμε την διοίκηση στον δήμο να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των γυναικών.

Καλούμε όλες τις γυναίκες
Να συμμετάσχουν στην «Δύναμη ανανέωσης και Δημουργίας» αναλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις, τόσο σήμερα, όσο και στον προεκλογικό μας αγώνα, αλλά και μετά όταν θα είμαστε Διοίκηση,
Να καταθέσουν τις απόψεις τους,
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες,
Να θέσουν στόχους και στρατηγικές,
Να ανατρέψουμε τα καθιερωμένα
Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο Περιστέρι

Να προχωρήσουμε μαζί…
Τα βήματα δεν έχουν φύλο…
Χρόνια πολλά

Να λειτουργήσει ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ




του Κώστα Καράμπελα
δημοτικού συμβούλου


Πολλές εκδηλώσεις θα γίνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και πολλά μεγάλα λόγια θα ειπωθούν στο Περιστέρι για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Από έργα όμως τίποτα. Ουσιαστικές ενέργειες που θα βελτιώσουν τη θέση της γυναίκας στην πόλη μας δεν έγιναν.
Ο Δήμος Περιστερίου που θα έπρεπε να παίζει ενεργό ρόλο στο ζήτημα αυτό, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα θετικό, αλλά έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω:

Κατάργησε αυθαίρετα τον Σταθμό Εργαζόμενης Γυναίκας Περιστερίου,
ένα έργο που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου στα πλαίσια του προγράμματος URBAN.
Μία τέτοια απόφαση μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου μπορούσε να πάρει μετά το έτος 2011, διότι το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύντομο ιστορικό.

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου στα πλαίσια ενός σημαντικού σχεδιασμού παρεμβάσεων σε κοινωνικά προβλήματα, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος URBAN την δημιουργία των παρακάτω τριών σταθμών:

Εργαζόμενης Γυναίκας.
Παιδιών με προβλήματα 6-12 ετών.
Νέων με ιατροκοινωνικά προβλήματα.

Μέσω του προγράμματος κατασκευάστηκαν τρία κτίρια, ένα για κάθε σταθμό στο χώρο που είχε αγοραστεί από το Δήμο και που βρίσκεται στο πρώην εργοστάσιο ΕΠΑΣ Σωτηρόπουλοι. Τα κτίρια αυτά κατασκευάστηκαν στο διάστημα 1999-2001. Το κτίριο του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας Περιστερίου είναι 300 τ.μ. ειδικά κατασκευασμένα για την λειτουργία του.
Το κτίριο αυτό που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ δεν λειτούργησε για το σκοπό που κατασκευάστηκε. Η ΑΝΑΝΕΠΕΡ ΑΕ που έχει αναλάβει τη λειτουργία του δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες. Μόνο μια υπάλληλος που προσλήφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση υποτίθεται ότι καλύπτει το σταθμό μαζί με τις άλλες αρμοδιότητες που έχει στα γραφεία της εταιρείας.







Το κτίριο του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας ο Δήμαρχος το παραχώρησε παράτυπα στο Ελεγκτικό Συνέδριο!!!!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός. Το κτίριο του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας Περιστερίου αντί να λειτουργήσει για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, παραχωρήθηκε παράτυπα από το Δήμαρχο Περιστερίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να στεγάσει μέρος των υπηρεσιών του.
Η παραχώρηση του κτιρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το Δήμαρχο είναι παράτυπη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι παραχώρηση χώρου του Δήμου μπορεί να κάνει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι ο Δήμαρχος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν επιτρέπεται να παραχωρηθεί κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για άλλους σκοπούς. Ο Δήμαρχος με την ενέργειά του αυτή, εκτός από το ότι πάει πίσω την πόλη στα κοινωνικά θέματα, βάζει σε κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων που διέθεσε.

Υπάρχει μελέτη για τις δραστηριότητες του σταθμού
.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για το Σταθμό Εργαζόμενης Γυναίκας Περιστερίου που καταρτίσθηκε στις αρχές του 1999 παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση στο Περιστέρι, την τεκμηρίωση σύστασης του σταθμού, τους άξονες ανάπτυξής του, οικονομικά στοιχεία και προτείνει τρόπο διαχείρισης του σταθμού.
Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι το κόστος λειτουργίας του δεν είναι μεγάλο για το μέγεθος του Δήμου Περιστερίου.
Στην παραπάνω μελέτη στηρίζεται η παρουσίαση των βασικών αξόνων του σταθμού που περιγράφονται στη συνέχεια του άρθρου αυτού.

Κατηγορίες γυναικών που πρέπει να υποστηριχθούν ιδιαίτερα:

Γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Γυναίκες με εξαρτώμενα ηλικιωμένα ή ανάπηρα μέλη.
Πολύτεκνες.
Αποφυλακισμένες.
Απεξαρτημένες από ουσίες.
Γυναίκες με προβλήματα υγείας (π.χ.μαστεκτομή).
Γυναίκες με ειδικές ανάγκες ( π.χ. τυφλές).
Κακοποιημένες γυναίκες.
Άνεργες άνω των 55 ετών.
Γυναίκες σε κλιμακτήριο εμμηνόπαυση.
Παλιννοστούντες- ομογενείς.
Τσιγγάνες.
Αλλοδαπές.
Ανειδίκευτες.
Μαθήτριες-σπουδάστριες.

Με βάση την κοινωνικο-οικονομική και πολιτιστική δομή του Δήμου Περιστερίου και την εμπειρία των λειτουργούντων δομών, οι βασικοί άξονες ανάπτυξης
του σταθμού οι οποίοι εξειδικεύονται σε:

1. Δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών
Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας. Στοιχεία που μπορούν να αποθηκευτούν είναι:
Καταγραφή προγραμμάτων κατάρτισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταγραφή γυναικείου πληθυσμού και των αναγκών του.
Παρουσίαση επιχειρήσεων με συμμετοχή γυναικών για ανταλλαγή εμπειριών και
ανάπτυξη συνεργασιών.
Δημιουργία δικτύων πανελλαδικών ή διακρατικών με συμμετοχή γυναικών.
Διασύνδεση με δίκτυα προώθησης της απασχόλησης.

2. Συμβουλευτική Υποστήριξη
Τόσο οι άνεργες όσο και οι εργαζόμενες γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια βήμα προς βήμα συμβουλευτική και υποστηρικτική προσέγγιση που θα παρέχεται από το προσωπικό του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας και θα αφορά σε επαγγελματικό προσανατολισμό, ψυχολογική υποστήριξη και παροχή νομικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα αγοράς εργασίας.
Ο Σταθμός Εργαζόμενης Γυναίκας θα στηρίζει κάθε γυναίκα που χρειάζεται νομική βοήθεια σε περιπτώσεις διαμάχης με τον εργοδότη.

3. Υποστήριξη Ανεύρεσης Απασχόλησης
Ο Σταθμός Εργαζόμενης Γυναίκας βοηθά τις γυναίκες του Περιστερίου στην κατάρτιση βιογραφικού σημειώματος, στη σύνταξη συνοδευτικού γράμματος και τις υποστηρίζει στις πρώτες επαφές με τους υποψήφιους εργοδότες καθώς και στη διαδικασία της συνέντευξης.
Παρέχει ενημέρωση για την αγορά εργασίας και ιδιαίτερα την τοπική.

4. Παροχή Κατάρτισης σε Γυναίκες
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης θα είναι η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για τις γυναίκες που αφορούν στην εκπαίδευση σε ειδικότητες που αναζητούν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις του Περιστερίου, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, του επαγγελματικού προσανατολισμού, στη δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου, με παράλληλη εξάσκηση δεξιοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν και επαγγελματικά, δίνοντας τη δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος.

5. Πολιτιστικό Στέκι Γυναίκας
Ακόμα ο Σταθμός Εργαζόμενης Γυναίκας θα είναι πυρήνας πολιτιστικών δραστηριοτήτων και θα μπορούσε να γίνει Πολιτιστικό Στέκι Γυναίκας, με δανειστική βιβλιοθήκη, δυνατότητα ανάγνωσης εφημερίδας, internet, κ.λ.π.
Θα μπορούσε ακόμα να είναι σημείο συνάντησης για ομαδικές εξόδους, παρακολούθηση θεατρικών έργων, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων, συναυλιών, εκδρομών.
Στο σταθμό θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικά προγράμματα σχεδιασμένα από τις γυναίκες όπως: προβολή ταινιών, διοργάνωση ομιλιών σε θέματα ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, λογοτεχνικές βραδιές.
Άλλες δράσεις, όπως μόνιμο εκθετήριο έργων γυναικών (π.χ. πινάκων ζωγραφικής) ή και παζάρι με δημιουργίες γυναικών και άλλα αντικείμενα θα είναι επιθυμητές.


6. Συντονισμός Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων
Ο Σταθμός Εργαζόμενης Γυναίκας πρέπει να παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας της επιχείρησής τους σε νομικά θέματα, βοήθεια στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, πληροφόρηση για πηγές χρηματοδότησης, για δάνεια και για φορολογικά θέματα.
Η υπηρεσία θα είναι ανοικτή και σε γυναίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει την επιχείρησή τους και χρειάζονται συμβουλές, επιμόρφωση, ανταλλαγή εμπειριών με άλλες γυναίκες επιχειρηματίες, μεταφορά τεχνογνωσίας.
Άλλο πεδίο ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να είναι η διάθεση «θερμοκοιτίδων» για νέες επιχειρήσεις μέσω του Δήμου, όπου μπορούν να παρέχονται οριζόντιες υπηρεσίες γραμματείας, τηλεφωνικού κέντρου, ακόμα και διαφημιστικής προώθησης αγαθών σε συνδυασμό με χαμηλό ενοίκιο σε χώρους που ανήκουν στο Δήμο για περιορισμένο διάστημα δύο ετών.

7. Ευαισθητοποίηση - Πληροφόρηση
Είναι απαραίτητη η διοργάνωση ενεργειών και η εκπόνηση υλικού δημοσιότητας, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων γυναικών με ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκδοση ενημερωτικού υλικού και οργάνωση εκδηλώσεων.

Πρόταση: Ο σταθμός να διαχειρίζεται από γυναίκες

Το Περιστέρι είναι μια πόλη με σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό τομέα. Χρειάζονται πολλά και τολμηρά βήματα. Ο Δήμος Περιστερίου πρέπει να πρωτοστατεί σε κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους ενεργούς πολίτες.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν έχει προσθέσει τίποτα στον κοινωνικό τομέα, ενώ με την κατάργηση του Σταθμού Εργαζόμενης Γυναίκας μας πάει πίσω.
Πρέπει οι όλοι οι φορείς του Περιστερίου πρέπει να αντιδράσουν στην κατάργηση του Σταθμού. Θα είναι η καλύτερη προσφορά τους για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

Περιστέρι 1.3.2010

Όνειρα θερινής νυκτός

Ο κ. Κώστας Λαλένης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας», τα στελέχη και τα μέλη της, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι ενόψει των δημοτικών εκλογών επισημαίνουν:
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σε εφημερίδες δημοσιεύματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ Περιστερίου.
Έχουμε διαβάσει δήθεν πληροφορίες, ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος δυο συνδυασμοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ..
Δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο, πως η παράταξή μας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» είναι ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Κατόπιν αυτού, τα όποια δημοσιεύματα είναι κατευθυνόμενα με στόχο να προκαλέσουν εντυπώσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί το επιθυμητό για ορισμένους κλίμα, ώστε να αναδείξουν εκείνους που επιθυμούν, αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για ένταση στο χώρο και την ανάγκη πρότασης διεξόδου. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν βάση και χαλκεύονται από συγκεκριμένους κύκλους προκειμένου να παραπλανούν.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τηλεπαιχνίδι για να παίζουν κάποιοι σε βάρος του. Είναι γνωστό σε όλους στον προοδευτικό χώρο, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια στην πλάτη του Περιστεριώτικου λαού για προσωπικό όφελος. Τίποτε από ότι γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Όπως είπε και ο αείμνηστος ιδρυτής του κινήματος Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται. Αυτό θα το διαπιστώσουν άπαντες στις επερχόμενες εκλογές. ΤΟ ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τεμαχισμένο και υποσύνολα. Δεν είναι τιμάρια για να πάρει ο καθένας το δικό του και να το πάει όπου θέλει. Είναι ενιαίος πολιτικός φορέας και έτσι κινείται από την ίδρυσή του έως σήμερα.
Για τους λόγους αυτούς, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι όνειρα θερινής νυκτός…την άνοιξη


Γραφείο Τύπου